Đoković i Vajda: Zašto nije isto kao 2017. godine?

Saša Ozmo 2. mar. 202210:43 > 11:1218 komentara
Podeli:
Vajda Đoković
Photo by Justin Setterfield/Getty Images

Na razočaranje najvećeg broja navijača Novaka Đokovića, Marjan Vajda više nije deo tima. To jeste gubitak, ali onaj ka kojem se ovaj put postepeno išlo i za koji se planiralo.

Vajdine reči:

Slovački stručnjak više od petnaest godina bio je integralni deo Đokovićevog života, pošto su počeli da rade zajedno posle Rolan Garosa 2006. godine i otad su bili skupa, uz izuzetak jedne pauze, od aprila 2017. do aprila 2018. godine.

U međuvremenu, Vajda je Đokoviću postao i više od trenera i prijatelja, skoro kao član porodice. Lojalan, uvek glas razuma i podrška, ali i vrstan taktičar i teniski znalac, što se često potcenjuje kada se u prvi plan iznosi njegova dobroćudnost i uticaj na atmosferu u timu.

Međutim, odluka o rastanku, koja je donesena posle prošlogodišnjeg ATP finala u Torinu, ne dolazi kao iznenađenje – nije to raskid, više je Vajda tiho odjezdio u noć, na sličan način na koji je Toni Nadal napustio tim svog nećaka Rafaela.

Pre pet godina, kada su se Đoković i Vajda prvi put rastali, situacija je bila drugačija. Novaka je hronično mučio lakat, svi u timu bili su izmoreni i fizički i psihički, još od osvajanja Rolan Garosa 2016, Rolan Garosa kojeg je Novak tako dugo jurio.

Planski, ne ishitreno

Vajda Ivanišević
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Došli su Andre Agasi i Radek Štepanek. S ove tačke gledišta, jasno je da ta saradnja nije uspela, ali ni okolnosti im i te kako nisu išle na ruku, što je i Vajda naglasio u prošlogodišnjem intervjuu za Sport klub.

„Bio je to izuzetno težak period i za Novaka i za sve nas – povreda je bila ozbiljna, operacija, ispao je iz prvih 20 na svetu… Tražio je nešto novo, počeo je da radi s Agasijem i Štepanekom. Hemija verovatno nije bila tako dobra, mada su i okolnosti bile teške, jer se borio s povredom. Bio je to loš tajming, nisu imali sreće“, kaže Vajda.

Sada je situacija neuporedivo drugačija. Ono što je pre pet godina delovalo kao očajnički potez i šok terapija, sada se čini planski i pripremljeno.

Pre svega, tu je Goran Ivanišević, koji se timu priključio na Vimbldonu 2019. godine. To je bila postepena priprema terena za Marjanov odlazak, s obzirom na to da su dvojica trenera delili turnire i da Vajda otad provodi manje vremena sa Đokovićem. Takođe, za razliku od 2017, ostatak tima ostaje isti – uz Ivaniševića, tu su fizioterapeuti Miljan Amanović i Ulises Badio, te kondicioni trener Marko Paniki.

Kad se podvuče crta…

Vajda Đoković
REUTERS/Marko Djurica

Nije tajna i da je Novakova situacija neizvesna, te da u svetlu odluke da se ne vakciniše ne može da napravi adekvatan raspored turnira. Skoro je sigurno da će ih biti manje nego što je planirano, uz nadu da će zemlje postepeno početi da skidaju restrikcije i da će Đoković moći da igra na onim najvažnijima.

Kao što su obojica istakli u saopštenju, Vajda će uvek biti uz Đokovića kada su potrebni savet, priča ili nešto treće. Kada se prvi put nađe pred novinarima, Novak će verovatno detaljnije obrazložiti tu zajedničku odluku, ali jasno je da je razlaz prijateljski.

Kada se podvuče crta, bilo je to jedno od najuspešnijih trener-igrač partnerstava u istoriji sporta. Vajda je bio deo tima za svih 20 Đokovićevih grend slem titula i vodio ga je ka istorijskom rekordu od 361 sedmice na prvom mestu na svetu.

Sada svog učenika ostavlja u dobrim rukama.

Komentari

Vaš komentar