Ne volim kada Đoković igra na Terenu 1

Skener 5. jul 201921:45 > 21:47
Laurence Griffiths/Getty Images

Jeste da je renoviran i da sa krovom sada podseća mnogo na Centralni stadion, ali na tom Terenu 1 gledajući Novaka Đokovića izgubio sam mnogo nerava prethodnih godina koliko dolazim na Vimbldon.

Prvo je 2015. godine tu bila dvodnevna epska bitka u kojoj je Novak bio na ivici poraza, ali je ipak preokrenuo od 0-2 i pobedio Kevina Andersona. Sledeće godine još jedan dvodnevni duel, ovoga puta sa Semom Kverijem i gorkim krajem. Problemi koji su tada postajali vidljiviji svoju kulminaciju su doživeli godinu dana kasnije – pogađate, na Terenu 1. Đoković više nije mogao, predao je početkom drugog seta meč Tomašu Berdihu i više nije igrao do kraja 2017.

Prošle godine ponovo sam sa zebnjom tamo išao na Novakov meč sa Karenom Hačanovom, počeo je kasno i bilo je realno da ode u dva dana. Rus je napravio brejk u prvom gemu, ali od tada je Đoković bio nadmoćan i lako dobio u tri seta.

Pa ipak, to nije bilo dovoljno da izbriše ona prethodna iskustva, nadao sam se da će prvi teniser sveta sa Kudlom igrati na “kecu“ i to odraditi. Međutim, to se nije desilo i morali smo tamo na okršaj sa Hubertom Hurkačom. Toliko o lakom žrebu o kojem su svi govorili, 22-godišnji Poljak je momak u naletu koji ima mnogo oruđa neophodnih za dobru igru na travi. Servis pogotovo.

Povezano

“Pa jeste, većinu mečeva igram na Centralnom“, odgovorio je Novak kada smo ga pitali da li je u startu nekomforniji na drugom po veličini stadionu na Vimbldonu, “To utiče verovatno na početku na mene – ustručavam se malo da odigram neke udarce koje obično sprovedem u del efikasnije na Centralnom. Ovde sam malo rezervisan na početku, malo neutralan. Onda kad igram s nekim kao što je Kveri one godine ili sad Hurkač, dakle brza igra i nema šta da izgubi, oduzima mi vreme… Naravno da se malo uspaničš – i ja sam čovek uprkos iskustvu koje imam, opet je normalno da se desi da budem malo u grču i da ne mogu da sprovedem u delo igru koja me karakteriše“.

Bap tako, nesigurno i nervozno počeo je Đoković meč, nekoliko predugih lopti kao posledica za nijansu slabijeg rada nogu, ali potom je spasao brejk loptu asom i sve do taj brejka drugog seta upravo će servis biti najbolji Novakov udarac.

A forhend je bio najlošiji – jednu od tri brejk lopte u petom gemu Novak je propustio pošto je idealno izradio poen, samo da bi manje-više rutinskim forhendom pogodio mrežu. Nije to bio jedini put, i na 5:5 učinio je isto, a u međuvremenu se Novak u nekoliko navrata žalio na odskoke, zabranili su mu da nosi kačket jer nije potpuno beo i nije uspevao da probije Poljaka koji je odlično pokrivao teren i sve češće prvi napadao.

“Ukoliko ima problema s opremom igrača, oni imaju jedan primerak svakog dela opreme koji su beli i nisu brendirani. Dali su mi taj kačket, ali nije mi bio potreban u tom trenutku. U prvom meču sam dobio dozvolu, bilo bi korektno da su mi rekli pre meča da sada ne mogu“, kaže Đoković

Clive Brunskill Getty Images

Čak i dvojica iza nas koji su sve vreme brbljali koncentrisali su se na teren, ostali su već bili na ivicama sedišta, a Novak je u poenu tipičnom za šljaku “vrteo“ forhend ne rizikujući previše, diktirao je ritam nijednom ne forsirajući previše i na kraju je dočekao grešku Poljaka. Bila je to ukupno sedma brejk lopta i brejk za 6:5.

“To je to“, odahnuo je jedan naš kolega na tribinama, ali previše sam ovakvih Novakovih mečeva odgledao da bih se tako rano opustio. Loš odskok i greška, zatim dupla, 0-30. Promašen i prvi sledeći servis, ali onda je Đoković rizikovao na drugom, pogodio i tako trasirao put ka osvajanju prvog seta.

Iako je atmosfera na tribinama malo splasla, na terenu nije – Novak i dalje nije potpuno opustio ramena i udarao kako ume, nije ni mogao kada ga forhend nije slušao (ukupno je imao 18 neiznuđenih grešaka tim udarcem), recimo na 3:3 je imao tri brejk lopte i na trećoj je zakucao loptu u mrežu riternom na drugi servis od 155 km/h.

Na 4:4 opet 0-30, kao i u ranoj fazi seta, i ponovo Novak u razmenama gubi dva poena, a posle izgubljenog gema nervozno odmahuje ka svojoj loži. Skoro svi u pres-boksu navijali su za Hurkača, više ili manje otvoreno, a imali su i čemu da se raduju kada je Poljak izveo bekerovski volej i došao do brejk i set lopte na 6:5. Propustio ih je dve, jednu jer mu se ruka stegla, ali na startu taj brejka odigrao je još jedan panterski volej i dobio ovacije sa tribina i aplauz od Đokovića, baš kao i prethodni put.

Laurence Griffiths, Getty Images

Novaku je do tada servis pokrivao rupe u igri, ali sada je potpuno stao – u taj brejku nije ubacio nijedan prvi servis, a Hurkač je na set lopti odservirao bombu i poskočio u znak radosti. Posle tačno dva sata igre kretali smo ispočetka.

Svi teniski šabloni govorili su nam da će mladi Poljak bar malo popustiti na startu trećeg seta – to se desilo, a na to se nadovezalo Novakovo buđenje. Kroz ceo meč je dobro čitao Hurkačove servise, sada je to bilo još izraženije, Poljak je sve više grešio, a Đokovićeve lopte najednom su bile dublje i prodornije.

Treći set je proleteo, a i četvrti je mogao da bude ubedljiviji jer je Novak napravio brejk rano i potom konstantno pretio. Morao je malo doduše da nas “čačne“ na kraju, pri 5:4 je od 30-0 dve uzastopne lopte poslao u mrežu, ali je sledeća spolja dokačila liniju. Minut kasnije Novak je proslavljao trijumf glasnim uzvikom ka svojoj loži, a onda i “srcima“, ovaj put nisu izostala.

Novak neće biti zadovoljan sa osam duplih grešaka, kao ni procentom iskorišćenih brejk lopti (4-17), ali kako je krenulo, na kraju je završio u velikom stilu – taman dovoljan test za ovu fazu turnira.

“Volim i ja da budem testiran u ranoj fazi turnira“, zaključio je Novak, a zaključujem i ja i ostavljam vas uz…

Crtice iz Londona

David Ramos, Getty Images

– Neće vas iznenaditi činjenica da su Britanci dosledni u primeni pravila, tako da kontrole za ulazak na stadion obično traju duže nego na drugim Slemovima, dok pročeprkaju i u najudaljenije uglove svake torbe. Evo još jednog primera – Agnješka Radvanjska došla je da bodri svoju drugaricu Karolinu Voznijacki i sela je na mesta za novinare. Stjuard je došao i pomerio je koji metar dalje na njena mesta. “Sala je prazna, čoveče“, došlo mi je da citiram Bracu iz Kengura. Ali “mesta su numerisana, čoveče“, važi i na Vimbldonu.

– Ali druga strana te medalje jeste ljubaznost koja možda jeste kurtoazna, ali je svakako bolji način ophođenja sa ljudima nego nadrndanost. Kada je utvrdila da smem da uđem na Teren 3 sa svojom akreditacijom, stjuardkinja je stala ljubazno da se raspituje kako mi je na Vimbldonu, kako radim, volim li, koliko sam puta bio tu… Jednako predusretljiva i voljna da pomogne bila je i sa ostalima, lepo je to videti i osetiti.

– Markos Bagdatis odigrao je svoj poslednji meč. U moru dnevnih obaveza nisam stigao da skuckam pravi omaž Kipraninu za kojeg sam u Melburnu 2006. godine navijao kao za svog. Doći će i to na red, a evo zašto je Bagdatis odabrao baš Vimbldon za povlačenje. “Igrao sam ovde 15-16 puta, svaki put su divne uspomene. Zašto ne ovde? Ovde je istorija tenisa, prvi meč koji sam pogledao bio je finale Vimbldona 1992. godine između Ivaniševića i Andrea Agasija. Ovo je i mojoj ženi (Karolini Šprem) omiljeni turnir“. Van terena Markos je dobroćudan, predusretljiv i otvoren, u brojnim neformalnim razgovorima nikada o njemu nisam čuo niti jednu ružnu reč, a to je nasleđe jednako ozbiljno kao i njegova odlična teniserka karijera.

– Pre tačno osam godina Novak Đoković osvojio je svoj prvi Vimbldon. Mesto broj 1 obezbedio je pobedom nad Congom u polufinalu – sećam se, dobar deo tog meča gledao sam u holu Fakulteta političkih nauka, položio ispit, a onda taksijem stigao kući u finišu trećeg seta. Celo finale sa Nadalom gledao sam stojeći u dnevnoj sobi, a koji dan kasnije usledio je onaj veličanstveni doček za koji Novak kaže da mu je jedna od najdražih uspomena. Nije mu loše išlo ni posle toga.

– Hajde što je Danil Medvedev ludeo tokom meča sa Gofanom koji je na kraju izgubio (vikao na sudiju da je to što radi “bullseye“ kako ne bi rekao “bullshit“ i dobio kaznu, na kraju se nije ni rukovao sa sudijom), nego što se i posle odigrala nadrealna scena koju mi je prepričao kolega. Rusov trener toliko je poludeo da je razbucao telefon o zemlju tom prilikom blago povredivši nekog tipa koji nije hteo da mu ostane dužan i odmah je krenuo sa psovkama. Srećom, razdvojiše ih.

– “Servirao je iz ruke, to je bilo nešto najbolje što sam ikada video“, kazao je jedan klinac izlazeći sa meča Kirjos – Nadal. Australijanac jeste osoba koja donosi tenisu i dobro i loše – ako već niste, pročitajte Viškov tekst, ali i moj.

Imaćemo tokom vikenda finih iznenađenja, pozdravljam vas do tad iz Londona,

Saša (@ozmo_sasa)