Đoković ili Federer?

Justin Setterfield/Getty Images

Posle žreba sudar Novaka Đokovića i Rodžera Federera projektovan je za drugo kolo i kao meč u kojem će se odlučivati o prvom mestu u grupi. Dve blistave partije Dominika Tima kasnije, Novak i Rodžer u četvrtak (SK1, 21.00) igraju eliminacioni, faktički četvrtfinalni meč na ATP finalu u Londonu.

Biće to 49. epizoda jednog od najvećih rivalstava svih vremena, Novak trenutno vodi sa 26-22, a poslednji put sastali su se u epskom finalu Vimbldona u kojem je srpski teniser spasao dve meč lopte i pobedio sa 13-12 u taj brejku petog seta.

Povezano

Prethodni put u dvorani su igrali u polufinalu Pariza prošle godine, bio je to jako uzbudljiv okršaj u kojem je Novak slavio sa 7:6 (8-6), 5:7, 7:6 (7-3). Na završnom turniru sastajali su se šest puta – Federer je predao finale 2014. godine i pre nego što se izašlo na teren, a u preostalih pet okršaja skor je 3-2 za Đokovića. Poslednji duel bilo je finale 2015. godine i Novakova pobeda sa 6:3, 6:4.

To je statistika, prošlost koja u određenom procentu može da utiče, ali ipak je mnogo važnije ono što se događalo u neposrednoj prošlosti. I Đoković i Federer stigli su u London sa titulama u dvorani (Novak Masters u Parizu, Rodžer turnir Serije 500 u Bazelu), ali trijumfalni niz nisu nastavili u O2 Areni.

Gledajući igru u prethodna dva meča u Londonu, utisak je da je Federer podbacio u odnosu na očekivanja. Muči se sa radom nogu, i govor tela mu je nekarakteristično “ravan“ – protiv Tima je izgubio sve ključne poene, a Beretini mu je pružio mnogo jači otpor od očekivanog, Federer je na rutinu i iskustvo došao do pobede. Međutim, to ne mora ništa da znači pred duel u četvrtak – ne bi bilo prvi put da Rodžer slabije krene i da se onda naprasno podigne, to je čovek koji je u 15 od svojih 16 učešća na završnom turniru igrao makar u polufinalu.

Naomi Baker/Getty Images

Sa druge strane, isto važi i za Đokovića, mada je on ipak igrao bolje u prve dve runde. Beretiniju je u skoro savršenom meču prepustio samo tri gema, a Tim je, prema sopstvenim rečima, odigrao najbolji meč u životu i Novaka je porazio tek sa 7-5 u taj brejku trećeg seta. Uprkos zaista briljantnoj Timovoj igri, bilo je i slabosti u Đokovićevoj – prvi udarci u razmeni, na koje toliko polaže poslednjih godina, nisu pravili razliku, a neretko je kratkim loptama davao dodatni vetar u leđa i tako razigranom suparniku. Deluje nezamislivo i podatak da Novak nije spasao nijednu od četiri brejk lopte sa kojima se suočio, a ni servis ga u ključnim trenucima nije služio, za razliku od npr. Pariza.

Posle meča Novak je bio besan, ali imao je dan da se smiri, čovek je koji je više puta pokazao da može uspešno da zaboravi teške poraze i da se momentalno preorijentiše na sledeći zadatak. Štaviše, često se dešavalo da ti porazi budu katalizator još boljih igara.

Svaki duel Đokovića i Federera nosi posebnu težinu, a sada je na talonu prolaz u polufinale, za Novaka i borba za broj jedan sa Nadalom. Taktički, Federer će pokušati da meč učini što bržim, jurišaće na mrežu, ali će ubacivati i slajs, generalno se truditi da Novaka ne navikne na jedan ritam, već da ga neprestano drži u neizvesnosti.

Naomi Baker/Getty Images

Tako je Đokovića npr. “zbrzao“ u Šangaju 2014. godine, posle je slavio i u Dubaiju godinu dana kasnije, ali od tada je skor 9-2 za Novaka i, za razliku od ranijih faza u karijeri obojice, on je bio taj sa psihičkim preimućstvom u ključnim trenucima. Dinamik servis-ritern biće naravno vrlo značajna u oba smera, pogotovo u uslovima kakvi su u O2 Areni, a Novak će nastojati da sada nametne svoju volju rano u poenima – uzevši u obzir kako je tekao meč sa Timom, verovatno će mu to još više biti u svesti od samog početka.

Atmosfera u O2 Areni biće uzavrela, publika će biti ogromnim delom uz Federera, ali Đoković je već na to navikao, kroz celu karijeru bori se sa time i već je razvio mehanizme kojima mu to ne smeta, već mu služi kao dodatno pogonsko gorivo.

“Gledao sam Rodžerova dva meča, mislim da nije u dobroj formi, ne igra na svom maksimumu, ali sa Federerom se nikad ne zna – može da izađe i da odjednom bez pritiska pravi vinere iz svakog dela terena“, kaže za Sport klub Markos Bagdatis, nekada osmi teniser sveta, i dodaje:

„Đoković mora da igra svoju igru, da napada Rodžerov drugi servis i ne sme da mu pruži previše vremena – Federer igra neverovatno kada mu se dâ vremena. Ipak, čovek koji bolje od svih nas zna šta treba da se radi jeste sâm Đoković, pobedio ga je mnogo puta. Mislim da igra veoma dobro i da će pronaći način da pobedi“.

U sredu je Novak okačio na društvene mreže fotografije sa decom u parku, a u zakazano vreme nije trenirao. Posle skoro trosatnog meča u završnici sezone, verovatno je odlučio da potpuno provetri glavu, odmori telo, a onda da pokuša u velikom stilu da završi godinu.