Derik Braun – Zvezdin rizik koji vredi preuzeti

Skener 27. jun 201913:37 > 13:38
Turkish Airlines EuroLeague

Pošto je produžila ugovore sa četvoricom članova šampionske ekipe (Bili Beron, Branko Lazić, Filip Čović i Boriša Simanić), Crvena zvezda je u četvrtak objavila i dovođenje prvog novog pojačanja za sledeću sezonu – ime je zvučno, u pitanju je Derik Braun.

Pred prošlu sezonu trener Milan Tomić na vreme je formirao tim i većih korekcija tokom sezone nije bilo, doveden je jedino Kej-Si Rivers. Čini se da će tako biti i ove sezone – reakcije posle dovođenja Brauna uglavnom su pozitivne, uz oprez koji dolazi sa razlogom.

Povezano

Levoruki košarkaš visok je 203 cm, ima 31 godinu i igra na pozicijama četvorke i petice. Odličan je u igri licem ka košu, može sa lakoćom da kreira svoj šut u igri jedan na jedan, ima domet i u šutu za tri poena, mada je znatno precizniji sa poludistance. Posle uhvaćene lopte sposoban je i da povuče kontru, okretan je i fino se otkriva posle pika, a dobar je i skakač. Defanzivno varira, ali sigurno je da neće biti labilnost ako je fizički na istom ili sličnom nivou kao ranije.

Na papiru deluje kao vrhunsko pojačanje za Zvezdu, ali problem i jeste što o Braunu sada možemo jedino da govorimo “na papiru“ jer ga dugo nismo videli kako igra. Operisao je meniskus u oktobru 2017. godine, ostatak te sezone bio je vrlo loš i za Efes i za njega, a trener Ergin Ataman učinio ga je prekobrojnim pred start sezone 2018/2019.

Međutim, Amerikanac nije želeo da se odrekne velikog ugovora (oko 1,3 miliona dolara), tako da je celu prethodnu sezonu proveo van takmičarskog ritma – dakle, pitanje je u kakvoj je formi, ali motiva ne bi trebalo da manjka.

https://youtube.com/watch?v=4T7maAHfRXA

Upravo sa njegovom željom da karijeru vrati na pravi put Zvezda bi trebalo da računa jer je u prošlosti Braun znao da trenira “pod ručnom“ i da ne bude baš uzorni profesionalac, što je, pokazalo se prethodne sezone, kod trenera Tomića nedopustivo.

Braun je studirao na Ksavijeru, da bi ga na draftu 2009. godine kao 40. pika birali Šarlot Bobketsi. U tri sezone u NBA igrao je uglavnom epizodnu ulogu, mada je u poslednjoj u Bobketsima prosečno beležio 8,1 poen i 3,6 skokova (to je bila lokaut sezona i Šarlot je imao užasan skor 7-59).

Usledila je selidba u Evropu, tačnije u Lokomotivu Kubanj sa kojom je 2013. godine osvojio Evrokup, a 2015. godine izabran je u idealnu petorku tog takmičenja kada je imao 15,4 poena, 5,2 skoka i 2,8 asistencija po meču. To je bila odskočna daska za selidbu u Efes u kojem je proveo dve produktivne sezone pre nego što su stvari krenule nizbrdo.

Timovi sa ovih prostora kada dovode strance biraju iz tri kalupa – potpuno neafrmisani, zatim igrači srednjeg ranga kojima su Partizan ili Zvezda kroz Evroligu prilika da naprave naredni unosan ugovor, a treća kategorija jesu oni košarkaši koji su već igrali na vrhunskom nivou i koji žele da “ožive“ karijeru.

U poslednju kategoriju spada Braun. Da je prethodne dve sezone blistao u Efesu, Zvezda ne bi ni bila u situaciji da ga dovede. Ovako, dolazak Brauna predstavlja mač sa dve oštrice, ali to je bio rizik koji se morao preduzeti – ne bi bilo prvi put, naprotiv, da igrači tog kvaliteta i sa takvom istorijom procvetaju upravo u Beogradu.