Da li ste ikada videli da Nadal nije "napaljen"?

Saša Ozmo 6. jul. 20199:00
Podeli:
Matthew Stockman/Getty Images

Za širu javnost često ne toliko primetan, ali veoma je bitan čovek u timu Rafaela Nadala. Sa njime je od 2005. godine, a sada je na Vimbldonu preuzeo i ulogu prvog trenera pošto je Karlos Moja odsutan

Fransisko Rođ, Katalonac koji je nekada bio 60. teniser sveta i igrao treće kolo Rolan Garosa, u intervjuu za Sport klub kaže da mu je rad sa Nadalom privilegija, da meč sa Kirjosom nije za Rafu bio nešto posebno, kao i da niko ne može da zna koliko će još Bik iz Manakora igrati.

Fransisko, koliko pobeda poput one nad Kirjosom u četvrtak daje Rafi dodatno samopouzdanje?

Povezano

Da, daje mu mnogo samopouzdanja jer je Kirjos odličan teniser protiv kojeg je neugodno igrati, nepredvidljiv je. Bio je to onaj tip meča koji u početku ne volite da igrate, ali kada ga odigrate i pobedite, onda može mnogo da pomogne za dalje.

S obzirom na to šta se sve događalo između njih, delovalo je kao da je Rafa motivisan više nego inače, baš kao i vi u loži?

Jeste li videli ijednom da Rafa nije “napaljen“? Znam da su ljudi mnogo govorili o tom meču, ali za Rafu to nije bilo pitanje osvete, već pitanje pobede i prolaska dalje, to je najvažnije za njega. Mislim da su obojica odigrali izvrstan meč, a mi smo bili dodatno uzbuđeni jer je na travi zaista svaki poen važan, pogotovo protiv igrača kao što je Nik. Ako se izgubi servis, gotovo kao da je set izgubljen, poeni su još vredniji nego na šljaci i na betonu, zato smo i mi bili uzbuđeni.

Kažu da trener takođe može da uči od igrača – šta ste vi za sve ove godine naučili od Rafe?

Mike Hewitt/Getty Images

Mnogo stvari. Neprocenjivo je iskustvo raditi sa jednim od najboljih sportista svih vremena. On je divan karakter, osećajan i skroman, a i njegov stav na terenu je impresivan – bori se do kraja, bori se “oružjima“ koja su mu na raspolaganju toga dana, ne žali se i uvek je korektan. Za mene je privilegija da radim s njim, i dalje učim od njega.

Još koliko dugo mislite da će Nadal igrati, koliko će još biti “gladan“ i motivisan?

Ne znam, ne mogu da odgovorim na to pitanje – ne može ni on, ne može niko. Sve zavisi pre svega od njegovog zdravlja, a onda i od toga što ste rekli – motivacije da nastavi da pobeđuje, da ima strast i da uživa u ovom sportu. To je najvažnije i on to ima. Ne razmišljamo još koliko će trajati, pokušavamo da mislimo samo o sledećem turniru i da tu odigra najbolje što može.

Osim Rafe, ko su po vašem mišljenju najveći favoriti za titulu ovde?

Naravno da su to Novak i Rodžer, njih trojica su već dugo najbolji i osvajaju skoro svaki Gren slem turnir. Teško je sada njima dodati još neko ime, tek je rana faza turnira, naravno da ćemo imati i neko iznenađenje.