Pesma, "trte" i ozbiljan rad: S Novakom pred polufinale

Saša Ozmo 11. jul 201918:45
Podeli:
sport klub

Pevušio je Novak kultni hit grupe “Karma Chameleon“ Culture Club igrajući fudbal jedan na jedan sa svojim prijateljem Metom Šortom, u sklopu zagrevanja za trening dan pre polufinale Vimbldona.

sport klub

Sve je manje igrača, pa gužve više nema na Orangi parku – bilo je jasno i nama, ali i svima u okolini, da je Đoković u odličnom raspoloženju dok je proslavljao svoje finte i šalio se na račun fudbalskog “umeća“.

Ubrzo je, međutim, bilo vreme za ozbiljnost. Osim Šorta, Đoković je imao još dvojicu sparing partnera na terenu, i uvek su dvojica stajali na suprotnoj strani mreže dok je Novak ulazio u ritam – čeka ga meč sa Robertom Bautistom Agutom, razmena će biti mnogo i tajming će biti veoma važan.

Novak igra veoma dobro u dosadašnjem toku turnira, a utisak je da mu forhend za nijansu slabije funkcioniše od bekhenda. Upravo je u vezi sa forhendom imao diskusiju sa trenerom Marjanom Vajdom tokom treninga.

“U suštini, meni je bekhend kroz karijeru uvek bio čvršći udarac – forhendom se više pravi, ali se više i greši. To nije samo kod mene slučaj, već i kod ostalih, forhendom se uglavnom gradi pozicija za napad. Radili smo na tome, uvek ima nešto što možda malo manje štima, tome i služe treninzi“, kaže Đoković za Sport klub.

Dok je prvi teniser sveta prolazio kroz uobičajenu rutinu, stotinak metara dalje trenirao je njegov protivnik u petak. Bautista je mnogo pažnje posvetio servisu i riternu, delovao je mirno, a to nam je kasnije potvrdio u razgovoru i njegov trener Pepe Vendrel.

“Pazite samo, ovo je srpska ekipa“, našalio se kolega Migel dok smo kolektivno uzimali izjavu od Pepea.

Govorili su mi i ranije španski novinari da je Roberto stidljiv i da generalno ne voli mnogo da priča, a to se opet pokazalo tačnim. Na ljubazan način odbio je novinare, ali je zato njegov trener dobrih dvadesetak minuta proveo dajući izjave – da se pohvalim, i pitanja sam na španskom postavljao. Kako-tako, ha-ha, razumeo me čovek dovoljno da ponudi ovaj fini odgovor:

“Novak je pre svega za nas čovek na kojeg se treba ugledati, i teniski i karakterno. Imamo jako dobar odnos, imamo osećaj da smo bliski sa njegovim timom i uvek se prema nama lepo odnose. Igrački ga svi znate – ima izuzetno kvalitetne udarce, sposoban je da kreira oštre uglove, pokriva teren sjajno. Radi sve dobro – servis mu je neverovatan, ima najbolji ritern na svetu. Zato i jeste svetski broj jedan, zato što praktično sve radi na visokom nivou. Naći ćemo i neke slabosti, i trudićemo se da ih eksploatišemo“, rekao je Vendrel za Sport klub.

U međuvremenu je Novak prolazio kroz uobičajenu rutinu, vežbao je i na mreži, a na kraju je na red došlo tradicionalno boćanje. Ovoga puta oni koji su bili najdalje od linije morali su da pretrpe kaznu – uz ogradu su se “natrtili“ dok su ih ostali uz glasne povike i ovacije gađali. Najozbiljniji “udarac“ zadao je Vajda, posle čega se razlegao smeh.

Posle standardne sesije sa navijačima, uz broje autograme i selfije, Đoković se popeo uz stepenice gde smo ga čekali “u zasedi“.

“Može sve“, odgovorio je kada smo ga pitali da dâ izjavu i za Sport klub i za RTS. I hvala mom drugu Džoniju što mi je u ovom slučaju bio kamerman, tako okolnosti nametnule!

Strpljivo se i pre i posle izjava Đoković ponovo fotografisao s juniorima, izašao u susret i jednom stranom kolegi pre nego što je napokon zamakao kako bi se istegao i priveo trening kraju.

Povezano

Bautista je Novaka pobedio u poslednja dva okršaja, u Dohi i Majamiju, ali kao što mi reče Tomi Has (čitaćete u petak ujutru), potpuno su drugačiji Novakov mentalni sklop i fokusiranost kada se igra na najvećim turnirima.

“On nije igrač koji mnogo greši niti se trudi da igra previše agresivno, ali napašće kada izgradi sebi poziciju na terenu. Ključ je da imam kontrolisanu agresivnost, ako to može da se obezbedi na terenu – da diktiram tempo, ali da ne srljam previše jer to upravo on želi“, objašnjava Đoković.

Dok sam sve ovo snimao, kucao, pripremao, promakla su mi ženska polufinala. Gledajući konačne rezultate, nisam mnogo propustio, Serena na Simonu za titulu, broj 24 sve je bliži.

Organizatori nam priređuju večeru od 20.00, baš me zanima kako će to da izgleda, a vas ostavljam uz…

Crtice iz Londona

– Na terasi sam naleteo na Marija Ančića i pitao ga za koju reč o polufinalima. Reče da ide sad da se tušira i da će biti tu za 15-20 minuta. Računao sam da ćemo se videti drugi put i da će mu biti potrebno neko vreme. Kad, dok sam čekao ekipu da krenemo kući, eto ti njega: “Pa gde si ti, tražim te“. I tako se fino ispričamo za najavu polufinalnih mečeva. “Reč je zakon“, smeje se Mario.

– Burno veče u Sport klub domu u sredu. Počelo je muzikom i vinom, uz naše standardne priče koje neću otkrivati. Onda je Viško došao na ideju da ponovo pokuša da jednu malu loptu baci tako da ostane uz prozor na prvom spratu. Posle nekoliko neuspešnih pokušaja, uhvatio je neočekivano dobar volej i polomio čašu.

To je bio samo početak, posle je Cvija sređivao i isekao se na staklo, a ja sam pred spavanje uspeo sebi da priklještim kažiprst spuštajući prozor. Prebledeh, počeo da kukam, a Kole izleće iz sobe: “Šta ti je?“ Očinski, zabrinuo se iskreno, ali je onda krenulo zezanje kada su videli da nije ništa ozbiljno. Idemo uskoro kući, dok smo još čitavi (fotka ispod je od pre neko veče).

– “Pobeđivao je Bautista ranije Đokovića, ali pogledajte kako je Novak igrao protiv Gofana i tokom celog turnira. Deluje veoma jako i biću iznenađen ako Đoković ne prođe dalje“, najavio je polufinale nekada četvrti teniser sveta Tomas Enkvist.

– “Toliko je dobar momak, oduševljen sam“, sijao je od sreće jedan britanski kolega koji je strpljivo čekao i na kraju uhvatio Đokovića za kratku izjavu na samom kraju treninga. Prepoznao sam to zadovoljstvo dobro urađenim poslom, i zaslužio je jer je čekao i čekao, mada znam da većina igrača ne bi tako pristali na intervju u prolazu sa stranim novinarom. I to igrači koji nemaju pedigre ni blizu Đokovićevom.

– Pročitajte razgovor s Anrijem Lekontom, zatim intervju sa Bautistinim trenerom i pogledajte razgovor s Novakom, a čeka vas još materijala.

Pozdrav iz Londona,

Saša (@ozmo_sasa)