Koliko se pojede i popije na Vimbldonu?

Saša Ozmo 9. jul. 20199:00
Podeli:
Jordan Mansfield/Getty Images

Na čuvenom Henmanovom brdu, mestu odakle brojni posetioci Vimbldona na džinovskom ekranu gledaju mečeve, često nema mnogo mesta za ljude, ali za hranu i piće mesta mora da ima.

Matthew Lewis/Getty Images

Miris pohovane piletine, tanke čaše za šampanjac, jagode, pivo, pims, burgeri, pomfrit – dakle, od klasične brze hrane do finih pića. Kao što možete i da pretpostavite, nije nimalo jeftino, ali ljudi se očito vode onom izrekom “kad je bal, nek’ je maskenbal“.

Hajde da vidimo koliko taj bal zapravo staje. Pre nego što su se kapije otvorile, išao sam od štanda do štanda kao ludak i fotkao cene. “Treba li vam nešto“, upitala me je jedna od radnica. Objasnio sam joj da pišem tekst o hrani na Vimbldonu, sumnjičavo me je pogledala, ali klimnula glavom. Ko zna za kakvu su mi prljavu rabotu potrebne cene…

Uglavnom, jagode sa šlagom koštaju dve i po funte – već sam o njima pisao, ali da ponovim. Jagode mogu da upadnu i dobre i loše, kao i uvek, a taj “šlag“ nikako ne uzimajte ako se zadesite na Vimbldonu. I one mogu da idu u raznim varijacijama, pa će vas tako 7 funti koštati jagode sa voćnim jogurtom i prelivom od maline.

Kobasica nalik rol-viršli košta 5-6 funti, zavisi od preliva koje uzimate (možeš, sasvim logično, to da “preliješ“ dodatnim mesom – chill con carne), i to je takođe nešto što ne bih preporučio osim u slučaju nužde. Pice nisam probao, kažu da su OK, u ponudi su margarita i sicilijana, a za njih ćete morati da izdvojite 9,2 funte.

Matthew Lewis/Getty Images

Na meniju su i grickalice – za kesu čipsa ili kokica potrebno je izdvojiti 1,6 funti, miks oraha, lešnika i indijskih oraha je 3,7 funti, 3 plaćate za masline sa limunom i origanom, za tanjir sušija valja izdvojiti 13,5 funti, kao i za malo veće meze. Može se naći i rolnica sa spanaćem i fetom za 3,9 funti, razni sendviči za 4,1 funtu, kao i salate – male (2,9 funti) i velike (5,9).

Sve gorenavedeno možete pronaći na ulazu iza Centralnog stadiona, a kod Terena 1 ima još klope, malo konkretnije. Podeljeno je na “svetsku“, “britansku“ i “roštilj“, tzv. podela po više osnova dakle. U svetsku spadaju japanski katsu kari, zatim terijaki piletina i jamajkanski ital gulaš – probao sam terijaki piletinu i ukusna je, a i ovaj karipski specijalitet deluje jako fino.

Ipak, Britanci se uglavnom odlučuju za ove svoje varijante – pohovana pileća krilca ili pohovano belo meso, sve to uglavnom sa gomilom kečapa i majoneza, uz pomfrit, a tu je i ljuti karfiol. Sve sa svetskog i britanskog menija košta 9,2 funte, goveđi burger staje 9,8 funti, a sendvič sa biftekom 11,9. Tu su i sednvič sa piletinom i burger sa cepkanom svinjetinom.

Gužve su uvek priličmo velike – zavisi naravno od broja ljudi, ali bez 15 minuta čekanja za bilo šta teško možete da prođete.

Nisu “jaki“ sa slatkišima – ekipa tviks-mars-snikers košta po 1,8 funti, a tu je i haagen-dazs sladoled koji Viško i Kole obožovaju. Ne znam koliko su se usrećili Grigorom Dimitrovom kao zaštitnim licem, ali u redu…

Mala voda, i obična i kisela, koštaju po 1,8 funti, slatka pića su 2,8, a i na Vimbldonu je Pepsi sponzor, dok je neki njihov prilično zašećereni sok od narandže dostupan za 3,1 funtu. Čašu šampanjca možete popiti za 16 funti, pola flaše dobijete za 42, a taj je najjeftiniji – najskuplja flaša tog penušavog statusnog simbola košta 218 funti.

Getty Images/ Julian Finney

Tu je naravno i pims, ove godine ga nisam probao, ali to je u suštini gazirani alkohol – ukusi su različiti, nekima se dopada, meni ne, pogotovo kada stave unutra i krastavac. Pinta piva (568 mililitara) košta pet funti, pola pinte tri – da sad ne reklamiram, ali raznovrsna je ponuda, ima i “ejl“ koji mi lično prija u poslednje vreme.

Vraćajući se na početak i na bal-maskenbal zaključak, evo brojeva iz 2018. godine da steknete utisak koliko se zapravo troši i koliko Vimbldon fino zaradi. Prodato je 190.900 porcija jagoda, 25.165 pica, 77.697 sladoleda, 111.250 kolačića, 19.104 porcije “fish&chips“, 155.147 sendviča, 18.843 flaše šampanjca. Shvatili ste poentu ili, što bi rekli ovde, you get the picture.

U vimbldonskom odelu za hranu i piće zaposleno je više od 3.000 ljudi, uključujući 338 kuvara. Ozbiljna industrija je u pitanju, Slem sa najviše štandova, čak su i US open potukli, uz TV prava, sponzorstva… Pa se posle pitajte kako im se isplati da jednom godišnje imaju događaj od dve-tri nedelje?