"Kirjosu vreme ističe, ekstremne promene su nužne"

Saša Ozmo 12. jun. 201910:46 > 10:47
Podeli:
Clive Brunskill Getty Images

Nekadašnji osmi teniser sveta Mark Filipusis kaže za Sport klub da Nik Kirjos još može da ispuni svoj potencijal, ali da nije siguran da njegov zemljak to želi.

Bongarts/Getty Images

Kirjosu je najbolji rang bilo 13. mesto, još 2016. godine, ali neozbiljan pristup, povrede i incidenti van terena učinili su da bude daleko od toga da konkuriše za najveće titule – sada je na 36. mestu na svetu, propustio je Rolan Garos i izgubio je svoj prvi meč na travi ove godine, od Matea Beretinija u Štutgartu.

Povezano

“Nisam ga viđao uopšte u poslednje vreme, ali jesam video i čitao neke stvari… Da budem iskren, u nekom trenutku dođe do tačke… Neću da kažem baš do tačke u kojoj se neko sažaljeva, ali kada vidite da se određene stvari događaju, to je znak da taj neko nije srećan u svom životu. Želim mu sve najbolje – više nije stvar u tenisu, već o njemu kao ljudskom biću koje trenutno nije spokojno ni srećno. Želim mu da bude srećan, na to se svodi. On nije loša osoba uopšte, sjajno je dete – napravio je neke incidente i napravio je od sebe laku metu, pa ga je jednostavno napadati“, počinje Filipusis za Sport klub nedavno u Parizu.

Mark je takođe grčkog porekla, a tokom karijere je dvaput igrao u Gren slem finalima – na US openu 1998. i na Vimbldonu 2003. godine. I on je bio “nestašni dečko“, ali kaže da nije prolazio baš kroz iste stvari kao Kirjos.

“Dolazimo iz sličnog miljea, sličnog smo porekla i znam kakva su očekivanja na ramenima i kakav je pritisak. Kao što sam rekao, mislim da neke stvari radi jednostavno zato što nije srećan. Kada bih razgovarao sa njime, uopšte ne bi bilo reči o tenisu, samo bih porazgovarao s njim kao čovekom: ‘Šta radiš, kako si, šta se dešava, jesi OK‘. Ne bih ga ni pitao ništa o tenisu“.

Kirjos je nedavno napunio 24 godine, dvaput je igrao četvrtfinale na Slemovima (Vimbldon 2014. i Australijan open 2015), ove godine osvojio je i svoju najveću titulu u karijeri, na turniru iz Serije 500 u Akapulku, ali na Slemovima i Mastersima ga uglavnom “nema“.

“Još ima vremena da okrene situaciju, ali hajde da budemo iskreni, vreme ističe. U prilici je da napravi preokret, ali prvo mora da stvarno to želi jer taj ‘preokret‘ znači da mnoge stvari moraju da se promeni. Mora da napravi velike žrtve kako bi došlo do promene, da te promene budu ekstremne i dramatične. Ključna stvar jeste da reši privatne stvari kojima nije zadovoljan, a koje utiču na njegovu igru na terenu“, kaže Mark i dodaje:

“Posle toga mora da bude pažljiv kojim ljudima se okružuje – potreban mu je tim ljudi koji će voditi računa o njemu, o tome šta je najbolje za njega i koji će ga voditi ka ciljevima koje zacrta. Da li su to sitnice poput određene hrane u nekom restoranu, ili trening u određeno vreme, to mora da bude tako“.

Ipak…

“Nisam siguran ni da razmišlja o tim stvarima, nisam siguran ni da mu je stalo. Na kraju krajeva, ako jeste srećan ovako, i svi drugi treba da budu srećni. Malo mi je i muka više pitanja o tome, potpuno iskren da budem, to je njegov život“, zaključio je Filipusis za Sport klub.