Južni za SK: 7 godina već pričamo, a i dalje su Top 3

Getty images/Vaughn Ridley

Sankt Peterburg 2018. godine bio je poslednji turnir u profesionalnoj karijeri Mihaila Južnog – bio je osmi na svetu, osvojio 10 ATP titula, dvaput je igrao polufinale US opena i po jednom četvrtfinale na preostala tri Gren slem turnira.

Nije dugo izdržao Miša van tenisa, pa je od američke turneje ove godine u loži mladog Denisa Šapovalova – prvo je to bio probni rad, ali brzo je prerastao u stalni dogovor i levoruki Kanađanin godinu je završio kao 15. teniser sveta.

Nedavno smo u Londonu sa 37-godišnjim Južnim razgovarali najviše o njegovom učeniku, ali i o ostalima iz nove generacije, Đokoviću i Federeru.

Povezano

Sada se starate o Denisu Šapovalovu, kakav je osećaj biti trener?

Dobro se osećam, naravno. Kada imaš priliku da treniraš tako dobrog igrača, da mu budeš blizu i da mu pomogneš, osećaj je dobar.

Šta biste rekli da je vaš najveći doprinos, uzevši u obzir da ste do skoro igrali i da poznajete većinu njegovih rivala?

Potpuno je drugačije kada ste trener i kada ste igrač. Sada moram da gledam sve i da posmatram stvari iz druge perspektive. Naravno da mi pomaže to što sam igrao i što sam se susretao sa istim protivnicima kao on. Ipak, sada moram da gledam kroz njegove oči, da uvidim šta je dobro za njega i šta mogu da mu preporučim da radi. Za mene je to pravi izazov, interesantno je. Kao igrač kada dolazite na Tur, imate ciljeve poput Top 100, pa Top 50, 20, 10… Isto je i sada u ulozi trenera, a imam prednost da već na početku radim sa tako dobrim, mladim i talentovanim igračem.

Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Bili ste poznati po burnom temperamentu na terenu, kako uspevate da ostanete mirni u loži?

Ponavljam, sa druge sam strane, što znači da moram da nastupim onako kako igraču više prija. Razgovarao sam mnogo sa njegovim timom, sa njegovom mamom, i sa Denisom, pa mi je rečeno šta mu se sviđa, a šta ne. I on je prilično emotivan, pa voli i kada u njegovoj loži neko malo pokaže emocije, to može da mu pomogne. Zato mi je lako da sedim u boksu… Dobro, nije lako, ali ključno je da zajedno igraš sa svojim teniserom. Trener treba da radi ono što je dobro za igrača.

Denis je sa vama već napredovao, koje ciljeve ste postavili za sledeću sezonu i koliko daleko mislite da može da dogura?

Kada sam bio igrač, nikada nisam govorio o postavljenim ciljevima, o onome kako radim ili šta želim, mislim da je to ipak nešto privatno. Sada mogu da govorim u tom smislu o celom ATP turu, o svim drugim teniserima osim Denisa. Imam neke ciljeve i zamisli sa Denisom, stvari koje mislim da će funkcionisati, pokušaću da dam svoj maksimum kako bismo to sproveli u delo. Ako ne uspe, nastavićemo da radimo da budemo bolji.

Naomi Baker/Getty Images

Federer, Nadal i Đoković pre finala su ispali u Londonu – gledamo li smenu generacija i mislite li da ćemo videti novog Gren slem šampiona u 2020. godini?

#related-news_0

To je teško pitanje, postavljamo ga poslednjih pet-šest-sedam godina, svi kažu da će biti novi pobednici, novi broj jedan, novo nešto… Medvedev je bio jako blizu Gren slem trofeja, on je prvi na listi od momaka iz nove generacije, ali i Cicipas je igrao polufinale u Melburnu… Ipak, Nadal, Đoković i Federer i dalje su trojica najboljih na svetu, brojevi jedan, dva i tri. I dalje pokazuju neverovatan tenis, a Slemovi su drugačiji – jeste sedam mečeva, ali dve nedelje, što je za njih lakše od toga da igraju pet ili šest mečeva u jednoj sedmici. Imaju više vremena za oporavak. Cicipas, Zverev, Medvedev, Hačanov, Rubljov, mnogo je dobrih igrača, ne znam ko će osvojiti Slem prvi, možda to bude i Tim, igrao je dva puta finale na Garosu, uz tu nesreću da se sastajao sa Nadalom.

Još koliko dugo mislite da Đoković može da igra na tako visokom nivou?

Niko nema odgovor na to pitanje, možemo samo da pretpostavljamo – mogu da kažem tri, pet ili sedam godina, ali to su samo reči. Kao sa Federerom, niko nije mogao da zamisli da će sa 38 godina biti broj tri na svetu, da bude blizu osvajanja Slem titule. Ako pogledate njegov meč sa Đokovićem, neverovatno kako je igrao. Zato ni ne znamo za Novaka, niko ne zna – jedna, dve, tri, možda i sedam godina ako bude motivisan.