Beron za SK: Najdraži oni koševi Partizanu, volim na pleju

Skener 3. dec 202110:00 > 11:44 8 komentara
Bili Beron
Photo by Alius Koroliovas/Euroleague Basketball via Getty Images

Prošle sezone se Zenit plasirao u četvrtfinale Evrolige i bio je veoma blizu tome da eliminiše Barselonu i plasira se na fajnal-for. Uprkos tome, malo je onih koji su ekipi Ćavija Paskvala predviđali slične rezultate i ove sezone, percipirani su više kao „čudo za jednu sezonu“.

Međutim, prošla je skoro trećina nove sezone, a tim iz Sankt Peterburga ponovo blista – osam pobeda i četiri poraza za deobu trećeg mesta na tabeli elitnog takmičenja.

Pred Zenit – Zvezda:

Pred sudar sa Crvenom zvezdom, u petak od 19 časova uz direktni prenos na Sport klubu 3, razgovarali smo sa Bilijem Beronom (30), nekadašnjim bekom crveno-belih koji već drugu sezonu nastupa za Zenit.

Amerikanac visok 188 centimetara odlično se snašao u Rusiji, a ove sezone u Evroligi prosečno beleži 9,3 poena, 1,5 skok i 1,8 asistencija.

U intervjuu za Sport klub, Beron je govorio o tekućoj sezoni, Zvezdinim šansama ove sezone, treneru Paskvalu, o tome zbog čega se kaje, najdražim koševima u karijeri…

Tek si u dresu Crvene zvezde osetio Evroligu. Bilo je onih koji su sumnjali da možeš u kontinuitetu da igraš na elitnom nivou, ali očigledno je da nisu bili u pravu. Koje su karakteristike koje su ti to omogućile.

Mislim da je to do moje sposobnosti da pogađam različite šuteve, bilo posle bloka bez lopte ili posle bloka s loptom, a mogu i da izaberem pravo dodavanje kada mi odbrana uskrati šut. Sa mentalnog aspekta, uvek mora da postoji određeni nivo samopouzdanja i spremnosti da se radi na igri konstantno, tokom cele sezone.

„Paskval? Detalji, efektni blokovi“

Ćavi Paskval
Photo by Panagiotis Moschandreou/Euroleague Basketball via Getty Images

Šta Ćavija Paskvala izdvaja u odnosu na ostale trenera sa kojima si radio?

Ćavi poklanja pažnju detaljima više nego bilo koji drugi trener sa kojim sam dosad sarađivao, i u napadu i u odbrani. Bilo da je reč o određenoj vrsti odbrane posle bloka, ili o napadačkoj akciji za koju misli da će biti delotvorna zbog specifičnosti protivnika. Takođe, kako ćemo braniti blok zavisi i od toga koji igrač ima loptu i na kom delu terena. Takve stvari.

Ako možeš, navedi nam dva prioriteta u Paskvalovoj filozofiji.

Efektni blokovi da se otvori šuter ili igrač koji je u rolu, kao i blokovi bez lopte za šutere.

„Tek sam pre pet godina postao izraženi šuter“

Bili Beron
Photo by Tolga Adanali/Euroleague Basketball via Getty Images

Šta misliš da je bilo ključno za to što ste kao tim uspeli da prebrodite odlazak Kevina Pengosa, a onda i povredu Šabaza Nejpira na samom startu sezone?

Mnogi od nas su radili na terenu nešto više nego inače kako bi se nadoknadila uloga koju Šabaz ima. Mislim da je to i jedna od prednosti ovog tima – dosta talentovanih igrača koji mogu da rade više stvari na terenu, šta god da trener traži od nas. Mislim da je ključno to što imamo široku rotaciju, ali i to što smo u stanju da se disciplinovano držimo zacrtanog plana i da konstantno igramo čvrsto na obe strane terena.

U tom kontekstu, i ti provodiš vreme na poziciji organizatora igre, a to se događalo i u Zvezdi. Koliko ti to prija?

Igrao sam plejmejkera na koledžu godinama, zapravo je to bila prva pozicija koju sam naučio da igram. Tek sam pre nekih pet godina postao onaj izraženi šuter koji izlazi iz blokova. Tako da, kada se vratim na poziciju pleja, to je za mene prirodno.

„Najteže kad me čuva Klajburn“

Vil Klajburn
Photo by Mikhail Serbin/Euroleague Basketball via Getty Images

U tvojoj evroligaškoj karijeri, ko ti je bio najteži defanzivac, a koga je tebi bilo najteže da čuvaš?

Vil Klajburn je verovatno najteži defanzivac. Svaki put kada igramo sa CSKA, on me juri oko blokova, a atletske predispozicije su mu takve da je vrlo teško šutnuti preko njega. Meni je najteže bilo da čuvam Šejna Larkina jer je toliko brz kada krene na prodor, i ide po faul svaki put.

Možeš li da uporediš srpski i ruski mentalitet?

I jedni i drugi su agresivni, a razlika je u tome što više Srba prati košarku i oseća strast prema igri, pa košarka prerasta u religiju.

„Zvezda može da se bori za plej-of“

Nikola Kalinić
2021 Euroleague Basketball

Kako ti se dopada Sankt Peterburg i jesi li naučio neke ruske reči?

Sankt Peterburg ima mnogo vrhunskih restorana različitih stilova. Naravno, veoma je hladno, ali svi ti restorani pomažu, pa imaš gde da izađeš i kada je takvo vreme. Grad je divan, pogotovo uveče kada se upali rasveta. Zasad nisam naučio mnogo ruskih reči, osim jedne ružne koja počinje na slovo „b“, ha-ha.

Čeka vas okršaj sa Crvenom zvezdom – kako ti se čini bivši tim, mogu li crveno-beli da se bore za plej-of?

Zvezda ima nekoliko momaka koji na datoj utakmici mogu da izrastu u najveću pretnju. Tu je Nejt (Volters), zatim Kalinić, Ostin (Holins), Šegi (Ognjen Dobrić)… Kažem, mnogo je igrača koji mogu da oidgraju izvanrednu utakmicu, i mislim da će im to na kraju omogućiti borbu za plej-of.

Tri najvažnija koša: Partizan, Partizan, srednja škola

Bili Beron
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Tri najvažnija šuta u karijeri?

Prva utakmica protiv Partizana u plej-ofu ABA lige, ono polaganje, zatim polaganje za titulu protiv Partizana u domaćoj ligi, kao i dva slobodna bacanja za titulu u srednjoj školi.

Za čime najviše žališ u karijeri?

Moje najveće kajanje biće to ukoliko nikada sebi ne dopustim da uživam do kraja u igri i ne počnem na pritisak da gledam kao na privilegiju. Uvek sam na to gledao kao na prepreku koju treba da savladam. Pokušavam to da promenim, ali izgleda da je to deo mog karaktera.

Utakmicu Zenit – Crvena zvezda možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON pakete van SBB mreže koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji. EON sport paket dostupan je za 799 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare