"Ponosan sam što sam tako uticao na Đokovića"

Podeli:
Julian Finney, Getty Images

Nekada je bio osmi teniser sveta, u karijeri je osvojio pet ATP titula, a sada je posvećen isključivo dublu.

Steve Bardens/Getty Images

Levoruki Jirgen Melcer nedavno je napunio 38 godina, a u razgovoru za Sport klub prisetio se svog čuvenog meča sa Novakom Đokovićem na Rolan Garosu 2010. godine, objasnio zašto je dubl koristan, a govorio je i o trenucima koji su obeležili njegovu karijeru.

Kako se osećate sada kada igrate isključivo dublove – ne samo zbog igre, već i zbog pritiska, pažnje medija?

Povezano

Potpuno je drugačije. Kao što znate, bio sam u samom vrhu u singlu nekoliko godina, a to je izuzetno teško. Taj stres i pritisak među razlozima su zašto sam odlučio da prekinem karijeru u singlu. Moram da priznam da mi je odlično u dublu, imam sjajnog partnera Olivera Maraha, koji mi je i odličan prijatelj van terena, tako da je sve fantastično.

Šta mora da se desi kako bi više singl igrača odlučilo da igra dubl?

Pa ne znam – kada bi hteli, svi igrači bi mogli da igraju dubl, ali mislim da je shvatanje tenisa nove generacije jednostavno takvo, potreban im je odmor posle singl mečeva. Mislim da dubl pomaže da se razvije igra, sigurno bi bio od pomoći i najboljim singl igračima. Ipak, ako oni ne žele da igraju dubl, bojim se da niko ne može da ih prisili, kao i da će to tako ostati.

Pošto dolazimo iz Srbije, moramo da pitamo o Novaku Đokoviću i onom čuvenom meču na Rolan Garosu 2010. godine, kada ste ga pobedili u četvrtfinalu. Novak kaže da mu je to bila prekretnica u karijeri – koja su vaša sećanja na taj meč i kako ocenjujete sve što je on posle toga postigao?

Da, dobro se sećam tog meča, bio je tada drugi ili treći na svetu, mislim da mu je to i sada jedini poraz kada je imao prednost od 2-0 u setovima. Dobro poznajem njegovog fitnes trenera Gerharda Fil-Griča koji mi je rekao isto što i vi, da mu je taj meč bio raskrsnica u karijeri, da od tada trenira izuzetno naporno i da radi na sebi kondiciono još više. Meni je drago ako sam imao takav uticaj na njega – ako je sve to istina, onda sam zaista ponosan.

Šta mislite o tome gde je njegova karijera sada?

Mislim da je izuzetno blizu Rafe i Rodžera, on je zaista neverovatan, sada je ponovo prvi na svetu, igra fantastično. Imao je dve teške godine, ali njegova karijera je sada ponovo u usponu, mora da bude srećan zbog toga. Turnir je prilično otvoren, ali on jeste jedan od favorita za titulu. 

Osim tog Rolan Garosa kada ste igrali polufinale, koje biste trenutke još izdvojili iz svoje karijere?

Uh, to je teško pitanje. Imao sam dosta lepih momenata, osvojio sam turnir na domaćem terenu u Beču dva puta, to je bilo lepo, osvojio sam i dubl ovde, što je bilo fantastično, to je verovatno najlepši trenutak.

A najteži?

Poraz u Dejvis kup meču protiv Nemačke, vodio sam 2:0 i izgubio taj meč protiv Filipa Kolšrajbera. To mi je vrlo teško palo.