Rafa dobio ljut kao ris, a Nik… Ide kući, to je sve

Skener 4. jul 201921:46 > 21:56
Mike Hewitt/Getty Images

Svađao se Nik Kirjos sa sudijom. Servirao iz ruke. Trčkarao između poena kreveljeći se. Sve je to bio deo taktike kako bi se uvukao Rafaelu Nadalu u glavu. I uspeo je, ali Španac je ipak jedan od mentalno najjačih sportista u istoriji – 6:3, 3:6, 7:6 (7-5), 7:6 (7-3).

U najavi meča rekao sam da Kirjos često ume da se “ne pojavi“ na meču kada su očekivanja velika. A očekivanja jesu bila velika jer je red novinara za propusnicu za ulazak na Centralni stadion bio kao da se igra polufinale ili finale. “Pretpostavljam da želiš za treći meč na CC“, rekla je i meni jutros Ejmi, žena koja deli propusnice za one sa TV akreditacijom.

Počelo je brejkom Nadala, činilo se da će se atmosfera brzo “izduvati“, ali onda je Kirjos počeo svoj šou. Svađao se sa sudijom, teško je pobrojati oko čega sve – oko toga što mora da čeka Nadala kad servira (publika je u jednom trenutku čak i zviždala Rafi zbog toga, što stvarno ne pamtim), oko toga što je Španac posle prvog seta otišao u toalet, zatim i oko jedne sporne odluke.

“Serviram, počinjem rutinu i on kaže ‘stani’. Pravilo je da se igra u ritmu servera, zašto moram da čekam da se on namesti svaki put? Naljutio sam se na sudiju, a on mi kaže: ‘Reći ću mu kad ja budem hteo’. Sudija je bio užasan“, izjavio je Kirjos.

“Hoćemo li se svađati celog dana“, rekao mu je sudija Damijen Dumusoa u jednom trenutku. Kirjos je očito bio spreman na to – nazvao je sudiju “sramotnim“, rugao mu se govoreći kako je sav važan. To je poremetilo Nadala, kako je sâm Španac i priznao, a Kirjos je počeo da preuzima inicijativu – došao je do brejka, spektakularnim volejima ga sačuvao i očas posla bilo je 1:1, uz dva poena na servis ispod ruke (prvi put as, drugi put je Rafa promašio laku loptu).

Izazvao je Kirjos smeh i u novinarskoj loži kada je skakutao pre riterna, svađao se i sa ljudima u svojoj loži, izvodio standardne gluposti, toliko da je publici bilo jednako zabavno između poena i tokom poena.

Povezano

Kako je učinio meč neizvesnim, tako je Nik prestao i da se žali sudiji. Ipak, i dalje se trudio da iziritira Rafu u svakom trenutku, i uspevalo mu je, a jedan trenutak posebno je bio upečatljiv – na 4:4 u trećem setu Kirjos je forhendom iz sve snage poslao loptu ka Nadalovom telu. Dobio je poen i nije se izvinio uprkos tome što je Rafa dobre tri-četiri sekunde zurio u njega.

“Zašto bih mu se izvinjavao? Čovek ima koliko osvojenih Slemova, koliko je novca zaradio, valjda može da podnese jednu loptu u grudi, druže. Gađao sam ga, želeo sam da ga pogodim tačno u grudi jer ima solidan osećaj na mreži“, rekao je posle Kirjos i dodao da nije bio svestan da je izvinjenje u takvim situacijama deo teniske konvencije – bio je to jedan od brojnih sarkastičnih odgovora.

Nadal se iznervirao, odmah potom odservirao je duplu grešku i došli smo do djusa. Bio je to jedan od retkih neizvesnih momenata u gemovima u trećem i četvrtom setu, jedini put kada se osećalo da je Rafa na konopcima.

“Nije stvar u tome da li sam ja ljut ili nisam, već je reč o istoriji ovog sporta koji se igra pošteno i fer. Mislim da nije pametno ni da previše govorimo o tome, to samo daje na važnosti i daje mu vetar u leđa za takve stvari koje radi. Ne mislim da je loš momak, ali malo je izgubio put“, komentarisao je posle Nadal.

Usledio je drugi servis, Kirjos je ušao u poen, igrala se stegnuta razmena u kojoj je Nik umalo promašio bekhend, da bi u sledećoj zapotegao forhend daleko u aut.

Takav tip jeftinih grešaka posle je odlučio pobednika i u taj brejku, a Nadal je znao da proslavio taj gem – nekoliko puta glasno “vamos“, uz gestikuliranje njemu tipično samo za Gren slem završnici i izrazito važne poene. Čak su i u njegovoj loži “poludeli“, videlo se koliko Rafi znači ovaj meč.

Došao je ubrzo i taj brejk, a Nadal je jednostavno bio postojaniji, čvršći kada je trebalo, dok je Kirjosa izdao bekhend koji često gurka, kao i forhend na 3-5. Govorio je Nik pred medijima o tome kako ne trenira dovoljno i kako nije profesionalac kao ostali, ali da je ipak u stanju da igra neizvestan meč sa jednim od najboljih na svetu. I dok to stoji, ipak sve više počinje da zvuči kao izgovor – šta to znači, pobedio bi da si više trenirao? Pa, zašto nisi?

Znamo ko jeste trenirao – Nadal. Završio je taj brejk forhend vinerom i ponovo burno reagovao, a onda smo ušli u četvrti set koji je ličio trećem kao jaje jajetu – bez brejk lopti, uz solidan nivo igre, mada bez mnogo atraktivnih poena koje smo možda očekivali.

Mike Hewitt/Getty Images

Slično kao i u prethodnom taj brejku, Kirjosu su nervi popustili – već u prvom poenu promašio je čisti zicer na smeču, zatim je na 3-5 opet poslao forhend u aut i tu je bio kraj. Hladan pozdrav na mreži i Nadalov “prst“ ka svojoj loži u stilu Dikembea Mutomba – baš mu je značila pobeda, bio je ljut kao ris.

“Kod njega je uvek ‘ako, ako, ako, ako’. To ‘ako’ ne postoji. Rekao sam mnogo puta da je on talentovan igrač, ali to nije jedino važno. Ima dobre ‘sastojke’, može da osvoji Gren slem titulu svojim servisom i forhendom, ali bez ljubavi prema sportu teško je izvući iz sebe maksimum“, odgovorio je Rafa iskreno.

Kulise su bile postavljene za jedno u nizu “očekivanih iznenađenja“. Gubio je Nadal u prošlosti u ranoj fazi Vimbldona od igrača sličnog profila i nižeg kvaliteta poput Lukaša Rosola i Dastina Brauna – iz perspektive pobede, sada je još bolje za Rafu što je igrao sa Kirjosom.

A Nik? On je ispao u drugom kolu. I to je sve.