Đokovićev AO put: Prohodno, ali ne bez mina

Skener 14. jan 20239:00 13 komentara
Novak Đoković
REUTERS/Loren Elliott

Da je sebi slikao žreb za Australijan open, Novak Đoković verovatno bi napravio još koji potez četikicom, ali bi uglavnom bio zadovoljan urađenim pred juriš na svoju desetu titulu u Melburn parku.

Na drugoj strani žreba ostali su Nadal, Medvedev i Cicipas, ali to ipak ne znači da je Novakova strana žreba pusta, pogotovo na malo dublji pogled.

Pročitajte i:

Idemo redom. Đoković počinje od Karbaljesa Baene, Španca koji je samo jednom prošao u treće kolo slema, na Rolan Garosu 2020. Tipičan šljakaš, voli duge razmene i ne poseduje nijedno veliko oružje kojim bi mogao da naškodi Novaku. Idealno za prvo kolo i ulazak u udarac.

Slično važi i za drugo kolo, gde čekaju Francuz Koko ili Bolivijac Delijen. Potonji je tražio i selfi posle jednog poraza od Đokovića, a Francuz je u solidnoj formi, izbacio je Švajcarca u usponu Strikera u kvalifikacijama, ali nema iskustva na velikoj pozornici iako mu je 27 godina.

I prvi potencijalni nosilac je kao poručen, stara mušterija Grigor Dimitrov. Tu bi mogao da bude i Aslan Karacev, koji ima divne uspomene na Melburn, ali koji trenutno nije u stanju da igra dugo bez oscilacija, pogotovo ako je Đoković sa druge strane mreže.

Aleks de Minor
Guliver Images

Osmina finala donosi prvi ozbiljan test. Aleks de Minor je izgubio od Norija i pobedio Nadala na Junajted kupu, izuzetno je brz, imaće publiku kao vetar u leđa, a išlo bi mu na ruku ako to bude i dnevni meč po visokoj temperaturi. Dosad se nisu sastajali, ali zamislivo je da bi De Minor mogao da namuči Đokovića ako ovaj nije na sto posto, pogotovo što je Novak u Melburnu istorijski znao da zakomplikuje baš u osmini finala.

Nije sigurno da će se tu naći De Minor, vrlo je moguć i Pablo Karenjo Busta, na kojeg Đoković i njegovi navijači imaju ružne uspomene: diskvalifikacija u Njujorku 2020. godine i poraz u meču za bronzu u Tokiju.

Španac je osvojio Rodžers kup i igrao osminu finala US opena, otad nije baš blistao, bilo je i nekih manjih fizičkih problema, a na startu nove sezone izgubio je od Kvona. Konstantan sa dubinom lopte, naporan i uporan, i svestan da je uspevao u prošlosti da izbaci Đokovića iz takta.

Ko je na putu Karenju i De Minoru do trećeg kola? Australijanac ide na Manarina ili Iznera u drugom kolu, što može da bude nezgodno, a Španca verovatno čeka finalista iz Punea Benjamin Bonzi.

Novak Đoković Nik Kirjos
REUTERS/Loren Elliott

Projektovani Đokovićev suparnik u četvrtfinalu je Andrej Rubljov, što je mnogo bolja opcija od Medvedeva, Feliksa Ože-Alijasima i Frica. Ipak, pitanje je hoće li Rus doći do poslednjih osam. Novakovi navijači sigurno će to želeti, ali prvi nosilac na putu mu je Dan Evans, dok četvrto kolo verovatno donosi ili Nika Kirjosa ili Holgera Runea.

Rune je vrlo smeo u izjavama, ali u porazu od Nišioke u Adelejdu videlo se da malo oseća pritisak dobrih rezultata iz završnice prošle sezone. I Kirjos kaže da se oseća kao jedan od favorita, ali zbog problema sa skočnim zglobom propustio je i Junajted kup i Adelejd.

Pri tom, ni jedan ni drugi nemaju lagodan put: Rune kreće od Krajinovića, zatim Ramos ili servis-volej Kresi koji ume da unese nervozu, a Kirjosa čeka Safijulin, pa bolji iz francuskog dvoboja Gaske – Imber.

Otvoren, baš otvoren deo žreba iz kojeg će se roditi potencijalni Đokovićev suparnik u četvrtfinalu, a isto se može reći i za rivala koji može da dođe u polufinalu.

Tejlor Fric
Chris Putnam/Guliver Images

Kasper Rud predvodi taj deo žreba, ali mnogi vide Tejlora Frica kao čoveka koji bi u Australiji mogao napokon da dođe do svog prvog grend slem polufinala. Tu je i Aleksander Zverev, koji ipak teško da može nešto više posle pauze od šest meseci, kao i Mateo Beretini posle sezone takođe ispresecane povredama.

Među “spavačima” su Alehandro Davidovič Fokina, Miomir Kecmanović i veteran Roberto Bautista Agut, kao i lokalni heroj Tanasi Kokinakis, tako da će ta četvrtina sigurno doneti dramatične mečeve, pa je još teže nego obično predvideti ko bi mogao da iz nje izađe kao polufinalista. Ako bih morao da odaberem, rekao bih Fric, ali to sam rekao i na US openu, pa je ispao u prvom kolu…

Rafael Nadal
Photo by Morgan Hancock/Getty Images

Drugu polovinu žreba predvodi aktuelni šampion Rafael Nadal, koji sada nema luksuz da postepeno ulazi u turnir jer mu je prvi suparnik dečko u usponu, levoruki Džek Drejper. Drugo kolo Nakašima, prvi nosilac na putu je Nišioka, što je jedino povoljno ime u Rafinom žrebu. U osmini finala Tijafo ili Hačanov, a u četvrtfinalu moguća repriza prošlogodišnjeg finala sa Danilom Medvedevom.

Sudeći prema igrama na startu sezone, i Stefanos Cicipas želi novi iskorak, isto važi za Feliksa Ože-Alijasima, a nemoguće je otpisati Janika Sinera, pod uslovom da mladić iz Tirola bude zdrav. Krcatu polovinu žreba kompletiraju Nori, koji je verovatno najbolje od svih počeo sezonu, zatim Borna Ćorić i Lorenco Muzeti.

Novak će prvi meč igrati u utorak, a dan ranije kreće dvonedeljna ludnica u Melburn parku.

Uživajmo skupa, čujemo se sa lica mesta!

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare