Boli poraz od Nadala, ali Novak može ambiciozno u Pariz

ATP 16. maj 202122:45 > 22:48 41 komentara
Đoković Nadal
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Igrali su 57. put jedan sa drugim. Ponestaje adekvatnih epiteta za ono što nam u svom rivalstvu, verovatno najvećem svih vremena, pružaju Novak Đoković i Rafael Nadal. Sada je u finalu Rima slavio Španac sa 7:5, 1:6, 6:3, ali uprkos porazu, i najbolji teniser sveta ima mnogo razloga da s optimizmom gleda ka Parizu i Rolan Garosu.

Kao i posle svakog njihovog meča, ponovo se prikazuje bilans, koji sada glasi: Nadal je smanjio na 28-29 u međusobnim okršajima, osvojio desetu titulu u Rimu i izjednačio se na večnoj listi s Đokovićem po broju masters titula (36).

I set – olako propušten Đokovićev brejk

Đoković
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Prema sopstvenoj oceni, Novak nije dobro riternirao u prvom setu. To možda i jeste slučaj za ekstremno visoke standarde koje je sebi postavio, ali i dalje je uspevao da priličan broj Nadalovih servisa vrati duboko u polje, pogotovo onih servisa koji su mu išli na forhend.

U odnosu na uobičajene šablone u njihovim mečevima, Nadal je u prvom setu još češće nego inače insistirao na Đokovićevom bekhendu i retko je spuštao forhend po paraleli, svoj zaštitni znak. Tako je nekoliko puta uhvatio Novaka na pogrešnoj nozi. To se desilo i u čudesnom poenu koji je Novak na kraju dobio volejom sa osnovne linije, u drugom gemu u kojem je napravio brejk. Ipak, mnogo je koristi Nadal imao od napadanja Novakovog bekhenda.

To da li je Đoković u stanju da izdrži razmene po dijagonali bekhend na forhend često je presudno u njihovim okršajima, a u prvom setu Novak nije uspevao da generiše dovoljnu dubinu bekhendom na Nadalov forhend. Osim toga, dva veoma važna poena, po jedan u oba gema u kojima je pravio brejk u prvom setu, Španac je osvojio tako što je visokim bekhend spinom odigrao po paraleli i zatekao Novaka van adekvatne pozicije.

Đoković je zato već u drugoj polovini prvog seta počeo još više da traži oštre uglove iz bekhend dijagonale, a kako je vreme odmicalo, i forhendom je činio isto.

Servis i drugi udarac, ključni faktori

Rafael Nadal
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Međutim, nije ta dinamika ono što je odredilo pobednika prvog seta. Ključni element bio je servis. Nadal je ubacivao prvi servis u skoro 85 posto slučajeva, a da su pri tom ti servisi išli brzo i raznovrsno.

Povezane vesti

Posle brejka koji je napravio, Novak nije stvorio brejk šansu do kraja seta, iako je dvaput imao 15-30 i jednom 0-30. Po pravilu, Nadal je tada pronalazio najbolje servise, koji bi mu ili direktno donosili poen ili bi mu omogućili da već drugim udarcem nepovratno stekne inicijativu ili okonča poen, najčešće forhendom.

Za razliku od njega, Đoković se mučio sa obe stavke. Očekivano, forsirao je bekhend Nadala na servisu, pogotovo slajsom iz djus polja. Međutim, postao je predvidljiv u jednom trenutku, a kada je pokušao da promeni taktiku i da češće gađa T liniju, kao što je to recimo bio slučaj u gemu na 4:4, lopte bi po pravilu završavale u mreži.

Dok je Nadal sa mnogo više odlučnosti i vere udarao prve lopte posle servisa, Novaku je najveći problem bio baš drugi udarac u poenu: bilo posle dobrog servisa, bilo posle dubokog riterna. Uostalom, i na set lopti je dobio relativno kratki ritern na forhend koji je smestio u mrežu, a prvi bekhend posle servisa zahvatio je slabo u poenu kojim je Nadal vratio brejk u ranoj fazi seta. Takođe, na svojoj gem lopti na 5:6, odservirao je duplu, ne prvu u važnim trenucima prethodnih nedelja.

II set – čime je izgubio prvi set, time je Đoković dobio drugi

Clive Brunskill/Getty Images

Počeo je Novak slobodnije da udara na startu drugog seta, ono njegovo agresivnije iz inata. Međutim, opet je propustio 0-30 i našao se pred provalijom kada je u trećem gemu Nadal imao brejk loptu. Tada je na scenu stupilo sve ono što ga je koštalo u prvom setu – kombinacijom jedan-dva spasava brejk loptu, a zatim dobija još dva poena servisom i dolazi do vođstva 2:1.

Nadal je dominirao forhendom kad god bi mu se za to ukazala i najmanja prilika. Osim više lakih poena servisom (i dalje je forsirao bekhend stranu, ali sa više uspeha), Đoković je u drugom setu veliki deo posla obavio time što je u kontinuitetu uspevao da drži Nadala na bekhendu, i oštrim uglovima i dubinom. Zato Rafa nije mogao iz bekhend strane da napada forhendom, što je pozicija u kojoj se oseća komforno.

Posle spasene brejk lopte, Novak je pojačao ritam, a Rafa je pravio nekarakteristične greške. Drop šot, koji Đokovićevi navijači tako često proklinju, sada je uglavnom funkcionisao izuzetno, a odgovarajući na dva loša drop šota Nadala, Novak je osvojio važne poene sredinom drugog seta.

Đoković je do tog trenutka potpuno ušao u servis Nadalu, koji je očito bio u podređenom položaju. Za razliku od nekih Nadalovih protivnika prethodnih nedelja, ili Cicipasa u trećem setu sa Đokovićem ove nedelje, Novak ne skida nogu sa papučice za gas i duplim brejkom osigurava izjednačenje u setovima.

III set – sve je stalo u peti gem

Đoković je Nadala imao na konopcima i bilo je pitanje trenutka kada će stvoriti sledeću priliku. Desilo se to na 2:2. Novak je kontrolisanom agresivnošću diktirao poen, a Nadal je imao malo sreće – nec i ram. Nije bilo prvi put da Rafu u tom smislu pogleda sreća danas. Uprkos tome, Đoković je imao izgrađenu poziciju, ali je poslao forhend u mrežu. Upadljiva razlika u prodornosti forhenda jedan je od razloga zašto Novak u poslednjim mečevima na šljaci s Nadalom nije imao više uspeha, za razliku od betona. Ispostavilo se da je to bio najvažniji poen na meču.

Stvorio je Đoković još jednu brejk loptu, ali je mlakim i kratkim udarcem omogućio Nadalu da ga uhvati na pogrešnoj nozi. Pogađate: visokim bekhend spinom po paraleli.

„Bio sam blizu, imao te brejk lopte… Bilo je neizvesno, sreća je malo bila na njegovoj strani tada, ali šta da se radi, to je sport. Sa jedne strane je bilo mnogo lakše igrati, brejkovi su u 90 posto dolazili kada se igra niz vetar, mada se to ne vidi na TV-u“, objasnio je Novak okolnosti u tim trenucima i dodao:

„Kada mi je napravio brejk, igrali smo poslednji gem istrošenim loptama. On je bio na ‘pravoj’ strani, vrteo je spinove i bilo mi je teško da iskontrolišem loptu. Osećao sam da sam morao da budem pasivniji, tražio sam distancu od lopte i poziciju na terenu. Odigrao je bolje, idemo dalje“.

Sličnu stvar rekao je i Nadal o izgubljenom svom servisu u drugom setu. „Igrao sam niz vetar, uvek kad je tako, to je ogroman problem“.

Malu šansu za povratak u meč imao je Đoković u poslednjem gemu, ali je poslao dva preduga riterna bekhendom, riterna na servise koje je tokom većeg dela meča uglavnom vraćao duboko u polje.

Na kraju, nekako prikladno, na meč lopti je Đoković poslao bekhend u aut posle još jednog Nadalovog visokog spina – zaista je teško u kontinuitetu imati odgovore na to, ali Novak je bio veoma blizu.

Umor i pogled ka Parizu

„Nisam osećao nikakav umor, mogao sam da igram još nekoliko sati“, rekao je Đoković. s obzirom na to da je u subotu igrao dva meča i na terenu proveo skoro pet sati, to je veliko ohrabrenje pred Rolan Garos.

Ipak, to što se Novak dobro osećao ne umanjuje nakaradnost rasporeda u Rimu. Od 2011. godine, Đoković i Nadal sastali su se pet puta u finalu Rima, od toga je četiri puta Novak igrao večernje polufinale. Nema to samo veze sa njima dvojicom, u protekloj deceniji u većini slučajeva je igrač sa više odmora osvajao titulu.

Poraz od jednog od najvećih rivala uvek je gorak – Novak je na konferenciji za medije bio razočaran, ali daleko od tužnog, razorenog. S razlogom. U nedelji za nama u Rimu, kako je i sâm konstatovao, pronašao je pravi osećaj na šljaci, ja bih rekao „tlo pod nogama“. U tom smislu je presudan bio duel sa Cicipasom koji je Đoković na sebi svojstven način iščupao i koji će mu sigurno dati vetar u leđa.

Glazura pred Pariz, koju će Novak pokušati da udari u Beogradu, sastojaće se od pronalaženja kontinuiteta pri servisu i malo agresivnijeg pristupa na prvim loptama posle dobrih servisa i riterna.

Nije Nadal jedini rival na Rolan Garosu, ali jeste prepreka koju će Đoković skoro sigurno morati da savlada želi li titulu u Parizu. Na šljaci Novak nije dobio Rafu od Rima 2016. godina – od tada su odigrali pet mečeva i Đoković je uzeo dva seta.

Odmor, zatim rasterećeno na turnir u Beogradu i onda glavni cilj – Rolan Garos. Đokovićevi navijači imaju više razloga da veruju u titulu danas nego pre četiri dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare