Đoković nije izdržao Timov "rafal", ali još nije kraj

Podeli:
Justin Setterfield/Getty Images

Tokom dva časa i 50 minuta titanske borbe Dominik Tim uglavnom je zadavao udarce, a Novak Đoković uglavnom je pokušavao da ih apsorbuje, sa manje ili više uspeha.

I, kada se činilo da će po ko zna koji put nemoguću situaciju preokrenuti u svoju korist, Novak nije uspeo da napravi odlučujući korak – 6:7 (5-7), 6:3, 7:6 (7-5) i četvrti trijumf za Austrijanca u poslednjih pet mečeva sa Đokovićem.

Povezano

Ta reč se koristi preko svake mere i zato joj se značenje donekle izlizalo, ali u O2 Areni u utorak uveče prisustvovali smo istinskom spektaklu.

Ove godine Tim je ponudio naznake da, uz Nikolasa Masua u svojoj loži, može da bude igrač koji će postati ozbiljna pretnja i van šljake, da ne bude taj kojeg će najbolji priželjkivati u svom delu žreba na najvećim turnirima. Osvojio je Indijan Vels, osvojio je Beč, u nedelju je pobedio Rodžera Federera, a sada je verovatno odigrao najbolji meč u karijeri.

Da bi imao uspeha u dvorani, pogotovo protiv najjačih igrača, Tim umnogome mora da prilagodi i da promeni svoj stil igre. Sa izuzetkom duela sa Rafaelom Nadalom na US openu prošle godine koji je izgubio bukvalno na jednu loptu, Dominik nije uspevao da ostane istrajan u tom rizičnijem načinu igre sa više ravnih udaraca i sa primarnim položajem na terenu bliže osnovnoj liniji, i u razmenama i na riternu.

Julian Finney, Getty Images Sport

Sada je u toj adaptaciji bio nepokolebljiv, osmislio je plan i bio odlučan da ga sprovede do kraja po svaku cenu, pa i onda kada je grešio. Taj plan ličio je mnogo na one kojima je Vavrinka povremeno imao uspehe protiv Đokovića i teško ga je sprovesti u delo. Međutim, Tim je sada koristio svaku priliku za napad forhendom, u važnim trenucima i u visokim procentama pogađao je bekhende po paraleli, nešto što ga nije odlikovalo tokom većeg dela karijere, nekoliko puta čak je odigrao i servis volej, a često je i rizikovao na drugom servisu. I još jedna taktička zamisao koja će možda proći ispod radara – bekhend slajs, idealan za podlogu na kojoj lopta odskače nisko i udarac sa kojim je Đoković u prošlosti imao problema kada mu samopouzdanje nije na najvišem nivou. Time je Austrijanac uneo preko potrebnu dozu balansa, strpljenja, smirenosti u izgradnji poena, što su sve segmenti sa kojima zna da se muči.

Tim je odigrao jedan od najboljih mečeva u karijeri, a Đoković je tokom većeg dela meča bio isfrustriran činjenicom da ne uspeva da kontroliše poene i da otera rivala iza osnovne linije. I govor tela često je bio negativan, bilo je i žestoke komunikacije sa ljudima u loži – pa ipak, uprkos svemu tome i utisku da Austrijanac drži konce meča u svojim rukama, Novak je opet bio nadomak pobede. I to ipak nešto govori.

Događa se često da je Novak u podređenom položaju protiv rivala sa takvim pristupom meču, ali da onda iskoristi period neminovnih grešaka rivala koji mnogo rizikuje, povrati samopouzdanje i uspeva da odigra taman dovoljno agresivno i u pravim trenucima da preuzme inicijativu, te da prelomi meč. Sada nije bilo tako, a najilustrativniji primer dogodio se u završnici okršaja. Đoković je poklonio brejk Timu za 6:5 u trećem setu, Austrijanac uzvraća poklon, pa dodaje i duplu grešku i promašen zicer na mreži – 3:0 Đoković, dva mini brejka viška.

Julian Finney/Getty Images

U dvorani je malo ko navijao za Novaka, London definitivno nije “njegov“ grad i većina na tribinama zasigurno je pomislila: “O, ne opet“. I zaistaje delovalo da će Đoković tada nagaziti i privesti meč u svoju korist. Nije se desilo, usledila je olaka greška, servis nije pravio razliku, a Tim je došao sebi, od zaostatka 3:4 odigrao još tri hrabra i precizna poena, da bi na kraju realizovao drugu meč loptu posle Đokovićevog forhenda u mrežu.

U postvimbldonskom periodu treći put se Novaku dešava da gubi posle osvajanja prvog seta – od Medvedeva u Sinsinatiju, Cicipasa u Šangaju i sada. Međutim, za razliku od prethodna dva okršaja kada je nekako tiho odjezdio ka porazu, sada se vratio iako je posle prvog gema trećeg seta delovalo kao da mu nedostaje snage. Vratio se najviše zahvaljujući riternu, svom najjačem oružju tokom karijere, a defanziva je tokom celog meča bila zaista neverovatna, a u prvom setu imao je samo dve neiznuđene greške. Od ovakvog Tima mnogi bi ranije izgubili, ali za pobedu, pogotovo u uslovima kakvi su u O2 Areni, sada ta odbrana nije bila dovoljna.

“Imao sam taj brejk… Možda je trebalo da budem malo agresivniji u tim momentima, ali odajem mu priznanje“, rekao je Novak, koji se pred novinarima pojavio odmah po završetku meča. Razumljivo, bio je nervozan, pohvalio je Tima, ali i konstatovao da je “svaku loptu udarao iz sve snage i da je sve ulazilo“.

Đokoviću sada u četvrtak predstoji de facto četvrtfinalni meč sa Rodžerom Federerom (SK1, 21.00). Ne bi bilo prvi put da Novak frustraciju i bes kanališe u vrhunsku partiju.

Šta je plan za Federera? “Pobeda“.