Epizoda 40: Ko pobeđuje – Federer ili Nadal?

Julian Finney, Getty Images

“Imali su toliko mečeva za pamćenje – ceo teniski svet, svi mi navijači radujemo se tome, nikada nam neće biti dosta njihovih mečeva“. Na taj način je Tomas Enkvist, nekada četvrti teniser sveta, počeo priču o polufinalnom okršaju Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

Neverovatno, ali istinito – biće to njihov prvi duel na Vimbldonu još od epskog finala 2008. godine. To je bilo treće uzastopno “Fedal“ finale – 2006. je Federer lako pobedio, 2007. ga je Rafa doterao do petog seta, a 2008. je srušio Federerovo carstvo, koju nedelju pošto je Rodžeru u finalu Rolan Garosa prepustio samo četiri gema, i postao najbolji teniser na svetu u jednom od duela – 6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7.

U međusobnom skoru rezultat je 24-15 za Nadala, koji je dobio i nedavni okršaj u Parizu, ali pre toga je u pet uzastopnih mečeva bio bolji Švajcarac. Jednostavno je nemoguće reći ko u ovom trenutku ima psihičku prednost od njih dvojice, pogotovo što su na putu do polufinala obojica briljirali.

Povezano

“Deluje mi da je Rafa veoma rasterećen – kao da mu je osvajanje Rolan Garosa skinulo neki ogroman teret sa leđa i da mu je donelo slobodu i lakoću igranja. Kada ga gledam, tako mi izgleda – igra brzo i lepršavo, bez njemu nekad tipičnog gubljenja energije u početnim rundama. U ovoj fazi turnira je on najopasniji, sada je već dobro ‘izorana’ trava, druge nedelje je zato uvek sporija“, kaže za Sport klub Mario Ančić, čovek koji je pre 17 godina dobio Federera na Vimbldonu.

Na Gren slem turnirima van Rolan Garosa, gde je 6-0, skor je 4-3 za Nadala – u Australiji Španac vodi 3-1, a u Londonu je 2-1 za Federera. Rodžer je u spomenutom nizu pobeda na brzim podlogama dobio i finale u Melburnu 2017. godine uprkos tome što je gubio sa 3:1 u petom setu. Bio je to najilustrativniji primer nove dinamike u njihovom rivalstvu, tj. novih rešenja koje je Federer pronašao zahvaljujući između ostalog i većoj glavi reketa.

Matthias Hangst/Getty Images

“Mislim da je pre svega popravio bekhend, više ne igra toliko slajs, već je agresivniji i pokušava da napadne po paraleli ranije u razmenama. Kada se sastaju dvojica tenisera koji su među najboljima svih vremena, onda je taj dan jedino važan, taj trenutak, a prošli mečevi nisu važni – pobediće onaj koji uspe da priđe najbliže svom najvišem nivou i ko uspe da isplanirano sprovede u delo“, kaže Enkvist za Sport klub.

#related-news_0

Do međusobnog okršaja Nadal je imao teži put na papiru, a i u praksi – ipak, iz ove perspektive to mu je više koristilo, pogotovo je samopouzdanje stekao pobedivši u drugom kolu Nika Kirjosa u četiri seta, od kojih su poslednja dva rešena u taj brejku. Prethodno je Rafa dobio Sugitu, a set nije izgubio ni u duelima Congom, Sousom i Kverijem.

Federer je malo opuštenije ušao u turnir, to ga je koštalo izgubljenog seta od Lojda Harisa, zatim je bez problema savladao Klarka, Puja i Beretinija, da bi u duelu sa Nišikorijem osetno digao nivo igre posle izgubljenog prvog seta – pogotovo servis, koji će biti jedan od ključeva u okršaju sa Nadalom.

“Za Rodžera je ključ servis. Ukoliko to bude na nivou kao u poslednja tri seta duela sa Nišikorijem, onda Federer može da igra na način na koji mora da igra kako bi imao šansu protiv Rafe“, objašnjava Enkvist, a Ančić se nadovezuje:

Matthew Stockman/Getty Images

“Svaki put kada Federer igra dobro i kada dobije Nadala, to znači da je bio izrazito agresivan. Po mom mišljenju će ključ biti Federerov bekhend, kada lopta dolazi po dijagonali s Nadalovog forhenda. Kako će Rodžer uspeti da kontroliše opaki Rafin spin, sa kojim zna da ima problema – u poslednjih nekoliko mečeva jako se dobro nosio sa time, ulazio je u teren i rano udarao. Ako Federer postane defanzivan, ako počne da igra slajs i ako ne bude verovao u taj bekhend, onda je Rafa favorit“.

#related-news_0

Niko se ne usuđuje da prognozira ishod meča, svi kažu da je to praktično nemoguće – nekada je to samo prazna priča i način da se odgovor izbegne, ali sada je jednostavno tako. Može meč da ode u svakom zamislivom smeru i to je ono što iščekivanje čini još većim.

“Nadal ne sme da se povuče previše, već mora da pokuša da diktira poene kao što obično čini na Rolan Garosu“, ističe Enkvist.

Svaki duel Federer – Nadal ima šire istorijske implikacije, ali to je naročito slučaj sada. Rafa je bio dominantan u međusobnom skoru, to i dalje jeste zahvaljujući svojoj nadmoći na šljaci, ali ako u ovoj fazi karijere Rodžer pobedi u Melburnu doda i još jednu na Vimbldonu, to onda njihovo rivalstvo prikazuje u sasvim novom svetlu. To u stvari onda više izgleda kao pravo rivalstvo.

Ryan Pierse, Getty Images

Sa druge strane, Nadal bi eventualnom pobedom u tako važnom meču zacementirao međusobni skor i ponovo dobio Federera u njegovoj kući, dok Rodžeru nikada nije pošlo za rukom da u Nadalovoj uzme više od seta Špancu.

#related-news_0

Mnogo važnije od toga jeste i potera za novom titulom – nikada Nadal nije bio bliži Federeru (20-18) i to obojici daje još jedan motiv, mada sada ne igraju za trofej, već za finale.

“Nadal se tokom godina mnogo poboljšao na ovoj podlozi, igra neuporedivo drugačije nego pre – servis mu je mnogo bolji i brže završava poene. Impresivno je to koliko je zdrav ostao. Za njega su još 2008. govorili ‘oh, to je kraj’, baš kao i za mene 2009, ali još smo tu“, kaže Federer.

Još su tu i ne nameravaju da stanu, prvi put igrali su još u Majamiju 2004, a prvi Gren slem susret bio im je polufinale Rolan Garosa godinu dana kasnije.


“Ne mislim da smo se Rodžer i ja poboljšali kao igrači mnogo u odnosu na pre deset godina, samo smo drugačiji. Dodali smo neke stvari u igri jer smo neke izgubili zbog godina, to je u pitanju. Prilagođavamo se i pronalazimo načine da i dalje budemo među najboljima na svetu“,
obrazlaže Nadal.

Rodžer Federer na Rafaela Nadala, epizoda 40 na Vimbldonu, uz direktni prenos na Sport klubu (oko 16.30 po srednjoevropskom vremenu).

Uživajte.