Nadalu najteže, Federeru lakše, a Đoković?

Skener 28. jun 201916:26 > 16:27
Getty Images/ Julian Finney

Poslednji put neko izvan Velike četvorke osvojio je Vimbldon još davne 2002. godine – Endi Mari sada se takmiči samo u dublu, ali su Novak Đoković, Rodžer Federer i Rafael Nadal opet glavni favoriti za trofej na terenima Ol Ingland Klaba.

Đoković je za prvo kolo dobio težak žreb, izgleda da je ovo za njega sezona Filipa Kolšrajbera. Izgubio je od Nemca u Indijan Velsu, dobio ga je dvaput na šljaci (Monte Karlo i Rim), a sada će se sastati na vimbldonskoj travi na kojoj je Novak 2015. godine, na putu ka svojoj trećoj tituli, slavio sa 6:4, 6:4, 6:4 takođe u prvoj rundi.

Povezano

Kolšrajber ima pristojnu igru na svim podlogama, pa tako i na travi – 2009. godine osvojio je Hale, 2012. je baš na Vimbldonu ostvario najbolji Gren slem rezultat u karijeri (četvrtfinale), a prošle godine je u tri seta dobio Žila Milera i ispao je od Andersona u trećem kolu. Pre toga je ipak u pet sezona dobio samo jedan meč na Vimbldonu. Nije idealno za prvu rundu, ali slično kao sa Hurkačem na startu Rolan Garosa, to znači da Đoković mora da bude koncentrisan od starta.

Drugo kolo donosi sudar ili sa Žazirijem, koji je svoj jedini meč na Vimbldonu dobio 2012, ili sa Denisom Kudlom, koji je 2015. godine izbacio Kuevasa, Zvereva i Điralda, a onda je u četvrtoj rundi namučio i Čilića. Ipak, ni pre ni posle Amerikanac ukrajinskog porekla nije bio u stanju da ponovi nešto slično, pa je na papiru drugo kolo lakše od prvog za Novaka.

U trećem je najboljem teniseru sveta projektovan Dušan Lajović, ali pitanje je sa kolikim je uopšte ambicijama Duci ušao u sezonu na travi. Igrao je jedino u Istbornu i tu vrlo lako izgubio od Kverija, a uprkos statusu nosioca, žreb ga nije mazio jer je dobio Huberta Hurkača na startu. Poljak je u Istbornu došao do četvrtfinala, nije baš u formi kakvu najavljivao u ranoj fazi sezone, ali servis će mu biti ogroman adut u tom okršaju. Pobednik tog meča u drugoj rundi ide na boljeg iz duela Leonardo Majer – Ernests Gulbis, tako da će biti neizvesno.

#related-news_0

Prema žrebu, Đoković bi trebalo u četvrtom kolu da igra sa Gaelom Monfisom – nije Francuz za potcenjivanje, prošle godine na Vimbldonu je dobio Gaskea i Kverija, ali trava mu je ipak najslabija podloga. Uz to se muči i sa povredom, kao i najčešće u karijeri, a pred Vimbldon je u Štutgartu izgubio u drugom kolu od Kudle i u Haleu u prvom kolu od Erbera.

Sa njim u delu žreba je Feliks Ože-Alijasim, momak koji je pokazao da ume da igra na svim podlogama – fascinantno je da je stigao do 21. mesta na ATP listi, a da u karijeri nema kompletan niti jedan meč na Gren slem turnirima. Logično, osnovni test za njega biće izdržljivost, a kreće od zemljaka Pospišila, nekadašnjeg četvrtfinaliste koji doduše vrlo dugo nije igrao.

U tom delu žreba je i nekadašnji polufinalista Grigor Dimitrov, koji je u promenljivoj formi već dugo vremena i izgubio je baš od Ože-Alijasima u svom prvom meču na Kvinsu.

Clive Mason/Getty Images

Najteži put ka završnici turnira ima Rafael Nadal, kojem u drugom kolu dolazi Nik Kirjos. Nije sigurno da će kontroverzni Australijanac doći do drugog kola, rival mu je zemljak Džordan Tompson. Ipak, Tompson ima blagih fizičkih problema, a Kirjos je preskočio šljaku kako bi se spremio za omiljenu mu travu i kako bi pokušao da ponovi svoj najveći Gren slem uspeh, četvrtfinale 2014. godine.

Tada je u četvrtoj rundi dobio baš Nadala, a Španac ima i istoriju poraza od igrača sličnog profila u ranoj fazi Vimbldona. U Akapulku je Kirjos pobedio Nadala u meču u kojem je Majorčanin propustio bezbroj prilika, očekivanja će od Nika biti velika, a to ume da bude i kontraproduktivno, ne bi mu bilo prvi put da “izgori“ baš kada se od njega očekuje najviše.

Nadal počinje od Sugite koji ne bi trebalo da bude problem, a treće kolo doneće mu duel ili sa Šapovalovom, koji je van forme, ili sa povratnikom Congom koji je zdrav i ponovo deluje opasno. Ne kao u prošlosti, ali Francuza Vimbldon posebno inspiriše, to je dokazao u prošlosti.

Marin Čilić je potencijalni protivnik Nadalu u osmini finala. Iako Marin ne igra dobro ove sezone, Vimbldon je i za njega mesto posebne inspiracije na kojem tradicionalno igra na visokom nivou poslednjih godina, sa izuzetkom nesrećnog poraza od Pelje prošle godine. Četvrtfinale bi Nadalu donelo okršaj sa Timom, koji na travi nije tolika pretnja uprkos tome što je proširio igru i van granica šljake u poslednje vreme. Osim toga, Austrijanac već na startu ima težak posao sa Semom Kverijem, mada mu ostatak žreba nije baš zastrašujući – Garin, Đere, Simon, Fonjini…

Matthew Stockman/Getty Images

Nadal je postavljen za trećeg nosioca i znao je da mora da igra sa Federerom ili Đokovićem u polufinalu. Dobio je Rodžera, a Švajcarac do polufinala nema naročito težak put. Počinje od Lojda Harisa, 22-godišnjeg čelendžer igrača koji prvi put igra u glavnom žrebu Vimbldona, a slede ili Džej Klark ili Noa Rubin – još jedan kratak meč najverovatnije.

Luka Puj prvi je nosilac na kojeg Federer može da naleti. Na papiru Francuz može da bude pretnja i kada mu je igra podešena na pravu talasnu dužinu, onda nema mnogo mana u njegovoj igri. Problem su oscilacije i to što od polufinala Australijan opena nije uradio ništa. Jeste sad na travi dobio Lopesa i Medvedeva, možda mu to dâ vetar u leđa – uostalom, Vimbldon je turnir na kojem je šira javnost prvi put čula za Puja, kada je 2016. godine igrao u četvrtfinalu.

U četvrtom kolu Federeru dolaze Ćorić ili Švarcman, ali sudeći po njihovoj formi, nije nemoguće da to bude neko drugi – Štruf igra dobro ovog proleća, a Krajinović je nepoznanica ove godine na travi.

Ni u četvrtfinalu Rodžer nema pravu pretnju – Džon Izner, prošlogodišnji polufinalista, igra prvi turnir od povrede koju je doživeo u finalu Majamija, Mateo Beretini uprkos nizu pobeda u poslednje vreme tek treba da se dokaže na najvišem nivou i u mečevima na tri dobijena seta, a Kei Nišikori je… Kei Nišikori. Odličan igrač koji je na Slemovima vrlo retko bio pretnja najboljima, pogotovo ne na travi, a od Rolan Garosa nije igrao zvanični meč.

Federer je osvojio titulu u Haleu i teško je zamisliti da neko može da ga zaustavi na Vimbldonu pre polufinala, ali ipak treba biti oprezan jer niko nije očekivao ni pobedu Andersona prošle godine, kao ni da se desi Milman na prošlogodišnjem US openu. Rodžerovi navijači ipak treba da budu zadovoljni žrebom, sa izuzetkom Nadala u polufinalu, mada je, kao što smo videli, Rafaelov put trnovit.

Bio je to uvodni pogled na žreb, za vikend ćemo se detaljnije baviti rivalima srpskih predstavnika (šestorica u muškoj, dve u ženskoj konkurenciji) i duelima prve runde koje treba da pogledate.

A imaćete priliku da gledate šta poželite jer – Sport klub i ove godine prenosi mečeve sa Vimbldona.