“Spavaš li mirno, Đokoviću? Spavaću, valjda“

Saša Ozmo 13. jul 201919:00
Podeli:
sport klub

“Spin, slajs, varijacije“, davao je Novak Đoković instrukcije svom sparing partneru na treningu dan pre velikog finala Vimbldona sa Rodžerom Federerom.

Turnir je u završnoj fazi i tamo gde je do nedavno vrvelo od ljudi i gde često nisi mogao da čuješ ni sopstvene misli, sada se skoro pa čuje i svaki pokret, čak se i jedan tip iz obezbeđenja toliko opustio da se uključio u našu igru dobacivanja teniskom loptom. Televizijske ekipe i navijači uz ogradu, ali ovoga puta svi su fokusirani na jednog čoveka – Novaka Đokovića.

Lagano je trčao na traci, a onda je prešao na teren gde su ga čekali dvojica sparing partnera. Posle prebacivanja sa osnovne linije, jedan je napustio trening, a Đoković je počeo da radi na specifičnim stvarima koje će najviše biti izložene u nedeljnom okršaju.

Povezano

“Dve čiste, pa jedan slajs“. “Napad po paraleli i izlazak na mrežu“. Čule su se takve želje, a sparing partner je bio nervozan i nije uspevao uvek sve da ih ispuni na najadekvatniji način. I atmosfera na celom treningu bila je ozbiljnija nego prethodnih dana, osećala se nervoza u vazduhu, što je i logično – koliko god Đoković iskustva da ima, tenzija je ogromna i na nju nijedno ljudsko biće ne može da bude imuno. I ja sam nervozan, a ne on…

“Svako rivalstvo među nama trojicom (Federer-Nadal-Đoković) posebno je na svoj način. Sa Federerom osećam da još ima više mentalnog pritiska zbog naše istorije i svega što se dešavalo u prošlosti. Igrali smo ovde dva puta finale i oba puta sam pobedio – jeste da je bilo pre četiri-pet godina, ali znači saznanje da sam ga pobedio na njegovoj omiljenoj podlozi i na terenu na kojem je osvojio toliko titula“, rekao nam je Đoković posle.

Dok mu Vajda objašnjava nešto u vezi sa forhendom, na terene su pristigli i Novakovi roditelji, a ubrzo se prešlo na ritern. Momak koji je bio sparing parnter izvinjavao se jer nije uspevao da ubaci servis, pa je morao da stane unutar polja. Posle je Novak bio server, a zadatak na drugoj strani jeste bio da se riternira slajsom – to Federer nije često činio protiv Nadala, ali protiv Đokovića će sigurno biti drugačije.

Dvaput je nezadovoljan svojim servisom Novak lansirao loptu izvan ograde, jedna mu je posebno lepo “sela“ – što reče Džoni, kao u školskom dvorištu. Trening je završen, a Novak je odabrao da istezanje obavi na terenu, kao i lagano trčanje ukrug jedino u čarapama.

sport klub

Dok se privodilo kraju, pored nas je prošao Đerar Pike. Već sam krenuo mikforonom, kada je uleteo verovatno njegov PR. “Nismo ovde zbog toga“, sasečen sam u korenu, ali je Pike pristao, ne toliko voljno, da se fotografiše sa mojim kolegama koji su veći fanovi fudbala od mene. I sa Koletom. “Ko će pobediti sutra“, ubacio sam ipak jedno pitanje dok sam glumio fotografa.

“Ne znam stvarno“, bilo je sve što je rekao. Za to vreme je mogao da kaže i ime.

Razgovarali smo i sa Tomasom Johansonom, koji je rekao da prednost daje Novaku, a žensko finale uveliko je počelo i moja nadanja da ću ga gledati polako su padala u vodu, pogotovo što je Simona Halep silovito krenula.

Po izlasku sa terena Novak je proveo petnaestak minuta u razgovoru sa Pikeom – nije želeo o detaljima, ali mora mu se odati priznanje za šalu kojom je izbegao ozbiljan odgovor. Iskusan je Novak lisac.

“Svašta smo se nešto dogovorili. Kaže da su sada voljni malo da promene filozofiju tima kada dovode nove igrače. Sada hoće nekoga iz tenisa, zainteresovani su za mene da po levom krilu ubacujem lopte Suaresu. Mesijev nivo je malo opao, pa hoće mene umesto njega. Sa Mesijem sam pričao, rekao je da sam mnogo bolji fudbaler, a da će on čekati priliku sa klupe i biću srećan. Svi me zovu, i Siti i Junajted, Pike je došao zbog toga, samo da bi me vrbovao“, kaže Đoković, nova polutka Barselone.

Novak je rekao da mora da ide, ali pre toga sam ga upitao kako izgleda veče pred veliko finale i hoće li mirno spavati.

“Spavaš li mirno, Đokoviću? Spavaću, valjda, spavaću“, našalio se Novak, dok sam u pozadini video Severina Lutija, jednog od Federerovih trenera.

“Ne dajem intervjue već pet godina“, rekao je Ivan Ljubičić, a ubrzo je prošao i Federer – Novak je još davao izjavu, pa su se mimoišli i poštedeli sebe kurtoaznog pozdrava.

Federerov sparing partner bio je baš Tomas Johanson, a nama je bilo vreme da se zaputimo nazad. Bacio sam pogled na semafor – 6:2, 4:2 za Halep. Prošli smo ispod Henmanovog brda taman kada je Simona izvrsnom bekhend paralelom napravil novi brejk za 5:2.

Bio je to i jedini poen ženskog finala koje sam video, po povratku u pres-sobu ugledao sam rukovanje i u kadru Marijanu Veljović – sudila je svoje drugo Slem finale u singlu, velika čast i bravo za Marijanu! Posle meča su je saletali i za fotografije, pogotovo Rumuni veseli zbog trijumfa Halepove, a ona je svima izašla u susret.

Žarko sam želeo da gledam finale, ali takav je ovaj posao nekad, glupo da se žalimo. U svakom slučaju, drago mi je što je Simona pokazala da i te kako ume da se izbori sa mentalnim pritiskom i što se obistinila moja prognoza da neće ostati na samo jednoj najvećoj tituli.

Nadoknada univerzuma za propušteno žensko finale stigla je vrlo brzo. Taman sam krenuo da kuckam ovaj tekst kad stolu pritrčava moj prijatelj Roi. “Saša, Kris Boš na terasi!“.

Logično, odmah sam ustao, a bivša NBA zvezda izašla je u susret bez premišljanja. Posle razgovora za zvanični kanal Vimbldona, cimatali su ga da krene tamo gde očigledno treba da ide, ali zastao je. Iskoristio sam i sada već oprobanu foru o “zemlji košarke“. Uz širok osmeh i dobro raspoložen, Boš je odgovorio na nekoliko pitanja, na još dva posle “poslednje pitanje“. Hvala, Krise.

Rekoh da me hvata nervoza pred nedeljno finale, i to prilično…

“Analiziraću te mečeve, ali u takvim situacijama obično se sećam jedino prvog i poslednjeg poena“, kaže Đoković o svojim finalima sa Federerom 2014. i 2015. godine.

Zato mnogi znaju te mečeve napamet, a sutradan će biti još jedan od istorijski važnih klasika. Jer oni su ti koji istoriju tenisa pišu.