Boš za SK: Srpska košarka? Daj, čoveče – "dobro jutro"

Skener 16. jul 201912:32 > 12:35
Getty Images/Lachlan Cunningham

Profesionalnu NBA karijeru proveo je u dva tima – od 2003. do 2010. godine nosio je dres Toronto Reptorsa, da bi potom do kraja karijere Kris Boš igrao za Majami Hit.

Karijeru je prerano okončao zbog krvnog ugruška, život bi mu bio ugrožen da je nastavio, ali je stigao da osvoji dve titule šampiona, 11 puta je bio na Ol-staru i u drugom idealnom timu NBA 2007. Takođe, sa reprezentacijom SAD ima olimpijsko zlato iz 2008.

Momak rođen u Dalasu zvanično se povukao u martu, a nedavno je bio na Vimbldonu kao gost i uživao je u tenisu, drugom sportu koji voli. Kada smo prišli Krisu, bio je nasmejan, sa pićem u ruci i nasmejao se kada smo zamolili za intervju za “publiku iz zemlje košarke“.

Počeli smo od svega što se dešavalo u NBA prethodnih nedelja, tj. od ludog prelaznog roka.

Povezano

“Zaista je bilo ludo, i dalje je zbog svih trejdova. Uzbudljivo je videti kako igrači menjaju timove, promenila se cela slika NBA lige i mislim da je to dobro za sport. Takođe, drago mi je da vidim da igrači imaju moć i da je koriste kako bi igrali tamo gde žele da igraju i s kim žele da igraju“, počinje 35-godišnji Boš za Sport klub.

Biće neizvesnije nego prethodnih sezona i teško je bilo šta predvideti, ali Boš daje prednost timu u kojem igra njegov nekadašnji saigrač Lebron Džejms.

“Definitivno je mnogo izjednačenije nego što je bilo u prethodnih nekoliko godina kada su Voriorsi bili favoriti. Trenutno bih na papiru stavio Lejkerse na prvo mesto, mada im još predstoji uigravanje i to da postanu pravi tim. Rokitsi izgledaju jako dobro, uradili su pravu stvar dovođenjem Vestrbruka, lično mislim da će to funkcionisati. Biće uzbudljivo, a sigurno je samo da nas čeka mnogo dobre košarke“.

Krenuli smo da pitamo Boša koliko je upoznat sa srpskom i jugoslovenskom košarkom, ali prekinuo nas je…

“Daj čoveče, daj“, nasmejao se Boš pre nego što je na srpskom dodao: “Dobro jutro“. Potom se malo uozbiljio:

“Naravno da sam upoznat sa igračima iz Srbije – onog trenutka kad počneš da se baviš košarkom, odmah ćeš imati saigrače iz Srbije. Igrao sam sa nekim sjajnim srpskim košarkašima, svi su ostavili jak utisak, kao i sa područja bivše Jugoslavije – Rašo Nesterović, moj slovenački brat, kao i Goran Dragić“.

Na pitanje da šta je to što izdvaja igrače sa ovih prostora, nekadašnji krilni centar odgovorio je:

“Pre svega bih izdvojio nivo veštine i upornost uprkos preprekama koje se nađu na putu. To je različita vrsta zrelosti jer vi mnogo ranije počnete da igrate profesionalnu košarku. Ti igrači imaju viši nivo sposobnosti da budu pravi saigrači, da se uklope u profesionalnu igru i da se adaptiraju na zahteve NBA“.

Iako je karijeru završio ranije nego što je želeo, Boš je i dalje blizak magičnom pravougaoniku.

“Povukao sam se u martu, brinem se o svojoj porodici i uživam gledajući košarku. Uvek sam blizu NBA – čoveče, naravno da jesam! Celog života sam želeo da budem u NBA, neću tek tako da odem. Sviđa mi se da gledam kako se nova generacija pojavljuje i kako se stara bori sa njima. Za mene je košarka najbolji sport na svetu“, zaključio je Boš za Sport klub.

Razgovor bi potrajao i duže, Boš je bio raspoložen, ali su ga iz organizacije bukvalno odvukli od nas. Dovoljno za sada.