Novak Nepobedivi, distopijski Hawk Eye i zreli Filip

Skener 30. avg 202011:43 > 11:46
Getty Images/Matthew Stockman

Naglim pokretom povredio je vrat nekoliko dana pre turnira i nije mogao da servira kako treba. Sve vreme je mislima jednim delom bio i van terena formirajući novu Uniju tenisera. Sa Bautistom je igrao tri sata i mučio ga je stomak. I, posle svega toga, Novak Đoković osvojio je novu titulu.

Povezano

Čovek je jednostavno zaboravio kako da izgubi – ne mogu da se zakunem, ali nešto u tom kontekstu na tribinama je rekao Janko Tipsarević članovima Novakovog tima u završnici meča sa Bautistom.

I zaista, Đoković je u tom duelu izgubio prvi set, mučio se sa tajmingom i bekhendom na početku, posle više sa servisom, a ni u jednom trenutku nije uhvatio onaj svoj savršeni napadački ritam koji mu je neophodan da bi savladao igrače profila Bautiste. Sa Špancem je Novaku teško jer ne može da se osloni na svoju rezervnu taktiku, a to je da se malo povuče i da bude zid koliko je to moguće. Ne može zato što Roberto još više uživa u takvoj igri. I zato je to pre svega bila iznurujuća fizička, a potom i psihička igra.

Vodio je Novak sa 5:2 u trećem setu, a potom je Bautista servirao za meč. Kao i nebrojeno puta tokom karijere, našavši se pred provalijom, Đoković je izvukao rezerve snage za koje bi gledalac bio uveren da ih jednostavno više nema. Odjednom, insajd aut forhendi sleću pod oštrim uglom uz liniju za brejk, a onda vihor u taj brejku – tri asa iz tri servisa, jedna olaka greška Bautiste i briljantni riterni za 7-0 i plasman u finale.

Samo što se nije ispovraćao Novak posle toga, izjava na srpskom bila mu je dugačka pet reči, a na konferenciji za medije nije se pojavio.

#related-news_0

Obavio je fizioterapeut Ulises Badio obavio valjan posao, ali Novak u prvom setu finala sa Milošem Raonićem jednostavno nije imao energije. Posle 6:1 za Kanađanina u prvom setu, teško je bilo zamisliti drugačiji ishod od Novakovog poraza, pogotovo zato što US open počinje u ponedeljak. Međutim, Novak se malo-pomalo vraćao, vraćala mu se i boja u licu, a kada je posle 60 minuta došao do prve brejk lopte i potom je realizovao, znali smo da imamo pravo finale.

Do kraja smo videli nekoliko nestvarnih, ali tipičnih Đokovićevih pasinga, ritern a la US open 2011, još malo oscilacija, a videli smo i kako izgleda imati psihičku prednost nad protivnikom. Jednostavno, 0-10 u međusobnom skoru otežavaju pogled ka cilju čak i kada je on jako blizu.

Raonić jeste napravio brejk na startu trećeg seta, ali Novak je već počeo da mu čita servise, sve više je uspevao da ga drži u bekhend strani i sve više je Đoković bio taj koji kontroliše poene. Uz mini dramu na kraju, jer kako bez nje, najbolji teniser sveta nastavlja tamo gde je stao – posle Australijan opena i Dubaija, osvojio je i ovaj njujorški Sinsinati za perfektnih 23-0 u 2020. godini.

Niko u istoriji nije osvojio sve Masters titule, a Đokoviću je to od subote na svakom od tih turnira pošlo za rukom makar dva puta. Uz to, izjednačio se sa Nadalom po ukupnom broju Mastersa (35) i osvojio je novih 640 bodova koji bi mogli da budu ključni u konačnoj borbi za prvo mesto na ATP listi.

„Već za 48 sati igram prvi meč na US openu (sa Damirom Džumhurom), možda to nije idealno sa stanovišta vremena koje mi je potrebno da se potpuno oporavim. Sa druge strane, imao sam šest meseci i odmora i treninga, osećam se u redu. Tu i tamo ima poteškoća, ali mislim da ću biti sasvim OK za taj meč“, rekao mi je Đoković posle meča uz mimiku koja je sugerisala da se ni najmanje ne brine.

Da, US open je iza ugla, ali kakve nam je „Sinsinati“ još dao lekcije?

Pre svega, fantastičnog Filipa Krajinovića. Kada je on koncentrisan i sa jasnim planom igre, malo je tenisera lepših za gledanje – bekhend paralela, pravovremeni izlasci na mrežu, voleji s mnogo osećaja…

Ostvario je Filip prvu Top 10 pobedu u karijeri, nad Dominikom Timom, i to u meču u kojem je izgubio samo dva poena na svoj servis i ukupno tri gema, a isti broj gemova prepustio je i Martonu Fučoviču.

To su mečevi koji mnogo znače, ali lično me je Krajinović najviše impresionirao u porazu od Raonića. Jeste, servirao je za meč i tada je mogao da odigra bolje, ali za razliku od prethodnih sličnih situacija, ovoga puta nije pao i u trećem setu je bio jako blizu pobede, čak je imao i meč loptu. U najvećem broju važnih poena Filip se nije stegao niti davao poklone, već je Miloš bio taj koji bi izvlačio izvrsne udarce. I posle toga treba jednostavno pružiti ruku, uz pozitivnu misao u glavi kako je stvarno nijansa odlučila i kako će sledeći put biti drugačije.

Šteta jeste jer bi pobeda Krajinoviću donela rang karijere, a i priliku da igra sa Cicipasom u polufinalu, a US open sada je veliki test za njega – ume Fića da se unervozi kada je favorit na Slemu, videli smo to i protiv Alisa u Melburnu, a sada je vreme za novi korak u sazrevanju, za sigurne pobede u mečevima u kojima je očigledno bolji igrač. To je posebna vrsta samopouzdanja i više potiče iz glave nego iz same igre, koja je kod Krajinovića sada izvanredna.

Getty Images/Alex Davidson

Prazne tribine? Nesrećno, ali jedino moguće rešenje. Pa kad vidimo tridesetak ljudi, onda se šalimo da je krcato. Tako će biti do daljeg, ali svakako je bolje da nam se tenis vratio, pa makar i tako. Da budem potpuno iskren, kada se uživim u meč, što je jako često, i zaboravim sve drugo…

Druga novina jeste tzv. “Hawk Eye Live“, tj. sokolovo oko koje je zamenilo linijske sudije. Znam da ste ih tražili na ekranu neko vreme, stvarno deluje pomalo distopijski i, iako je to budućnost tenisa, mislim da je oduzelo jednu finu nijansu i mogućnost za blage kontroverze i reakcije igrača. Mašina ti svira fut-folt i šta, na koga da se naljutiš, kome da uputiš blagopreteći pogled… A voleo sam i one kadrove zadovoljnih lica linijskih sudija posle neuspešnih čelendža igrača, u stilu “he-he, koji sam majstor“, pa aplauz publike na to… Možda ćete mi zameriti i nazvati me zastarelim, ali uskoro će verovatno roboti moći i da igraju tenis – da li to znači da tako treba i da bude? Ne, naravno.

#related-news_0

Na terenu su se dale primetiti još neke sitnice – Raonićevo poboljšano kretanje uprkos tome što je iz karantina izašao sa viškom kilograma, on je stvarno pretnja kada je zdrav. Zatim Cicipasov blok-ritern na kojem je počeo ubrzano da radi upravo posle poraza od Raonića na Australijan openu, još jednom potcenjeni Bautista, ali i sasvim solidan nivo igre Danila Medvedeva koji će biti kandidat za titulu na US openu. Zverev koji je i dalje u svađi sa servisom, dve pobede Endija Marija, mladi Emil Rusuvuori koji je umalo dobio Beretinija, obratite pažnju na njega, neprepoznatljivi Tim…

Bila je to burna nedelja, na terenu i van njega, i probuđene su nam neke emocije koje smo zaboravili i koje dobro dođu u ova luda vremena.

Dobro došao nazad, dragi tenise.