Kako je Medvedev izludeo Đokovića?

Saša Ozmo 18. nov. 202023:41 > 23:46
Podeli:
Clive Brunskill/Getty Images

Novak Đoković teniser je sa najboljim riternom svih vremena. U meču sa Danilom Medvedevom više od polovine servisa protivnika nije ni vratio u teren. Ne treba biti stručnjak pa zaključiti da je upravo to osnovni uzrok ubedljive pobede Rusa - 6:3, 6:3.

Meč je počeo u visokom ritmu, znao je Đoković da ne sme sebi da priušti previše dugih poena, već da mora da bude naoštren od starta, da šalje duboke lopte i da bude agresivan.

Ta taktika sprovedena u delo donela je rezultat na startu njihovog meča na ATP kupu, a posle je Medvedev zajedno sa Đokovićem taj duel pretvorio u jedan od najboljih u godini.

Povezano

Međutim, sada je od starta situacija bila drugačija. Novak nije nalazio načina da “uđe” u gemove na protivnikov servis, ali držao je prilično visok nivo igre – spasao je dve brejk lopte u trećem gemu, a onda opet dve vezane u sedmom.

Propustio je zatim četiri gem lopte, od toga je na jednoj imao zicer kada je odabrao pogrešnu stranu, da bi Medvedev napokon napravio brejk. Ne bi bilo neobično da se Novak izvukao iz takve situacije i posle slomio rivala, ali brejk Rusa bio je zaslužen.

Do tog trenutka nema ništa sporno, pouzdana bi pretpostavka bila da je to jedna od nekoliko raskrsnica u meču u kojem će se teniseri smenjivati za volanom. Umesto toga, meč je postao jednosmerna ulica, a jedini vozač bio je Medvedev.

Rus nije bez razloga rekao da može da izludi protivnike kada je u formi kakvoj je sada – ne greši skoro uopšte, sve stiže i odlično servira. Da bi se iz tog kovitlaca izašlo, potrebno je ono što teniseri zovu “biti prisutan”, tj. vršiti pritisak i čekati pad, makar i blagi.

Ovoga puta Novak nije dao ni šansu Danilu da padne. Naprotiv, tim izgubijenim gemom kao da je iskopnilo i sve Đokovićevo strpljenje, sa njime i strategija. Ubrzo dozvoljava novi brejk u gemu sa tri duple greške, a drop šotovi su bili najočigledniji znak nemoći – na ovakvoj podlozi nisu pouzdan drug, ni Novak nije imao nikakvog uspeha, ali je svejedno insistirao na njima u nedostatku rešenja za Medvedeva. Više je uspeha imao i izlascima napred, zapravo su voleji bili jedan od retkih pluseva u Đokovićevoj igri.

Upao je Novak u onu vrstu nervoze u kojoj kao da je istovremeno ravnodušan i kao da mu se negde žuri. Lakih poena na servisu nije bilo, mentalno nije bio spreman da “kopa”, već se prepustio bujici, da bi posle meča rekao i da je prolazio kroz krizu u dvadesetak minuta tokom kojih je zapravo izgubio i meč. Po sopstvenim rečima, krizu fizičku, ali i mentalnu uzrokovanu Danilovom igrom.

Dodao je Novak i da je bio iznenađen koliko dugo je ta kriza trajala. Prvi gem drugog seta izgubio je za minut (tri asa i servis-viner), da bi već u drugom dozvolio brejk. Do jedine brejk lopte u meču Đoković stiže u sledećem gemu, a poen gubi… Pogađate, drop šotom. I to iz neutralne pozicije u razmeni koja nije bila ni posebno duga.

Reuters/Paul Childs

Nerezonski potez Medvedev kažnjava asom u sledećem poenu, osvaja gem za 3:0. Tu je meč de fakto bio gotov.

Prošle godine Novak je lako na startu dobio Beretinija, sada je u prvom meču lako pobedio Švarcmana, a onda su usledili porazi.

Međutim, dva poraza razlikuju se po prirodi i po narednom izazovu. Prošle godine Đoković je u fizički i mentalni iznurujućem duelu izgubio od Tima i potom išao na noge Federeru naoštrenom da se revanšira za poraz na Vimbldonu.

Poraz od Medvedeva sigurno nije tako i toliko iznureo Novaka, a sada ga čeka Zverev, koji se muči u prva dva meča, prevashodno na servisu.

Novak još ima šansu, i to dobru, ali moraće da igra mnogo bolje i da misli jedino o terenu.