Ana za SK: Ne sećam se kad sam ovako dobro igrala

Skener 2. apr 202110:00 > 15:10 1 komentar
Ana Konjuh
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Ana Konjuh, nekada 20. teniserka sveta, u Majamiju je napravila prvi krupniji korak ka povratku u svetski vrh. Došla je sa specijalnom pozivnicom i potpuno je opravdala taj potez organizatora – plasirala se u četvrto kolo i svima stavila do znanja da još nije rekla poslednju reč u vrhunskom tenisu.

Posle brojnih, višegodišnjih problema, o kojima je Ana početkom godine govorila za Sport klub, rešila je još jednom da pokuša. Zaustavljena je u poslednjem kolu kvalifikacija za Australijan open, prošla je kvalifikacije u Dubaiju, a sad je prvi put pokazala bljesak stare Ane. I više od bljeska.

Počeli smo od poslednjeg meča. Ana je imala šanse u drugom setu sa Anastasijom Sevastovom, na kraju je izgubila sa 6:1, 7:5. Ipak, utisak je da bi meč bio mnogo neizvesniji, potencijalno i s drugačijim ishodom, da je Konjuh imala više snage. Ovako, telo nenaviknuto na četiri meča u nizu počelo je da pravi probleme – leđa i noge (nameštanje za udarce).

„Da, sad nije bio moj dan. Malo su me leđa stisnula nisam servirala kako umem. Moram da priznam da me je ona malo i iznenadila pozicijom na terenu – stajala je dosta iza – i imala sam znatno manje rešenja. Trebalo je možda više da idem na mrežu, ali daleko od toga da ima ikakvog razloga za tugu, naprotiv“, počinje Konjuh za Sport klub.

Shvatila sam da i dalje mogu s teniserkama iz vrha

Baš tako – naprotiv. Ana je na startu u dva seta savladala Katarinu Sinijakovu, potom je pala nekadašnja vicešampionka US opena Medison Kiz, a onda i aktuelna prvakinja Rolan Garosa Iga Švjontek. Poljakinja je čak rekla da se osećala nemoćno u duelu s devojkom iz Dubrovnika.

„Zaista nisam očekivala tako dobar rezultat. Došla sam ovde zbog specijalne pozivnice i shvatila sam to kao priliku da nešto odigram i skupim nekoliko bodova. Kolo po kolo, osećala sam se dobro i shvatila sam da mogu da kao i pre igram s teniserkama iz vrha. Ovo mi je dodatna motivacija za dalje“.

Okršaj Konjuh i Sinijakove na papiru nije bio bogzna šta za neutralnog posmatrača, ali ispostavilo se da je to bio jedan od najuzbudljivijih okršaja prve runde – 7:6 (7-3), 7:5. Taj duel predstavljao je vetar u leđa za Anu.

„Da, Sinijakova je jako dobro igrala. Gubila sam u oba seta, ali osećala sam da razlika nije velika, već svega u nekoliko poena. Znala sam da mogu da preokrenem ukoliko fizički i mentalno ne padnem. Posle tog meča sam razmišljala u stilu: ‘Ne sećam se kad sam igrala ovako dobro’, prezadovoljni smo bili. Uživam sad u tenisu još više, cenim svaku pobedu, a to donosi i rezultat“.

Ženski tenis mnogo jači nego kad sam se ja probijala

Ana Konjuh
Photo by Mark Brown/Getty Images

U našem razgovoru krajem prošle godine Ana je istakla da više taktički razmišlja na terenu, što je u Majamiju bilo očigledno – ubacila je drop šot u repertoar i neke poene strpljivije gradila.

„Za to moram da se zahvalim treneru (Antonio Veić), to je njegovo maslo. Traži od mene da ne igram sve na snagu, već da razumem u kojim situacijama se šta igra i kako. Pokušavam to da uključim, a da opet ostanem agresivna i da je budem ta koja diktira poene. Zasad funkcioniše kako treba. Ne treba ni previše razmišljati, pošto nisam tip igračice koja će se samo podrediti protivnici, ali u bitnim trenucima moram da budem svesna toga šta treba da radim“.

Mnogo se govorilo o izostanku Velike trojke u Majamiju u muškoj konkurenciji i teniska javnost želela je da vidi kako će izgledati turnir bez njih. Teniseri jesu doneli solidne mečeve, ali znatno više kvaliteta i drame zasad je u ženskom delu turnira.

„Niko ne dominira i ne može se sa sigurnošću unapred reći ko će osvojiti turnir. Utiska sam da se ženski tenis umnogome poboljšao prethodnih godina. Kad sam se ja prvi put probijala, delovalo mi je lakše i mislim da je bila veća razlika između onih u top 100 i slabije plasiranih. Sad izađeš na teren i ne znaš šta da očekuješ, sve je otvoreno. I u vrhu je mnogo kvalitetnih teniserki, verujem da će neke od njih postati zvezde i da nas čeka još viši kvalitet tenisa“.

Volela bih da obezbedim kvalifikacije za Rolan Garos

Konjuh sad čeka skok od skoro stotinu mesta i na WTA listi u ponedeljak trebalo bi da bude na 241. poziciji. Stajanja nema.

„Nismo još definitivno odlučili šta ću igrati. Verujem da ću igrati na dva turnira s nagradnim fondom od 60.000 dolara, pa zatim u Zagrebu (od 26. aprila). Želela bih da osiguram kvalifikacije za Rolan Garos i mislim da sam blizu. Htela bih da se odmorim posle ove turneje – i zbog ruke i mentalno – ali izguraću da vidim mogu li da obezbedim te kvalifikacije. Na šljaci neću igrati svake nedelje jer su teži uslovi i nije da je nešto baš obožavam“.

U Srbiji će se od 17. maja održavati i WTA turnir, to je nedelja pred drugi grend slem u sezoni.

„Za to sam tek čula. Volela bih da dođem, naravno, ali nadam se da ću obezbediti kvalifikacije u Parizu“, zaključuje Konjuh za Sport klub.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare