Dušan Lajović – noćna mora, pas, IT i pogled u 2020.

ATP 27. dec 201917:00
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Osvojio je prvu titulu u karijeri u Umagu, igrao finale Mastersa u Monte Karlu i dogurao do 23. mesta na ATP listi – 2019. godina bila je više nego uspešna za Dušana Lajovića.

Svestan je i sâm pada u drugom delu sezone, zna mu i razloge – sada je 34. na svetu, napokon je zdrav na pripremama i ima velike ambicije u 2020. godini koju počinje na ATP kupu.

U novogodišnjem intervjuu za Sport klub 29-godišnji Lajović govori o saradnji sa Hoseom Perlasom, ciljevima za 2020, analizira igru najboljih NextGen tenisera, prepričava nam jednu svoju noćnu moru, otkriva najčudniju svoju misao između gemova…

U 2019. se desio proboj o kojem smo dugo govorili. Koji je bio ključni faktor da se kockice poklope?

Rekao bih je to bio rad na pravim stvarima. Ovo mi je treća godina sa Hosem Perlasom i ostatkom tima – kada smo krenuli da radimo, Hose je rekao da mu je potrebna jedna godina da implementira stvari koje želi u mojoj igri, druga godina da krenem da radim to automatski na terenu, pa da od treće godine krenem da ubiram plodove tog rada. On je trener sa mnogo iskustva na najvišem nivou i od početka naše saradnje nije sumnjao u moj kvalitet – to je bila dodatna motivacija za mene i davalo mi je dodatno samopouzdanje.

Getty Images/Julian Finney

Na čemu najviše radiš tokom priprema i kako si fizički, da li je lakat u redu?

Ovo su prve pripreme u poslednje tri godine da radim bez povreda i, još bitnije, bez tableta. U praksi je to značilo da smo uspeli da uradimo mnogo zacrtanih stvari uprkos tome što nismo imali mnogo vremena zbog rasporeda u 2019. Lakat i rame su u redu.

Koji su ti ciljevi za 2020?

Pre svega, konstantan napredak u igri i dalje, a zatim i prelazak na sledeći nivo – s obzirom na to da sam bio većim delom godine bio Top 30, sledeći nivo jeste Top 20. Takođe, želim da igram na manje turnira.

Posle vrhunskog prvog dela prošle sezone, malo si pao u drugom – šta bi rekao da je uzrok tome?

U poslednje tri godine igrao sam mnogo nedelja. Kada analiziram, poslednje nedelje u godini nisu bile sjajne, bez obzira na to da li sam bio u fizički ili mentalno dobro stanju. Jednostavno, nije lako toliko nedelja zadržati maksimalni intenzitet, nivo energije itd.

Di Yin/Getty Images

Sezonu počinješ na ATP kupu (3-12. januara, direktni prenosi na Sport klubu), kako ti se generalno čini taj turnir?

Mislim da ce biti odlično takmičenje. S obzirom na to da je malo drugačiji format, igračima će sigurno biti zanimljivo prve godine. Jedina negativna stvar jeste mali razmak između Dejvis kupa i ATP kupa, videćemo samo kako će i koliko igrači biti spremni.

Francuska, Čile i Južna Afrika rivali su Srbije u grupnoj fazi u Sidneju, kakve su šanse za plasman u Sidnej?

Francuska je najteži protivnik u grupi uprkos tome što je Puj zbog povrede otkazao učešće, imaju dosta kvalitetnih igrača. Južna Afrika je drugačiji tim sa Kevinom Andersonom ili bez njega, on je dugo izostajao sa ATP tura zbog povrede – biće opasniji s njim, ali i pored toga mislim da tu imamo dobru šansu. Čile ima dva solidna igrača (Garin i Žari), ali mislim da smo tu isto favoriti. Zavisiće i od starta turnira, prvog meča sa Južnom Afrikom, pobedom bismo malo rasterećenije ušli u nastavak takmičenja. Generalno, mislim da imamo dobre šanse, ali početak je godine – svi kreću od nule bez turnirskih mečeva, tako da uvek može da bude iznenađenja.

Naomi Baker/Getty Images

Mnogi kažu da ćemo u 2020. videti novog Gren slem osvajača, šta ti misliš? Ko je najbliži tome?

Iskreno, mislim da je jako teško da se to desi sledeće godine ukoliko su dvojica od trojice najboljih fizički spremni (tu mislim na Noleta, Rafu i Federera). Sa druge strane, postoje šanse za to jer mlađi igrači sada veruju da mogu da ih pobede i na velikim turnirima jer su svakim Gren slemom malo bliže tome.

Cicipas, Medvedev, Tim, Zverev – možeš li malo da analiziraš njihove igre i da nam kažeš u kome, na osnovu i igre i ponašanja, vidiš šampionsku budućnost (mada Tim nije više tako mlad)?

Cicipas – po mom mišljenju odličan igrač, neverovatno brzo prepoznaje kratke lopte i odmah oduzima vreme protivniku. Pritom je dobar u svim ostalim segmentima – odbrana, napad, servis, igra na mreži. Mentalno je isto dobar, mada mislim da još može da ojača tu u smislu – to vidimo iz pojedinih izjava poput onda kada je posle poraza od Feliksa Ože-Alijasima izjavio da ne zna da li može da ga dobije.

Medvedev – veoma opasan igrač, jako dobro se kreće za svoju visinu i konstituciju i poseduje odličan servis. Stilski vrlo čudna tehnika, ali na terenu funkcioniše, to je ono što je jedino važno.

Tim – ima izuzetno dobre šablone i, posle Rafe, sigurno “najtežu“ loptu na ATP turu. Kada uspe da nametne svoje šablone, veoma je teško igrati protiv njega.

Zverev – najveći potencijal od svih u smislu kvaliteta, po mom mišljenju. Visok, odlično se kreće, servira “bombe“. Problem ima u oscilacijama tokom mečeva, nekada je daleko od osnovne za svoj način igre, ali ukoliko uspe da uskladi te stvari, biće sigurno još bolji.

Clive Brunskill, Getty Images

Koji je najbolji savet koji si dobio u životu i od koga?

Verovatno od svojih roditelja – da uvek verujem u sebe i u svoje kvalitete.

Najsmešnija situacija u karijeri, i na terenu i van njega?

Auh, ovo je ono pitanje gde uvek zablokira mozak, ha-ha. Evo ovako… Prvi put kad sam leteo za SAD 2007. godine, pred sletanje sam imao noćnu moru. Sedeo sam u sredini pored jednog Kineza i sanjao sam da nam avion sleće, ali mu otpadaju točkovi. I udes u najavi, udar u drugi avion na pisti, ja ne mogu da vičem “u pomoć“, a niko drugi od putnika ne registruje da ćemo da se slupamo i jedino što mogu jeste da udaram Kineza po ramenu. Tu se trgnem, otvorim oči i vidim kako me on gleda u čudu – sad ja zbunjen ne znam da li sam ga stvarno udarao ili sam samo to sanjao ili sam možda vikao… On se čovek izbečio, ništa mu nije bilo jasno.

Najčudnija misao koju si imao u pauzi između gemova?

“Kako bih sada išao na skijanje“. Čudna jeste, ali s obzirom na to da obožavam skijanje, za mene verovatno normalna misao.

Da nisi teniser/sportista, šta misliš čime bi se bavio?

Oduvek sam mislio da bih bio u sportu, ali što sam stariji, to više mislim da bih bio u nauci ili u IT sektoru – to su mi hobiji, nešto što me je oduvek privlačilo. Volim programiranje – od AJ do kriptovaluta i blokchain tehnologoija. Zanimao sam se oduvek za gedžete razne, mobilne, kompjutere – slobodno vreme provodim uz lap-top.

Osim onog standardnog i poželjnog kao što su zdravlje i sreća, koja ti je neobična želja za sebe u 2020. godini?

Da moj novopridošli pas Rio (rasa šiba inu) bude dobar pas, ha-ha.