Da li je ključ u prvom meču: Srbija ili Hrvatska?

Skener 3. dec 20218:00 > 11:25 9 komentara
Novak Đoković
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Van terena prijatelji, ali na njemu rivali – ta fraza savršeno je primenjiva na polufinalni okršaj Dejvis kupa između Srbije i Hrvatske u Madridu, od 16 časova i uz direktni prenos na Sport klubu 1.

Dosadašnja dva okršaja dobila je Srbija. Godine 2010, na putu ka svojoj zasad jedinoj salatari, Orlovi su u Splitu slavili sa 4-1: Đoković je dobio Ljubičića, Čilić Troickog, zatim su Tipsarević i Zimonjić nadigrali Dodiga i Čilića u dublu, a pobedu Srbije osigurao je Đoković pobedom nad Čilićem, pre pobede Tipsarevića nad Veićem u duelu bez rezultatskog značaja.

Srbija – Hrvatska:

Pet godina kasnije se igralo u Kraljevu, a Srbija je bila još ubedljivija sa tada oslabljenom Hrvatskom (5-0): Đoković je deklasirao Delića, Troicki u pet setova dobio tad mlađanog Bornu Ćorića, a Zimonjić i Đoković su bili bolji u parovima od Draganje i Škugora. Poslednjeg dana je Krajinović dobio Škugora, a Troicki Delića.

Sada – u drugačijem formatu, ali sa jednako velikim ulogom – utisak je da su šanse podjednake. Srbija ima veliku prednost u Đokoviću, Hrvatska u dublu Pavić/Mektić, pa će prvi meč verovatno biti ključan.

Međutim, ako nas je protekla sedmica ičemu naučila, to je da su u Dejvis kupu češća i realnija nego inače.

Prva tabla: Borna Gojo

Borna Gojo
REUTERS/Massimo Pinca

Jedno je od otkrovenja Dejvis kupa. Gojo, koji će u februaru napuniti 24 godine, dosad je uglavnom igrao čelendžere (ove sezone dva polufinala) i nikada nije bio u prvih dvesta na svetu (trenutno je 279. na ATP listi), ali je bio ključan za plasman Hrvatske u polufinale.

U grupnoj fazi takmičenja savladao je Alekseja Popirina, da bi još veće iznenađenje napravio trijumfom u tri seta nad Lorencom Sonegom, i to u njegovom rodnom Torinu. Inače, 196 cm visoki Gojo voli brzo da završava poene – servis i forhend su mu osnovna oružja, voli da izlazi i napred, a u poslednje vreme je popravio i bekhend.

Baš u duelu sa Sonegom, Gojo se malo prilagodio, jer je igrao strpljivije i s više obzira prema taktici. Borna sa čelendžera drugačiji je čovek od ovog sada, prevashodno jer je smireniji, zbog odgovornosti koju oseća kada igra za ekipu i za zemlju. Uostalom, i rekao je da mu je svaka pobeda u Dejvis kupu najveća u karijeri.

Oni koji temeljnije prate njegovu karijeru tvrde da je potencijal za top 100, a možda i više. Voli da igra s jačim protivnicima, voli bržu loptu i nadigravanje, a najviše muka mu zadaju trkači koji su primarno orijentisani na defanzivu.

U svetlu svega rečenog, teško je reći za koga će se selektor Troicki odlučiti. Kecmanović je imao naporan meč i težak poraz, pa je teško zamisliti ga opet na terenu u polufinalu.

Možda je najrealnije očekivati Filipa Krajinovića, ali Dušan Lajović je taj koji je dobio svoj jedini meč na turniru, protiv Geralda Melcera na startu. Ko god od njih dvojice da kroči na teren, imaće prednost u iskustvu, i obojica su sposobni da drže loptu u igri, pogotovo Lajović.

Druga tabla: Marin Čilić

Đoković Čilić
Photo by Julian Finney/Getty Images

Nedovoljno se tokom svih ovih godina naglašava koliko zapravo briljantnu karijeru Čilić ima. Sigurni budući član Kuće slavnih u Njuportu, Čilić je nekadašnji treći teniser sveta, prvak US opena 2014. godine, vicešampion u Melburnu i na Vimbldonu, šampion mastersa u Sinsinatiju i osvajač ukupno dvadeset titula.

Ipak, jasno je da je 33-godišnji Čilić prošao zenit, mada se i dalje nada povratku u top 10. Sada je 30. na ATP listi, a ove sezone ima skor 32-19 i baš je u dvorani došao do prave forme – finale u Moskvi, titula u Sankt Peterburgu, a prethodno je osvojio trofej i na travi Štutgarta.

Međutim, i kada je bio na vrhuncu karijere, Čilić nije uspevao da reši enigmu zvanu Novak Đoković. U međusobnom skoru je 17-2 za srpskog tenisera, a jedine dve pobede Čilić je ostvario na Kvinsu 2018, i to pošto je spasao meč loptu u finalu, kao i u Bersiju 2016. godine u četvrtfinalu (6:4, 7:6). Dakle, Čilić će nadu tražiti i u tome što je jedan od tih trijumfa bio u dvorani.

„Odigrao sam odličan meč sa Sinerom, uz naravno nekoliko stvari koje nisu funkcionisale, ali verujem da to mogu da ispravim i da protiv Novaka odigram sjajan meč“, kaže Čilić, koji je u sudaru sa Sinerom servirao za pobedu, da bi potom ipak izgubio u tri seta.

Za Đokovića je ključ jasan u gemovima na riternu – doći do neutralne pozicije, jer su razmene Novakova prednost sa Čilićem. Neće Novak žuriti, ali neće biti ni previše pasivan. S druge strane, Čilićeva najveća nada je servis – ukoliko procenat prvog bude visok, to može da učini da mu cela igra naraste, sa njome i samopouzdanje.

Ipak, Đoković je veliki favorit i bod sa kojim Srbija, kao i uvek, računa.

Treća tabla: Mate Pavić/Nikola Mektić

Pavić Mektić
REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Nada reprezentacije Srbije jeste da dubl neće odlučivati, pošto Hrvatska ima najbolji par na svetu u Paviću i Mektiću. Osvojili su Vimbldon, igrali polufinale Australijan opena, Rolan Garos su preskočili zbog virusa korona, a bili su glavni favoriti.

Uzeli su i Roterdam, Majami, Monte Karlo, Rim, Istborn i olimpijsko zlato, a posle furiozne prve polovine sezone, malo su pali u završnici – posle finala Rodžers kupa, usledili su porazi u prvim kolima u Sinsinatiju i na US openu, zatim četvrtfinala u Indijan Velsu i Beču, poraz u prvom duelu u Parizu, pa polufinale ATP finala u Torinu.

Taj pad možda uliva nadu Orlovima, ali Pavić i Mektić su tri dosadašnja meča dobili bez izgubljenog seta, od toga dvaput u duelima koji su bili odlučujući. Ako tako bude i sada, preko puta će se verovatno naći Đoković i Nikola Ćaćić.

Đoković Ćaćić
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

„Nadamo se da ćemo uspeti da pobedimo u prvom meču kako ne bi dolazilo do toga da moramo da igramo dubl, znamo da su Pavić i Mektić prvi na svetu – igraju sjajno i imaju tek nekoliko poraza“, kaže Ćaćić i dodaje:

„Ipak, ako i dođe do toga, verujem u nas – Novak i ja smo već odigrali tri meča zajedno, bili smo sve bolji. Spremni smo i imaćemo svoje šanse. Dobri smo prijatelji, znamo se dugo, dosta će zavisiti od prvog meča“.

Ko će u finale: Srbija ili Hrvatska?

Polufinalni duel Dejvis kupa Srbija – Hrvatska možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON pakete van SBB mreže koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji. EON sport paket dostupan je za 799 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare