Da li će „pas“ Nori samo lajati ili će i ugristi Novaka?

Saša Ozmo 8. jul 20229:00 > 11:459 komentara
Podeli:
Kameron Nori
Guliver Images

„Nedavno sam sedeo u baru, prilazi mi konobar i kaže: ‘Pratiš li tenis ti?’ Bio sam u neobaveznoj odeći i odgovorio sam ‘Gledam pomalo’. Rekao je: ‘Izgledaš isto kao ovaj jedan igrač, Kameron Nori’”.

Pogađate već ko ovu anegdotu priča – upravo Kameron Nori.

Ozmo na travi:

„Rekao sam ‘aha, stvarno, OK’. Nisam ništa rekao, da bih se na izlazu okrenuo: ‘Ja sam Kameron Nori’. Nije mogao da veruje“.

Sada kad je polufinalista Vimbldona, više ne mora da brine hoće li ga u kafićima prepoznavati.

Nori je dečko koji konstantno premašuje očekivanja. Gledao sam njegov poraz od Dušana Lajovića na US openu pre 2018. godine – nikada mu ne bih prognozirao ni top 20, a došao je do top 10 i do masters titule u Indijan Velsu.

Tehnički mu udarci nisu savršeni, ali uporan je, vredan i konstantan u onome što radi – verovatno tako postiže sve što je postigao, a ukupno u karijeri zasad ima četiri trofeja i trenutno je 12. na ATP listi.

Kameron Nori
REUTERS/Paul Childs

Njegov trener je Fakundo Lugones, Argentinac sa kojim je igrao tenis na koledžu, i već su dugo zajedno.

„Za njega je veoma važno da oko sebe ima ljude kojima može da poveri bilo šta. Mi ćemo ga gurati dalje, a on veruje u nas“, rekao je Lugones, koji je uz Norija već sedam godina.

Posvećuje se kondiciji verovatno više od bilo koga na ATP turu, dugo može da izdrži i u tzv. crvenoj zoni, kada mu je puls oko 200.

„Sposoban je da i u takvim okolnostima sprovodi taktiku i da igra na pristojnom setu. Zato je, na primer, u meču sa Gofenom delovao komfornije u petom setu nego u prvom“, dodaje Lugones.

Novak Đoković
REUTERS/Peter van den Berg

U petak će Novak Đoković imati protiv sebe velikog radnika Norija, ali i pun Centralni stadion.

„Igrali smo samo jednom, i to u dvorani u Torinu, što su potpuno drugačiji uslovi u odnosu na sada. Sve je drugačije, on igra polufinale slema u svojoj zemlji, jasno je da će publika biti na njegovoj strani. Nema mnogo toga da izgubi, za njega je sada svaka pobeda velika stvar i svestan sam toga. Trenirali smo skupa nekoliko puta, poznajem njegovu igru. Spremiću se“, rekao je Đoković.

Retka su grend slem polufinala u kojima je Novak bio veći favorit nego sada, ali Nori veruje u sebe.

„To je jedan od najtežih zadataka u tenisu, mislim da mu je trava omiljena podloga. Ne smem sebi da dopustim padove koncentracije. Naučio sam mnogo iz našeg duela u Torinu. Sada ću se hrabro suprotstaviti Novaku i da vidimo na kojem će nivou on biti“.

Upravo se u poslednjoj rečenici krije ključ – ukoliko Novak ne bude na svom nivou, meč bi mogao da bude uzbudljiviji, pošto Nori mnogo trči, mnogo vraća, a lopta mu naročito pole bekhenda ima nezgodan, niski odskok, u stilu Adrijana Manarina.

Kameron Nori
Guliver Images

Forhend je udarac koji je Nori najviše popravio u poslednje vreme, mada bi njegov trener tu dodao i servis. Kao levoruk, naročito je na travi nezgodan njegov slajs servis sa prednost strane.

„Oduvek sam mislio da može da bude agresivniji forhendom, a sada to i čini. Može da ga igra ravno, sa spinom, po paraleli, pod oštrim uglom…“, objašanjava Lugones.

Kada se u Argentini brineš o nekome, onda je on tvoje „pile“. Zato je Fakundo dugo tako zvao Kamerona, ali sada se našalio i rekao da je prerastao u psa.

Videćemo hoće li Nori samo lajati ili će uspeti da Novaku nanese i neki ugriz.

Petak od 16 na Centralnom stadionu Vimbldona – Novak Đoković na Kamerona Norija, uz direktni prenos na Sport klubu 1.

Komentari

Vaš komentar