San je "oduvan", ali trka s istorijom se nastavlja

Saša Ozmo 8. jun. 201918:29
Podeli:
Clive Brunskill Getty Images

Vetar, pritisak, očigledna nervoza. Na kraju, posle dvodnevne drame koja je efektivno trajala četiri sata i 13 minuta, Dominik Tim srušio je san Novaka Đokovića o novom osvajanju četiri uzastopne Gren slem titule – 6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 7:5.

Clive Brunskill Getty Images

Toliko je bilo skretanja na kojima je meč mogao da ode u drugom smeru da ih nije moguće ni pobrojati. Mogao je Tim ranije da završi, mogao je i Đoković – često su vraćali jedan drugog iz mrtvih i odbijali da prođu kroz vrata koja bi rival širom otvorio. Jeste fraza koju teniseri često koriste, ali ovo je bio jedan od mečeva koji je stvarno “odlučilo nekoliko poena“.

Uslovi su tokom najvećeg dela meča onemogućili da gledamo kvalitetan tenis za koji su i te kako sposobni i Novak i Dominik. Međutim, generalno gledano je Tim bio taj koji je bolje izašao na kraj sa vetrom – što zbog stila igre koji svakako sadrži mnogo spina, što zbog smirenije glave u tom pogledu (“psihički snažan, tvrd, stabilan“, opisao je Novak).

U svom nedavnom podkastu Nik Kirjos izrekao je nekoliko gluposti o Đokoviću, ali u jednom je imao pravo – Novaku ne prijaju “mrtve“ lopte usred terena i ne prijaju mu niski slajsovi. Kada Đoković puca od samopouzdanja, što obično jeste slučaj, onda ni te lopte nisu problem, ali kada je situacija kao sada, uz blatnjave i spore uslove, prvi teniser sveta ostaje sa malo rešenja na raspolaganju.

To je Tim izvrsno koristio i to je deo razloga zašto je Đoković izašao na mrežu čak 71 put, što mu je sigurno rekord karijere na Gren slem turnirima. Nije slučajno to što je upravo “slajs“ bio prvi udarac u igri Austrijanca koji je Novak spomenuo dok mu je čestitao na pobedi. Na istom tragu, i Timovi drop šotovi bili su mnogo efektniji nego Novakovi tokom celog meča.

Postoji i drugi deo priče, a to je da je Đoković bio na mreži češće no inače i jer nije mogao da probije rivala na osnovnoj liniji, a u pojedinim fazama meča to je bio i samo izraz frustracije. Uzeo je svega 35 poena i, iako je i neke važne poene osvajao volejima (naročito u petom setu), u krajnjem zbiru su ga te avanture na mreži skupo koštale, pogotovo servis-volej u delikatnim trenucima, pa i posle kik servisa koji nisu bili ni toliko precizni ni sa željenom količinom rotacije.

Povezano

“Pravo da vam kažem, ne znam šta je taktika u ovakvim uslovima, pogotovo u petak. To je stvarno preživljavanje, ubaciti jednu loptu više od protivnika u teren i pronaći način da dobiješ poen. Ne znam da li sam ovako nešto doživeo jednom u životu“, nije Novak direktno odgovorio na pitanje o čestim izletima napred, ali ko god ga je makar jednom gledao, sigurno zna da to nije bio prvobitni plan.

Pritisak je svakako bio ogroman na Đokovićevim ramenima, žarko je želeo ponovo objedini sve četiri najveće titule. Za razliku od nebrojeno mnogo puta kada je u situacijama visokog napona bio hladnokrvan, sada mu u većini situacija to nije polazilo za rukom. Iako je već imao slična iskustva (sâm je na konferenciji spomenuo uraganske uslove, slične onima iz polufinala sa Fererom na US openu 2012), prvi set je otišao niz vodu dok je Đoković bio frustriran uslovima.

Ni u jednom trenutku meča Novak nije delovao komforno na terenu – bilo je nekoliko važnih dobijenih gemova posle kojih je delovalo da bi mogao da “probije“ i da zaigra oštrije i dublje, da bi po pravilu usledile lake greške. Osnovni plan bio je držati Tima što više u bekhendu, ali Đoković nije uspevao dovoljno često da promeni ritam bekhend paralelom (inače svojim možda i najjačim oružjem) kako bi Tima držao na oprezu.

Clive Mason/Getty Images

Malo je bilo lakih poena servisom, a Đokoviću nije funkcionisao ni prvi udarac posle servisa, nešto na šta stavlja poseban akcenat poslednjih godina – primera radi, pri zaostatku 6:5 u trećem setu tri takve lopte je forhendom promašio, a set izgubio servis-volejom kojim je već izgubio faktor iznenađenja. Tada je Novak dobio opomenu, a potom se i svađao sa sudijom Đaumeom Kampistolom jer bi ovaj odmah posle poena startovao sat, nezavisno od dužine razmene i buke koju je stvarala publika.

“Jesi li ikada igrao tenis? Dakle znaš kako je na 5:6, dug poen, publika još aplaudira?“, rekao je između ostalog Novak. Imao je pravo u srži stvari, videlo se neiskustvo sudije za meč te veiličine, ali način na koji je Novak to saopštio i sama činjenica da ga je to izbacilo iz takta jasno su ilustrovali da su važnost meča i okolnosti dobrano uticali na njega.

Nastavak borbe sa uslovima i sa rivalom gledali smo i kroz ceo četvrti i peti set – u skladu sa vetrom, prednost bi brzo nestajala, zaostatak se brzo stizao, na prvi pogled bezizlazne situacije pretvarale se u velike prilike, a one su se istom brzinom ponovo pretvarale u pogled sa ivice provalije. Jer, kako drugačije objasniti i sublimirati ono što se događalo u četvrtom i naročito u petom setu?

Clive Mason/Getty Images

Đoković je ispustio treći set nakon što se vratio posle brejka zaostatka i nakon što je delovalo da ima Tima na konopcima, a Austrijanac je u četvrtom uzvratio uslugu – u gemu u kojem je Novak servirao za ostanak u meču brzo je grešio i nije stavio na rivala nikav pritisak, da bi na 5:5 napravio dve neiznuđene greške i okončao gem duplom greškom.

Nije bilo lako proživljavati meč ni na tribinama, bilo je mnogo perioda u kojima smo mislili da je napetost dostigla vrhunac, samo da bi usledio jednako dramatični period meča. Posle jednog od retkih loših Timovih drop šotova, Đoković je promašio relativno lak udarac na brejk lopti početkom petog seta – time je započeta serija Austrijanca koji uzima 10 od narednih 11 poena, a tokom tog perioda Novak je donosio loše odluke pri izboru udaraca, nešto što mu je obično potpuni strano, a čega smo se sada nagledali.

Na 1:4 je Đoković spasao de facto meč loptu hrabrim forhendima, tipično za igrače tog tipa kada se nađu leđima uza zid. Potom se na Pariz sručila kiša, a posle jednočasovnog prekida videli smo novi rolerkoster. Novak pravi brejk za 3:4, potom od 30-0 gubi četiri poena u kojima je ukupno odigrao pet udarca ne računajući servise (greška bekhendom u drugom udarcu posle servisa, dupla greška, greška bekhendom u drugom udarcu, forhend u mrežu u prvom udarcu posle servisa).

Po svim pravilima i šablonima tu je bio kraj, ali bio je to “šizofren“ meč – od 40-15 i dve meč lopte i Tim pritiska dugme za samouništenje (tri poena neiznuđena greška u prvom udarcu posle servisa, jedna u trećem). Ne bi bilo prvi put se Đoković hudinijevski izvuče, ali na 5:6 forhend ga je ponovo izdao, da bi Tim sopstvenim insajd in forhendom završio meč i došao do zasluženog trijumfa.

“Sa te strane sa koje je on igrao poslednji gem, minimum je tri puta lakše nego sa druge – ako ste primetili, 90% brejkova se dogodilo kada je igrač bio na toj strani“, rekao je Đoković, a kasnije su Timove reči zvučale kao eho jer, u koju god stranu bi pošao da analizira meč, Austrijanac se vraćao na to gde su se u tom trenutku Đoković i on nalazili u odnosu na pravac duvanja vetra.

Pred Timom je sada repriza prošlogodišnjeg finala sa Rafaelom Nadalom. Španac je igrao u utorak i u petak, a Austrijanac će u nedelju četvrti dan u nizu izaći na teren, i to pošto je u sredu pola dana proveo u kompleksu gledajući u nebo. Kaže da ga “adrenalin puca“, ali sve osim 12. Nadalove titule bila bi senzacija…

A kao što je obično i slučaj posle bolnih poraza, Novak se na konferenciji za medije pojavio što je pre mogao. Videli su se rezignacija i žal zbog poraza, videlo se i da mu je krivo što je snažni vetar postojao kao faktor u meču – odgovorio je iskreno na pitanje o uslovima, ali je istovremeno i odao dužno priznanje Timu za bolju igru, uslovi su na kraju krajeva bili identični za obojicu.

Clive Brunskill/Getty Images

Tri puta je Đoković jurio Nole Slem. Prvi put, 2012. godine, zaustavio ga je Nadal u četiri seta u finalu. Drugi put, 2016. godine, popeo se na teniski Mont Everest trijumfom nad Endijem Marijem u finalu.

Sada ga je u toj ekspediciji na koju su samo retki imali privilegiju i da krenu zaustavio Tim, ali posle prošlogodišnjeg poraza od Čekinata i petominutne konferencije, postavljalo se pitanje hoće li Đoković ikada više doći i do nekog Gren slem finala. Kao što reče Goran Ivanišević, mnogi su mu već “iskopali grob“, a Novak je trenutni svetski broj jedan i vlasnik tri Gren slem titule.

Kada prođe bol zbog neostvarene velike želje, Đoković bi trebalo da bude spreman za nastavak sezone i za Vimbldon – brže se oporavljao i od težih poraza, i utisak je da će sada sačuvati mentalnu svežinu, što posle titule 2016. nije bio slučaj.

Ako sada bude tako, biće još nekoliko prilika za drugi trofej na Rolan Garosa, ali i za još Gren slem titula i ostanak na mestu broj jedan – kako je i sâm rekao, Novak sada juri istoriju, a mnogo je osnova po kojima još može da je dostigne.