Harlem, Danil i Džon Lenon

Saša Ozmo 4. sep 201912:00
Podeli:
sport klub

Blagi kultorološki šok, pored Central parka, Danilovo pomirenje s publikom, Bitlsi, samouverena Bjanka, pred vama su nove crtice iz Njujorka:

– Prvo Gren slem četvrtfinale za Donu Vekić, i to posle spasene meč lopte u duelu sa Gerges! U prve dve rečenice tri puta je rekla “happy“, sve vam je jasno. Nije skidala osmeh sa lica, ali se ozbiljno osvrnula na prošlost, kada se činilo da neće opravdati reputaciju velikog talenta. “Jesam pravila greške, ali ne znam šta bih promenila, tada sam mislila da su to prave odluke. Ono što je osnovno jeste da me je porodica podržavala, čak i kada sam donosila pogrešne odluke“, kaže Dona.

– “Bitch!“ (u prevodu “kučko“), uzviknula je iz kola jedna žena toliko glasno da su se svi okrenuli. Po izrazu lica nisam zaključio da li se šali ili misli ozbiljno, pre bih rekao ovo drugo. Jedan od doživljaja iz naše šetnje Harlemom, delu grada koji se nalazi između Menhetna i Bronksa. Kažu da više nije opasno kao što je nekada bilo, pogotovo ne danju, ali naš vodič za danas Džon (momak koji je fotkao za nas, pisao sam u nekom od prethodnih tekstova) ipak je primetio kada smo ušli u jedan restoran brze hrane: “Vidiš kako je staklo ono koje je otporno na metke“. Hm, OK. „Saša, možda ipak da ne nosiš tu torbicu oko vrata“. Primljeno k znanju. 

– Pre četiri godine Judžin Bušar okliznula se na podu u slabo osvetljenoj svlačionici na US openu. Povukla se sa turnira, nije igrala do kraja sezone, a onda je tužila USTA. Zna se da je dobila, a šuška se da je odšteta bila čak 12 miliona dolara.

Clive Brunskill/Getty Images

– Ako niste gledali do sada Bjanku Andresku, toplo vam savetujem da to učinite. Snažni udarci, dobro kretanje, taktički odlična. Ali ono što je, čini mi se, najviše izdvaja u odnosu na druge jeste stav – samouverena je, na granici arogancije, ponaša se kao gospodarica terena. Ako je povrede zaobiđu kao što do sada nisu, verovatno će biti višestruka Gren slem šampionka.

– Danil Medvedev je pre nekoliko dana sebe nazvao “idiotom“ zbog načina na koji se inatio njujorškoj publici. “Uzbudljiv (‘electric’ je rekao, ako ima približniji prevod?) i kontroverzan“, tako je opisao svoj odnos sa navijačima posle trijumfa nad Stanom Vavrinkom. Takođe se izvinio i zahvalio rekavši da samo pokušava da bude svoj. Čini se da polako osvaja srca i prohtevne publike u Velikoj Jabuci, a uz dva puna dana odmora, možda može da pruži i junačku borbu u polufinalu uprkos vidnom umoru i problemima sa telom. Najmlađi je polufinalista US opena od Novaka Đokovića 2010.

  – Septembar 3. na US openu – 1989. je Kris Evert pobedila 15-godišnju Moniku Seleš za svoju 101, ispostaviće se i poslednju pobedu na US openu; budući šampion Marat Safin u trećoj rundi u taj brejku petog seta pobeđuje Sebastijana Grožana, uz dve pauze zbog kiše, pozajmljene čarape od Džefa Taranga i nove majicu i šorts koje mu je dao Nikolas Kifer; Andre Agasi odigrao je poslednji meč u karijeri 2006, poraz od Benjamina Bekera, uz emotivan govor publici na terenu. 

– Tokom šetnje pored Central parka jugozapadnom stranom, delom i kroz njega, Džon nam je pokazao gde žive Sting i Sajnfeld, objasnio nam kako da dođemo do kuće Kevina Lava, a videli smo i gde je ubijen Džon Lenon. U parku je memorijalna ploča, taj deo parka zove se prigodno “Strawberry Fields“ i u njegovom sređivanju učestvovale su brojne zemlje, uključujući i Jugoslaviju.

– Dijego Švarcman i Mateo Beretini iznenađujući su četvrtfinalisti koji umeju da šarmiraju novinare. “Mi u Italiji imamo običaj da kažemo da je neko ‘dobra viljuška“, odgovorio je Beretini na pitanje koliko jede. Dijego je objasnio i zašto proučava protivnike pre odlaska u krevet: “Naučnici kažu da se tako bolje pamti“. Inače, Argentinac je jedini momak van Evrope koji je igrao ove godine u četvrtfinalu.

Pozdrav iz Njujorka,

Saša (@ozmo_sasa)