Derik za SK: Navijači? Nema reči kojim bih to opisao

Skener 25. sep 201919:10 > 26. sep 2019 13:21
SK

Krajem juna iz Crvene zvezde stiglo je ime prvog pojačanja za narednu sezonu. Iskusni krilni centar Derik Braun stigao je u crveno-bele redove posle sezone provede u Efesu, iako u turskom klubu nije odigrao nijedan meč. Braun je ekskluzivno za Sport klub govorio o odluci da dođe u Zvezdu.

Tridesetvogodišnji Amerikanac je govorio i o saradnji sa trenerom Milanom Tomićem, kao i o svom učešću u aktivnostima Udruženja igrača Evrolige (ELPA). 

Jedan od glavnih razloga zbog kog je odlučio da dođe u Beograd su i navijači Zvezde. 

Trenutno se privikava na način života u Beogradu, dok na terenu pomaže mladim i talentovanim prvotimcima Zvezde svojim bogatim iskustvom. 

Derik, reci nam kakva su tvoja prva iskustva ovde? Igrao si u Evropi, bio si u Beogradu, ali kakav je osećaj biti u Zvezdi?

„Dobro je za sada, sve ide kako treba, upoznao sam saigrače, upoznajem sistem i grad. To je svakako novo iskustvo za mene. Uživam stičući nova iskustva“.

Znam da je malo vremena prošlo, ali koliko si do sada naučio o svemu navedenom?

„Za sada je dobro. Sve ide svojim tokom, ne mogu da procenim koliko sam zaista naučio. Jedino što znam je da pratim i slušam trenera, pokušavam da „uhvatim“ nešto malo srpskog jezika i još neke takve stvari. Uživam u tome„.

Poznaješ već neke igrače sa ovih prostora, kako vidiš ovaj Zvezdin tim?

„Pokušavamo da budemo bolji. To je najbitnije. To je ono što smo pokušavali da budemo tokom čitavih priprema. Učili smo jedni o drugima, ali sve to korak po korak. Ne želimo da imamo neka očekivanja sada, da ćemo uraditi ovo ili ono. Najvažnije da budemo svakog dana sve bolji. Ako tako pristupiš svemu, sve drugo će doći samo“.

Kako se osećaš fizički i da li ti je nedostajala košarka?

„Dobro se osećam i dobro je to što mi je košarka malo nedostajala. Sada sam ponovo željan da se vratim na onaj nivo na kom sam bio nekoliko godina. Igram košarku 20 godina, veoma sam srećan što sam trenutno ovde“.

Gledali smo te na terenu tokom nekoliko pripremnih utakmica. Čini se kao da imaš odličnu komunikaciju na terenu sa svim igračima, naročito sa Lorenzom i sa Džejmsom Gistom. Šta ti misliš o tome i kako se osećaš na terenu?

„Osećam se dobro. Sada više ne spadam u mlađe igrače, sada sam ja taj koji je stariji u ekipi. Moram da budem primer ostalima. Mislim da je komunikacija u košarci veoma važna tokom igre. Naročito kada imaš mnogo navijača u hali, kada ne možete dobro da se čujete i sporazumete. Moraš u svakom trenutku da budeš spreman da komuniciraš i pričaš na terenu. Takođe, važno je da znaš i kako će ti saigrači odgovoriti na to jer svi učimo na drugačiji način i svi prihvatamo informacije drugačije„.

Čuli smo da na terenu mnogo razgovaraš sa Lorenzom. Koliko mu pomažeš da se uklopi u evropski stil igre?

„Ovo je njegov prvi put u Evropi, ja sam ovde sedam ili osam godina. Trudim se da mu pomognem jer znam kako je meni bilo kada sam prvi put stigao u Evropu. Drugačija kultura, druga igra. Pokušavam da komuniciram na terenu, on je moj saigrač kao i svi drugi“.

Znamo da je sada rano govoriti o tome, mnogo utakmica je pred vama ove sezone, ali šta ti misliš, koliko daleko ovaj tim može da stigne?

„Videćemo. Ne želim da sedim ovde i da govorim o tome šta mi hoćemo ili možemo. Niko ne zna šta nas čeka u budućnosti. Nema smisla nametati sada nešto konkretno. Mislim da nam je tim sastavljen od velikih radnika, koji su spremni za izazove. Shvatio sam to na treninzima, kao i u pripremnom periodu. Ponoviću, najvažnije je da svakog dana budemo sve bolji. Ponavljam se, ali to je naš cilj“.

Možeš li košarkaškoj publici u Srbiji reći nešto više o udruženju ELPA, čiji si ti član?

„To je Udruženje igrača Evrolige. Toliko godina sam u Evropi i mnogo je važno da postoji kolektivni i jedinstveni glas igrača. Svi imaju pravo glasa. Menadžmenti klubova, svi. Mislim da to daje bolje rezultate, bolji učinak na terenu. Više odmora, bolji smeštaj u hotelu, to su stvari koje bi profesionalni sportisti želeli da imaju. Prilično sam ponosan na to“.

Zbog čega si odlučio da budeš član ELPA?

„To ne donosi nikakvu koristi meni lično, ja sam već i stariji igrač. Ali, moglo bi da pomogne nekom drugom igraču. Neko mora da plati ceh, da bi mlađe generacije igrača mogle da uživaju u svim čarima profesionalnog sporta. Sve dok imam priliku da predstavljam sebe kao člana takvog udruženja, biću deo toga i podržavaću takve priče. Uvek postoji dobra i loša strana svega. Drago mi je da mogu da pružim podršku nekome, kao što su i mene podržavali kada mi je to bilo potrebno“.

Da li možeš da nam navedeš nekoliko stvari koje igrači traže od svojih klubova, lige, menadžera u tim svojim zahtevima?

„Stvari kao što su lekarski pregledi, smeštaj na gostovanjima, često putujemo“…

O čemu se radi kada govorimo o smeštaju i putovanjima, šta je najveći problem?

„Na primer, svi smo mi odrasli ljudi, imamo decu, nekada nije tako prijatno biti u sobi sa drugim odraslim čovekom. Ljudi su se žalili često na to u prošlosti. Ili ako govorimo o putovanjima, moramo spomenuti ‘exit seats’, važno je da nam u avionu bude udobno tokom putovanja. To utiče na učinak na terenu. Ako je to nešto što može da pomogne igraču, onda i igrač može tako da pomogne klubu i oduži se za to“.

Koliko je realno ostvariti sve te stvari koje si naveo?

„Za neke stvari možeš samo da pitaš i probaš da ih dobiješ. To je život„.

Da se vratimo na košarku. Kako vidiš sebe u ovom timu? Koja je tvoja uloga na terenu i van njega?

„Na terenu, samo da budem bolji. Da budem agresivan, da radim mnogo stvari. Smatram da nisam igrač koji radi samo jednu stvar. Mislim da mogu da uradim mnogo toga na terenu. Imam iskustva. Naš tim ima mnogo mladih igrača, koji su talentovani, tako da ja želim da doprinesem iskustvom. Van terena, isto. Da iskustvom nadoknadim mladost, da znam šta da kažem, šta treba da uradimo, da se srodim sa kulturom ovde, da napredujem, da navijačima dam nešto što će i obradovati“.

Igrao si u Beogradu pred tim navijačima, ali kao gost. Kakav je osećaj sada kada znaš da ih imaš na svojoj strani?

„Sjajan. Definitivno ne želiš da igraš protiv takvih navijača. Dobro je da imamo takvu podršku. Uzbuđen sam zbog toga, to je imalo veliki uticaj na moju odluku da dođem u Zvezdu“.

Možeš li da nam opišeš malo taj trenutak, šta očekuješ? Puna Arena, glasno navijanje?

„To bi bilo nepoštovanje prema njima, ako probam da opišem to rečima, zar ne? To morate da iskusite. Ne postoje reči kojima to može da se opiše“.

Kakav utisak je do sada ostavio na tebe trener Milan Tomić?

„Za sada mi se dopada. Veoma dobro razume košarku. Bio je igrač. Radujem se saradnji sa njim“. 

Kompletan intervju pogledajte na video snimku: