Đoković ili Cicipas – čiji je večni grad?

Skener 15. maj 20228:50 5 komentara
Cicipas Đoković
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Prošle su godine odigrali dva dramatična meča na šljaci. Oba puta je Stefanos Cicipas mogao da namiriše pobedu, samo da bi se Novak Đoković vratio i došao do trijumfa – prvo u četvrtfinalu Rima, a onda i u finalu Rolan Garosa. Sada igraju za titulu u večnom gradu, od 16 sati, uz direktan prenos na Sport klubu 1.

U rimskom četvrtfinalu prošle godine, Đoković je slavio sa 4:6, 7:5, 7:5. Kiša je prekinula meč do sutradan u trenutku kada je Cicipas imao set i brejk prednosti, imao je brejk više i dvaput u trećem setu, imao i nekoliko poena sa težinom meč lopti, a malo je i sreće nedostajalo.

Put do finala, Đoković:
Aslan Karacev 6:3, 6:2
Stan Vavrinka 6:2, 6:2
Feliks Ože-Alijasim 7:5, 7:6 (7-1)
Kasper Rud 6:4, 6:3

Iz ove perspektive, bio je to duel u kojem je Đoković najavio buduće osvajanje Rolan Garosa. Dotad je na šljaci mrljavio i kilavio za svoje standarde, i bio mu je potreban jedan takav meč. Kada je koji dan kasnije izgubio finale od Nadala, nikad nisam video da neko bude toliko zadovoljan i samouveren posle poraza. Znao je da je na nivou na kojem treba da bude za Pariz.

REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Ove godine, Novak i Stefanos imali su posve različite puteve do bitke za trofej. Đoković nije izgubio ni set, na kratkotrajne padove koncentracije odgovarao bi pojačanim intenzitetom, a njegov duel sa Feliksom Ože-Alijasimom bio je najbolji na turniru.

S druge strane, Cicipas je već u svom prvom meču bio na ivici poraza, pošto je protiv Dimitrova spasao dve meč lopte u dva različita gema. Stefanos ovaj turnir igra kao šampion-veteran: maksimizuje periode dobre igre, a uspeva da preživi periode loše, kojih je i te kako bilo.

Put do finala, Cicipas:
Grigor Dimitrov 6:3, 5:7, 7:6 (7-4)
Karen Hačanov 4:6, 6:0, 6:3
Janik Siner 7:6 (7-5), 6:2
Aleksander Zverev 4:6, 6:3, 6:3

U međusobnom skoru Đoković vodi sa 6-2, a nisu se sastali od spomenutog finala Garosa.

Obojica su teniseri koji mnogo pažnje posvećuju taktici. Cicipas veruje da može da se nadigrava s Đokovićem sa osnovne linije, ali očekujte ga nešto češće na mreži, pa i posle servisa – pogotovo kika sa prednost strane u Novakov bekhend.

REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Grk će nastojati da što više igra forhendom, i iz bekhend strane, što će otvoriti prostor za Novakove bekhend paralele ili insajd-in forhende. Tu će se tražiti delikatan balans: Đoković će verovatno u početku biti nešto rezervisaniji, da vidi je li Cicipas u raspoloženju da poklanja, a postepeno će povećavati agresivnost ako bude potrebe.

Oni što Đoković nikako ne sme da dozvoli sebi jesu kratke lopte na forhend suparnika – ni iz riterna kad je to moguće, ni u razmenama – jer će Cicipas svaku takvu odlučno napadati, u velikom procentu i uspešno.

Meč nema dodatnu specifičnu važnost ni za jednog ni za drugog, ali bi obojici značio i vetar u leđa pred Pariz. Naravno, i sama masters titula je značajna – Đoković bi trijumfom sa 38 mastersa otišao na +2 u odnosu na Nadala, dok bi Cicipas pobedom uzeo treći masters u karijeri, prvi van Monte Karla.

Čiji je večni grad?

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare