Rafa i Danil: Meč koji se gubi "jednom u 1000 puta"

Masters 1000 13. nov 201919:03 > 19:05
Justin Setterfield/Getty Images

“Super lucky“, taj izraz je Rafael Nadal upotrebio kada je na terenu opisivao svoj čudesni preokret u duelu sa Danilom Medvedevom. Jeste, sreća je imala udela, ali fanatični stav koji ne priznaje ništa osim sledećeg poena natera i sreću da se osmehne.

Na kraju, u još jednom dramatičnom, ali stilski potpuno različitom meču od Tima i Đokovića, Nadal je savladao Danila Medvedeva sa 6:7 (5-7), 6:3, 7:6 (7-4), i to pošto je gubio sa 5:1 u trećem setu.

U utorak uveče gledali smo Timove bombe i Đokovićevu izvanrednu defanzivu, manje-više smo znali šta da očekujemo i šta ćemo od poena dobiti. U duelu Nadala i Medvedeva bilo je više taktičkog nadmudrivanja, mnogo promena “momentuma“, mlakih razmena, pa onda odlučnih izlazaka na mrežu, blistavih ravnih udaraca i ponekih neshvatljivih propusta.

Još u prvom meču sa Cicipasom videlo se da je serija vrhunskih rezultata ostavila traga na Medvedevu i da nije u stanju da kao tokom te serije kontroliše emocije – za njegov stil igre, koji se zasniva na strpljenju, razmišljanju i iznuđivanju grešaka protivnika, to je od ključnog značaja.

Tokom prvog seta, jednim delom drugog, kao i u trećem setu, videli smo kako izgleda Medvedev u koži u kojoj se najbolje oseća. Povreda možda nije ostavila traga fizički na Nadalu, ali mu jeste poremetila ritam, to se videlo po tome koliko je stidljivo udarao forhend u prvom setu. Medvedev je to uvideo, uvukao ga u sopstveni način odigravanja poena, a u taj brejku je sa dve neverovatne forhend paralele osigurao vođstvo u setovima.

Justin Setterfield/Getty Images

Iako je prvi set bio tesan, znao je Rafa da mora nešto da menja. Malo kao da je silio sebe, ali uspevao je da izravna loptu i da bude agresivniji. Uz malu pomoć Medvedeva stiže do brejka i bez većih problema zadržava ga do kraja seta, u jednoličnom ritmu grešaka i ne naročito oštrih razmena.

Stvar naročito upečatljiva kod Medvedeva jeste što mu je pokret pri udarcima takav da je teško predvideti smer lopte do poslednjeg trenutka pre kontakta sa loptom – kada dobro raspoređuje udarce, deluje kao da nečujno i neumitno plete mrežu u koju će se rival upecati tako što će napraviti grešku. Sa druge strane, Nadal je bio daleko od svog najboljeg izdanja, jednim “lenjim“ bekhend slajsom poslao je loptu u aut i dao Danilu brejk na startu trećeg seta.

Imao je Nadal brejk loptu u narednom gemu, ali je Medvedev tada dvaput dobio isti poen. Inače mu finalni udarac kada je u povoljnom položaju u poenu neretko predstavlja problem, što će se videti kasnije u meču, ali Rus je tada imao inicijativu u poenu, zatim se Nadal vratio u neutralnu poziciju, samo da bi Medvedev istrajao i dobio poen.

Tada se Danil potpuno rastrčao, na 2:0 je stigao lopte posle dva sasvim dobra voleja Nadala, i sâm je odigrao jedan odličan volej i poveo sa 3:0 uz dupli brejk. Mogao je Nadal da izgubi meč – ruku na srce, na terenu nije delovalo kao da u njegovom stavu ima uobičajene vatre, ali on i takav neće pokloniti pobedu, morate je zaraditi.

Medvedev je tu napravio presudnu grešku, na 4:0 je preopušteno pristupio nekim poenima – imao je dve brejk lopte za 5:0, kasnije i jednu meč loptu na 5:1. Kada ih nije iskoristio, upao je u kovitlac u kojem ništa nije mogao da ubaci u teren – zapravo, jedino što je radio u kontinuitetu jeste negativno gestikulirao ka ljudima u svojoj loži. Ironični palac nagore i još neki gestovi kao da su govorili sarkastično “super funkcioniše ono što si mi rekao da igram“. Međutim, problem je bio na terenu, ne u loži.

Publika se probudila, a Nadal nije previše komplikovao stvari videvši da je Medvedev krenuo u misiju samouništenja. Nije prvi put da mu se to dešava, setite se npr. duela sa Lajovićem u Monte Karlu ove godine. Jedan gem, drugi, treći, četvrti, peti, odjednom je na semaforu 6:5 za Nadala i 0-30.

Justin Setterfield/Getty Images

Tada Medvedev uspeva da pronađe prvi servis i da izbori taj brejk, na čijem početku se opet i napokon videlo da je punom koncentracijom u meču, ali bilo je kasno. Nadal je osetio da mu se ukazala prilika koju ne sme da ispusti i, dok su tokom većeg dela meča šanse bile jednake kada se u razmeni dođe do neutralne pozicije, sada je Nadal bio vidno sigurniji, dok je servis bio skoro pa jedina šansa za Medvedeva.

Kombinacija dva faktora, Nadalove tipične upornosti i potpunog i iznenadnog kolapsa Medvedeva, odlučili su konačni rezultat na radost najvećeg dela publike u O2 Areni.

“Danil je izuzetno čvrst mentalno, pokazao je to ove godine, bio je ovo jedan od onih mečeva koji se gube jednom u hiljadu puta, ali ja sam sada srećan zbog toga“, konstatovao je Nadal.

Posle Rafine pobede i borba za prvo mesto dobila je novi zaplet – sada se zna da je jedini scenario po kojem Đoković može da završi kao prvi taj da osvoji titulu, a da se istovremeno Nadal ne plasira u finale.