Rafina GOAT biografija, ali Novak nastavlja poteru

Getty Images/Clive Brunskill

Zaista je teško zamisliti da neko u karijeri osvoji 12 puta titulu na nekom od Gren slem turnira i da na njemu ima samo dva poraza u celoj karijeri, a da ipak pronađe način da zapanji.

Upravo to uspeo je Rafael Nadal ubedljivim trijumfom nad prvim teniserom sveta Novakom Đokovićem 6:0, 6:2, 7:5 za 20. najveći trofej i broj 13 u Parizu.

Đoković je kroz karijeru bio jedini koji je u kontinuitetu mogao da naškodi Rafi na šljaci, dobio ga je sedam puta, pa i na Rolan Garosu, a nedeljno finale mnogi su videli kao priliku da to učini ponovo, uključujući i samog Novaka.

Povezano

„Vidite, i ja sam mislio da ovakvi uslovi meni više odgovaraju, osećao sam se odlično tokom turnira, imao i samopouzdanja posle trofeja u Rimu, ali Rafa je svima dokatao da greše. Zato je tako veliki šampion, odigrao je fantastično“, rekao je Đoković.

Bila je to jedna od brojnih Novakovih pohvala na Rafaelov račun tokom konferencije za medije – skinuo mu je kapu, nazvao njegovu igru savršenom i dodao da nema dovoljno superlativa kojima se mogu opisati njegova dostignuća u Parizu.

U najavi meča rekao sam da se nekako čini da nemamo dovoljno informacija prevashodno o Nadalu i o tome kako bi on mogao da izgleda, ali igrao je znatno bolje nego što je bilo ko očekivao, kao da smo ušli u vremeplov i vratili se u 2007-2008. godinu, jednostavno je Rafa stizao sve. I to ne bilo kako, nego stizao tako da vrati duboko i da iz defanzivne pozicije ponovo dođe u neutralnu.

Shaun Botterill, Getty Images

A onda protivnik mora sve ispočetka – krivio je sebe Đoković posle da je taktički mogao da bude strpljiviji, ali čak je i njega ovakav Nadal demoralisao. Do trenutka u kojem je imao dupli brejk viška u drugom setu Nadal je napravio tri neiznuđene greške. I brojem – 3 neiznuđene greške.

#related-news_0

Baš kao i u duelu sa Cicipasom, Đoković nije pravio mnogo štete prvim servisom, sve do druge polovine trećeg seta, na prste jedne ruke mogu se prebrojati poeni koje je dobio direktno servisom, a malo je bilo i onih koji su za posledicu imali Nadalovu kraću loptu. Drop šot uopšte nije funkcionisao i neretko je delovao kao očajnički potez kada je Đoković prinuđen da igra drugi ili treći poen unutar istog poena. Tenzija i stegnutnost, naročito na početku meča, ogledali su se i u nešto slabijem kretanju i nameštanju na loptu.

Sve to stoji, ali stoji i da je Nadal odigrao taktički savršen meč – visoki bekhend spinovi na Novakov bekhend, pa kratki bekhend slajsovi takođe po dijagonali, savršeno otvaranje terena slajs servisima sa prednost strane, ofanzive taman toliko da Novak ne može da se opusti ni u jednom trenutku…

Clive Brunskill Getty Images

Iz ove perspektive, možda je ključni bio prvi gem u kojem je Španac napravio brejk od 40-15. I tada se činio važnim, ali ne baš toliko, Novaka su tada koštali drop šotovi i loš smeč, po ko zna koji put u karijeri. To je Nadalu dalo krila, zaigrao je i agresivnije – bekhend dijagonalama, forhend paralelama, kako god. A onda, kada je osetio Đokovićevu nervozu, nije upirao, već se pretvorio u zid.

„Neke udarce koje odigram rano u razmenama, forhendom ili bekhendom, budu viner ili odlična pozicija u devet od deset slučajeva. Ali ne i protiv Nadala, pogotovo u ovim uslovima“, rekao je Novak.

#related-news_0

Izgubio je Đoković prvi set sa nulom, a imao je ukupno osam gem lopti u tri različita, a Nadal nije jedan od onih koji će otvoriti vrata za povratak u meč, pogotovo ne u finalu i pogotovo ne protiv Novaka. I onda te mini prilike postaju desetostruko važnije – recimo, na 1:0 i 15-30 u drugom setu, ritern na drugi servis u mrežu. Slično i na 30:30 u trećem setu…

Odavno niko nije tako isisao iz Novaka veru u pobedu kao što je to uspelo Rafi sada – jedini kratkotrajni trzaj bio je vraćeni brejk u trećem setu, ali i tada je utisak bio da Nadal sve kontroliše, Đoković nije delovao i nije bio onaj čovek koji može da poveže nekoliko gemova savršenog udaranja, kao na primer u njihovom finalu u Parizu 2012. ili na US openu 2013.

I nije uspeo – na svu Nadalovu briljantnu igru i Đokovićevo slabije izdanje, u nekoliko navrata ni milimetri nisu bili na Novakovoj strani, uključujući duplu grešku na 5:5 u trećem setu. Poslednja porcija soli po ranama, ubrzo je bio kraj i repriza finala Australijan opena 2019. godine, samo sa obrnutim ulogama. Surov meč Rafaela Nadala.

Getty Images/Julian Finney

Velika trojka i dalje bije otvorenu bitku za status najvećeg svih vremena i, koliko god subjektivna ta bitka bila, Nadal sada ima 20 Gren slem titula, isto koliko i Federer, i argumenti u njegovu korist jači su nego ikada ranije. Novi Rolan Garos je za sedam meseci i nema nijednog razloga zašto Španac ponovo ne bi bio favorit, ali ovo je posebna pobeda – posle mnogo priče o loptama, uslovima, krovu, oktobru, čovek dođe i ponovo ne izgubi ni set.

„Dva i po seta igrao sam na neverovatnom nivou, u suprotnom bi bilo nemoguće da imam takav rezultat protiv njega. Igrao sam najbolje kada je to bilo najpotrebnije i na to sam vrlo ponosan. I lična mi je satisfakcija što sam pobedio u ovim okolnostima – iako sam sada odigeao odlično, ovo nisu uslovi koje bih ikada odabrao za ovaj turnir. Uspeo sam dobro da se prilagodim, da od prvog dana budem pozitivan u vezi sa time, da prihvatim izazov. Ovo je jedna od titula ovde koja ima najveću vrednost za mene“, objašnjava Nadal.

Sa druge strane, Đoković ostaje na 17 Gren slem trofeja i Rolan Garos mesto je na kojem su ga najčešće sputavala sopstvena očekivanja i pritisak. Novak je upitan smatra li da je prekasno da „uhvati“ Federera i Nadala, koji imaju po tri najveće titule više.

#related-news_0

„Da mislim da je prekasno verovatno bih završio karijeru danas, ali pošto ne mislim tako, nastaviću dalje koliko god imam goriva u nogama i koliko god imam ljubavi i želje da nastavim da se bavim ovim sportom, i da se iz dana u dan trudim da budem bolji igrač. Jedan poraz, iako je finale Gren slem turnira, ne može toliko da me poremeti. Dosta sam ja razvio ‚debelu kožu‘, ne dozvoljavam da me poljuljaju razne spekulacije i situacije ove vrste, iako sam ušao u četvrtu deceniju i po teniskom, hronološkom očekivanju i istoriji tenisa i mene i Nadala, a pogotovo Federera, odjavljivali su i penzionisali mnogo puta i mnogo godina unazad“, kaže Novak i dodaje:

„Eto, nas trojica i dalje pokazujemo i dokazujemo da smo najbolji igrači na svetu uprkos svim pritiscima sa strane i očekivanjima da bi trebalo da okačimo reket o klin. Ja i dalje imam veliku želju da igram tenis jer ovaj sport je za mene i igra i ljubav i užitak. Drugo, profesionalne ciljeve imam i dalje – istorijski broj jedan renking i Gren slemovi. Kada budem ostvario jedan, za koji imam veće izglede, za taj renking, nadam se već sledeće godine, onda ću se usredsrediti u potpunosti na Gren slemove i dati svu pažnju njima. Naravno, neće to biti neka velika razlika jer i u poslednjoj deceniji moje karijere oni jesu najbitniji, ali ipak će biti određenih promena u mom pristupu, rasporedu i kalendaru i tada ću svu svoju energiju posvetiti Gren slemovima“.

Do sledeće bitke…