"Sampras me dosta u..bao, Novak i sa 14 bio drugačiji"

Saša Ozmo 20. maj 202012:00
Podeli:
Getty Images/Gary M. Prior

“Uvek je bilo nekih za..bancija, Lendl je voleo da zafrkava sve u svlačionici, a nije voleo kada njega neko zafrkava“, na taj način Goran Ivanišević, nekadašnji drugi teniser sveta, opisuje delić atmosfere u svlačionici tokom svoje igračke karijere koja je trajala od 1988. do 2004. godine.

U tom periodu Ivanišević je osvojio 22 titule, uključujući i Vimbldon, igrao je sa legendama belog sporta poput Samprasa, Agasija, Edberga i mnogih drugih, a u prvom delu intervjua za Sport klub prisetio se baš tog doba.

Potom smo razgovarali o planovima Novaka Đokovića, o prvom Goranomovom susretu sa Novakom pre skoro 20 godina, o tome šta prvo gleda kod mladog tenisera…

Osvajanje Vimbldona 2001. godine najlepša je uspomena u Ivaniševićevoj karijeri, ali koja su to draga sećanja o kojima se ne govori toliko?

Povezano

“Prva titula je uvek svima posebna, pa tako i meni – Štutgart 1990. godine na šljaci, finale pet setova u meču sa Peresom Roldanom. Već sam te godine igrao i polufinale Vimbldona, znao sam gde sam, šta sam i šta mogu, ali to je bila lepa potvrda. Zatim i onaj Rolan Garosa kada sam dobio Borisa Bekera u prvom kolu, kao i osvajanje Kupa nacija (World Team Cup) u Diseldorfu sa Jugoslavijom“, počinje Zec za Sport klub.

Pre vimbldonskog trijumfa, Ivanišević je na terenima Ol Ingland Klaba tri puta igrao u finalu – izgubio je od Agasija 1992. godine (6:7, 6:4, 6:4, 1:6, 6:4), od Samprasa dve sezone kasnije (7:6, 7:6, 6:0) i ponovo od Samprasa 1998. godine – 6:7, 7:6, 6:4, 3:6, 6:2.

“Kako je sada ova pauza, mnogo su na TV-u puštali ta finala… Te 1992. godine sam odigrao loš meč, bio sam favorit i nisam smeo da izgubim, ali jesam – imao sam svojih šansi, ali je Agasi tog dana bio bolji, u važnim poenima bio je znatno bolji. Dve godine kasnije nisam imao nikakvu šansu, a 1998. je katastrofa način na koji sam ja to izgubio. Najviše žalim za 1992, ko zna kako bi se sve razvijalo da sam tada osvojio titulu. Krivo mi je i zbog US opena 1996. trebalo je da dobijem polufinale… Ponovo Sampras, taj Sampras me dosta u..bao u životu“, smeje se Goran.

https://youtube.com/watch?v=YXsiYUqh9Zw

Agasi, Sampras, Beker, Edberg, mnogo legendi svetskog tenisa bilo je tada u svlačionici – kako je sve to izgledalo na dnevnom nivou?

“Drugačije je bilo tada jer timovi nisu bili toliko veliki. Jedino je Beker uvek putovao sa celom ekipom – fizio, doktor, španer – ostali nisu u toj meri. Agasi je bio OK lik, drugačiji od ostalih, Sampras povučen i nije mnogo govorio, a i Edberg je bio u svom filmu. Respekt je postojao u svlačionici, mislim da su više igrači razgovarali jedan s drugim, sada je svako okrenut svom timu. Druga neka vremena, ali opet interesantna, rekao bih da je bilo više luđih likova nego sada“, kaže Ivanišević i dodaje:

“Uvek je bilo nekih za..bancija, Lendl je voleo da zafrkava sve u svlačionici, a nije voleo kada njega neko zafrkava. On je išao okolo i zezao se s ljudima, ali bi se odmah povlačio kada bi neko krenuo na njega. Po svlačionicama je tada bilo mnogo razbijenih reketa, možda i više nego sada“.

Za razliku od današnjeg tenisa, legendarni Hrvat smatra da je u njegovo vreme bilo lakše sačuvati privatnost.

“Danas su društvene mreže mnogo toga promenile, ne znam kako bi bilo da je moja generacija imala to na raspolaganju. Ima dobrih likova, čudnih likova, svaka generacija donosi nešto svoje, ali te društvene mreže su mnogo toga izmenile – pre se nije znalo sve, a sada se po tvitovima iz svlačionice uvek zna ko šta radi. Ranije je bilo intimnije“.

Bongarts/Getty Images

Ivanišević ističe da tokom karijere nikada nije došao u sukob sa nekim od kolega.

“Jedan od najboljih prijatelja mi je sadašnji predsednik ATP-ja Andrea Gaundeci, drago mi je zbog njega. Dobar sam bio i s Markom Roseom, manje-više sam bio OK sa svima, nisam imao problema ni sa kim u svlačionicu, mada je bilo starijih koji su imali veći ego. Nisam konfliktan tip, nisam imao neku svađu sa nekim od kolega – možda nekad u parovima, više zbog partnera, ali ništa strašno“.

Pre Đokovića, Ivanišević je bio trener Čiliću, Berdihu i Raoniću – kada gleda mečeve sa tribina, jedna stvar mu je najvažnija:

“Da je moj teniser mentalno prisutan. Kada je to slučaj, nije toliko važno hoće li ponekad ‘eksplodirati’ manje ili više, ali kada se vidi da mu je stalo, to se vidi u očima i to mi je najbitnije, tada sam miran jer znam da je to dobar znak“.

sportklub

Na pitanje šta je to što prvo gleda kod mladog igrača, 48-godišnji Ivanišević odgovara:

“Zavisi koliko je mlad. Kada gledaš dečake od 12. do 14. godine, glavno je da ima ‘ono nešto’. Svi znaju da igraju forhend i bekhend, ali onda vidiš kako se ponaša na terenu, lucidnost, kako se snalazi u raznim situacijama… Trudim se da gledam širu sliku, uvek treba gledati sitnice – teško mi je da definišem ‘ono nešto’, ali do sada sam to video u Mariju Ančiću, Marinu Čiliću, Borni Ćoriću i naravno u Novaku Đokoviću, kada sam igrao s njim kada je imao 14 godina. Do sada nisam omanuo. To se ne može opisati – kao što fudbaler prepoznaje pravog fudbalera, istoje i u tenisu, celokupna slika i pristup na osnovu kojeg se vidi da mlada osoba ima nešto što se ne može naučiti, već se sa time rađaš“.

#related-news_0

Đoković je više puta isticao koliko su mu kao 14-godišnjaku značili treninzi sa Ivaniševićem na akademiji Nikija Pilića u Minhenu.

“Vidiš drugačijeg momka koji razmišlja potpuno različito od ostalih. Vidiš da je na terenu zver i da nema šanse da takva osoba ne postanr svetski igrač. Niko nema magičnu kuglu da vidi u budućnost, ali kada je meni šjor Niko rekao: ‘Ovaj će biti najbolji na svetu’, tačno se i tada videlo da ima ono nešto. Uz roditelje koji ga moraju podržavati i gurati, to dovodi do visina do kojih je Novak došao“.

Za kraj, pitali smo Gorana kako zamišlja tenis posle situacije u kojoj se svet našao.

“Kad će se tenis i kako vratiti, koliko će turnira opstati, hoće li se spojiti muški i ženski tur, kako će sve to izgledati… Ogromna je to pauza – sada svi željni, a ne može da se igra. Svi su u istom sosu, a mislim da će biti lakše ovima iskusnijima. Nemam pojma kako će izgledati tenis – da mi je neko pre tri meseca rekao da će celi svet stati, rekao bih mu da je lud. Hoće li ikada biti kao što je bilo, ja se nadam da hoće, ali videćemo hoće li biti promena“, zaključuje Ivanišević za Sport klub.