Micić za SK: Na papiru smo bili drim tim…

Zhong Zhi/Getty Images

Odmora praktično nije ni bilo, Vasilije Micić opet je ušao u mašinu, kao i mnogi drugi košarkaši koji su učestvovali na Mundobasketu u Kini. U toj mašini odlično se snalazi jer je, baš kao i prošle sezone, motor Anadolu Efesa, aktuelnog vicešampiona Evrope.

Turkish Airlines EuroLeague

Pred dolazak Crvene zvezde u Istanbul (utorak, 18.30, SK1) Micić je u intervjuu za Sport klub govorio o pojačanjima Efesa, početku sezone, Zvezdi i Dejanu Davidovcu, a osvrnuli smo se i na Svetsko prvenstvo i potragu Srbije za novim selektorom.

Na evroligaškoj premijeri Efes je izgubio od Barselone, potom je u dramatičnoj utakmici pala Alba, da bi usledila još dva važna trijumfa – nad Valensijom u gostima i ubedljivo nad Real Madridom kod kuće.

Povezano

“Za sada su rezultati dobri. Došli su dvojica novih igrača (Alek Piters i Kris Singlton), a ideja trenera Atamana je bila da se zadrži najveći deo tima kako ne bismo gubili vreme na ponovno upoznavanje. Verovao je da će uspeh da se ponovi ako zadrži tim, većina igrača je ostala. Pobedili smo u Superkupu, što je bitno za klub, mada to nije bilo realno stanje ni Fenerbahčea ni nas, ali trofej je trofej. U Evroligi smo imali težak start, ali izgubili smo samo od Barselone koja je u ovom trenutku u najboljoj formi. Izgubili smo i jedan meč u turskoj ligi, ali sve je to sastavni deo sezone koja će biti jako duga, oscilacije će biti normalne“, počinje Micić za Sport klub.

Piters je bio “dvocifren“ u prva tri meča i za sada igra znatno bolje nego u debitantskoj sezoni u Evropi za CSKA, a Singlton je protiv Reala pokazao da će biti pravo pojačanje.

“Četvorka u Atamanovom sistemu idealna je za njih kada se pogledaju njihove igračke karakteristike. Pogotovo to važi za Pitersa. Singlton je možda kompletniji igrač, ali ako kod Atamana imaš šut na poziciji četiri, onda odmah dobijaš minute i u rotaciji si. Možda igra i iznad očekivanja, šut ima izvanredan, to nisam video u životu – neke druge stvari ne toliko, ali šutom stiče samopouzdanje i može da uradi još stvari na terenu koje nismo videli u CSKA. Singlton je ušao malo sporije, nije imao klub i nije se toliko možda ni spremao, pa je došao odjednom ugovor od Efesa. Sviđa mi se njegov karakter, čvrst je, pun iskustva, doprinosi na terenu mnogim detaljima koji su nam potrebni“.

Još od Mega Vizure nije Micić vezao dve pune sezone u istom klubu – iz Bajerna je sredinom druge otišao u Zvezdu, a zatim je po godinu proveo u Tofašu i Žalgirisu. Zato mu sada prija da stoji na čvrstim temeljima.

“Super mi je. Želeo sam da ostanem u ekipi barem drugu sezonu, svake godine menjati ekipu stvarno nije lako, za to je potrebno dosta strpljenja trenera i dodatni napor igrača kako bi se dokazao ekipi. Ovde sam tu fazu prošao prethodne sezone. Naravno da je svaka godina dokazivanje za sebe, nisam počeo sezonu ni rasterećeno ni lagano, ali ipak je lakše. Znaju i saigrači moju ulogu, znaju šta da očekuju od mene, prija mi i lep je osećaj, pogotovo kad sam došao iz reprezentacije koja je bila onako sva… Čudnjikava“.

Kao što smo ustanovili, nije ostao jedino on, već skoro kompletan tim, što 25-godišnjem Miciću kao plejmejkeru olakšava posao.

“Meni je želja bila da ostanu neki igrači, i svi koje sam zamišljao su ostali. Prošle godine je bilo selektivno upoznavanje sa svima. Danston je bio konstantan sve vreme, a ostalo smo kupili u hodu – spoznaja da mogu da igram zajedno sa Larkinom, saradnja sa Bobuom i sa Krunom Simonom koji sad igra izvanredno. Moerman mi isto prija u igri, a prijaju mi i dvojica novih igrača. Drago mi je zbog toga, ne gubimo mesec-dva na upoznavanje, znamo ko šta voli, ne reaguješ negativno kada neko uzme neki možda divlji šut jer znaš da je to njegov šut. Sa druge strane, i saigrači znaju šta od mene mogu da očekuju, znaju da imam neka prava koja sam stekao prošle godine“.

U utorak od 18.30 Efes dočekuje Crvenu zvezdu u meču petog kola Evrolige, uz direktni prenos na Sport klubu 1. Crveno-beli su prošle nedelje ostali bez trenera, ali Micić kaže da potcenjivanja ne sme da bude.

“Otkad se formirala ekipa Zvezde, rekao sam da je možda i najbolja igrački ekipa crveno-belih u proteklih nekoliko godina. Sa trenerom Tomićem je to po mom mišljenju izgledalo veoma dobro, bila mu je to druga godina u ekipi i delovalo je sa strane kao da je postavio stvari na mesto, ali očigledno su se dogodile neke stvari koje nisu dobro funkcionisale. To ne znači da ekipa ne može da odigra dobro jer su to sve iskusni igrači u Evroligi koji znaju da igraju na rezultat. Mislim da promena trenera neće toliko uticati na njih, odgovorni su igrači. Imaju mnogo kvalitetnih košarkaša, možda i previše na nekim pozicijama, ali to je odluka kluba koja pokazuje da su ozbiljno ušli u ovu sezonu“.

#related-news_0

Na pitanje ko mu se najviše dopada u Zvezdinom timu, Micić odgovara:

“Još od ranije volim Davidovca, odličan je igrač. Sećam se i kad sam igrao za Žalgiris protiv Zvezde, tada je odigrao sjajno u Beogradu, mislim da on poseduje nešto drugačije u odnosu na ono što je već viđeno u Evroligi. Može da igra više pozicija, jako inteligentan, visok i ‘dugačak’, baš mi se sviđa. Ali i svi ostali su kvalitetni, i na bekovima mnogo dobrih igrača, centri su takođe dobro. Odžo je neverovatno snažan, ali nema kredita kod sudija, pa ga brzo uvedu u problem sa faulovima, ne treba ga potceniti. Da ne nabrajam dalje, mnogo izvrsnih igrača – za uslove ABA lige to je po mom mišljenju ubedljivo najjači tim, a u Evroligi mogu da imaju veliki domet“.

Boravak u crveno-belom dresu označio je početak puta na kojem je Micić postao jedan od najboljih evropskih plejmejkera.

“Generalno na utakmice više ne gledam tako, da ih selektujem bitna-nebitna, svaku igram 100% i ne štedim se. Volim da igram protiv Zvezde zato što je to klub za koji navijam i koji volim, ali kada sam na terenu, nemam naboj ni emociju kao pre, prošao sam mnogo velikih i malih utakmica, uslovno rečeno. Kažem, svaki meč mi je isti, sve normalno“.

Klupska sezona već je u punom jeku, ali osvrnuli smo se i na Svetsko prvenstvo u Kini na kojem reprezentacija Srbije nije ispunila očekivanja – porazi od Španije i Argentine i na kraju tek peto mesto.

“Jednostavno, nekada se desi takav period u procesu stvaranje ekipe, to se nama sada nažalost dogodilo. Neke stvari nisu se poklopile. Na papiru gledano, to je stvarno bio drim tim, toliko kvaliteta da je trebalo da naplaćujemo i da se gleda trening, što kažu. Ali za uspeh na velikim takmičenjima to nije nikakva garancija – SP je satkano od devet utakmica, od kojih su tri slabije. Dakle, imaš šest mečeva i ne moraš da igraš sa 12 igrača… Sve ekipe koje su došle u završnicu igrale su sa pet-šest glavnih igrača, a mi nismo uspeli da se uskladimo kao ekipa. To nam je za nauk, ne treba to da doživljavamo strašno – ide se dalje, važno je da imamo dobre igrače i da imamo potencijale koji će trajati dugo“.

Srbija posle odlaska Aleksandra Đorđevića traži novog selektora, a za kraj smo Vasu pitali kakav bi profil trenera trebalo tražiti.  

“Ne volim to da komentarišem jer je reprezentacija specifična, mogao bih da pričam o klupskim trenerima… Pogotovo je to slučaj u našoj državi jer stvaramo veliki pritisak oko svega toga. To je sasvim normalno, ljudi vole košarku i tako je doživljavaju, to je potpuno OK – dakle, ko god bude izabran, moraće da bude spreman da preuzme tu vrstu odgovornosti. Nije ni lako naći trenera za reprezentaciju, a ni veliko ime nije garanacija sigurnog rezultata. Verujem u Savez i u to da će naći pravo rešenje“, zaključio je Micić za Sport klub.