Đokovićev put ka svetom gralu: Ni paklen ni lagan

Skener 27. avg 20219:47 > 16:52 17 komentara
Novak Đoković US open 2018.
Photo by Julian Finney/Getty Images

Reč „istorijski“ u kontekstu sporta koristi se neretko i kada deluje neprikladno, čak i nakaradno, ali u slučaju Novaka Đokovića, većina „istorijskih“ podviga, prilika ili nečeg trećeg bila je upravo to.

Isti je slučaj i sa predstojećim US openom, na kojem će Novak Đoković pokušati da kompletira kalendarski slem, tj. da osvoji sva četiri najveća turnira u istoj godini, što nije uspelo nikome još od Roda Lejvera 1969. godine.

Đoković je već bio vlasnik sva četiri najveća trofeja istovremeno (2015/2016), a ako sada osvoji US open, postaće prvi u istoriji koji je kalendarski slem ostvario na tri različite podloge.

Zato smo sa posebnim nestrpljenjem očekivali da se žreb pojavi. Ne baš razumljiv trend u poslednje vreme jeste da se žrebovi samo objave, umesto da se vrše pred kamerama, no dobro, to je druga priča.

Prvi ispit za Đokovića već u drugom kolu

Kako je Đoković prošao? Negde u zlatnoj sredini – žreb mu nije paklen, ali neće biti ni lagana šetnja do završnice turnira.

Pred US open:

Počinje Đoković od kvalifikanta. U ovom trenutku ne znamo ko će to biti, ali ne bi trebalo da bude neko ko može da ga ugrozi. Tu je pomalo zaboravljeni Gulbis, zatim serveri Ivo Karlović i Maksim Kresi, kao i još neki igrači koji imaju iskustva na najvišem nivou poput Kukuškina, Donskoja, Marterera ili Gojovčika. Tu je i mladi Danac Holger Rune.

Jan-Lenard Štruf, jedan od igrača kojeg su nosioci želeli da izbegnu u prva dva kola, potencijalni je Đokovićev rival u drugoj rundi. Nemac prethodno mora da savlada Holanđanina Grikspora.

U svih šest dosadašnjih okršaja, Đoković je pronalazio rešenje za Štrufa, uključujući i onaj na olimpijskom turniru u Tokiju, u kojem se Nemac odlično držao prvih devet gemova, da bi zatim popustio.

Kada je Novak na svom uobičajenom nivou, pogotovo na riternu, Štruf nema mnogo šansi, ali s obzirom na to da nije igrao nijedan turnir na američkom betonu, videćemo koliko brzo Đoković može da dođe od nule do potrebnog nivoa za malo zahtevnijeg suparnika.

Treća i četvrta runda: Ko će uopšte doći?

ALeks de Minor
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

David Gofen prvi je nosilac na Novakovom putu, ali u vrlo je lošoj formi, i male su šanse da će se on naći u trećem kolu. Rival u prvoj rundi mu je Mekenzi Mekdonald, Amerikanac koji posle teške povrede pronalazi svoj put. Bekhend mu je stabilan, odlično se kreće, a u Vašingtonu je stigao do finala.

U tom delu žreba je i Kei Nišikori, ali pitanje je koliko je Japanac spreman posle nove povrede u nizu, i to taman kada je počeo da hvata formu. Doduše, to je priča Keijeve karijere…

Projektovani Đokovićev rival u osmini finala je Aleks de Minor, koji je daleko od bilo kakve forme, i s kojim se Novak dosad nije sastajao. Na američkoj turneji je imao skor 1-3, a drugi nosilac u tom delu žreba je Aslan Karacev, koji se polako „izduvao“ posle briljantnog prvog dela sezone i u seriji je od četiri poraza.

Tejlor Fric je De Minorov protivnik u prvoj rundi. Amerikanac je igrao polufinala u Kabosu i Atlanti, mada je tu trijumf nad Opelkom jedini vredan spomena. Usledili su porazi od Kudle, Dakvorta i Ramosa, tako da ni Fric ne dolazi baš poletan u Njujork. Ko zna ko će iz tog dela žreba doći do četvrtog kola – tu je 20-godišnji Dženson Bruksbi, koji je ovog leta skrenuo pažnju na sebe, zatim iskusni i uporni Džordan Tompson… Videćemo.

Beretini ili neko drugi?

Mateo Beretini
Photo by Dylan Buell/Getty Images

Novakovi navijači verovatno su priželjkivali Kaspera Ruda kao potencijalnog četvrtfinalnog suparnika, pošto je neuporediv nivo igre Norvežanina na šljaci i na betonu.

Došao je Mateo Beretini, tako da je repriza finala Vimbldona moguća.
Ipak, Italijan zbog povrede nije igrao od Vimbldona sve do Sinsinatija, na kojem je jedva dobio Ramosa i potom lako izgubio od Ože-Alijasima. Dakle, pitanje je kakvog ćemo Beretinija videti u Njujorku, mada će uspomene sigurno biti pozitivne, jer je tu 2019. godine neočekivano došao do polufinala.

Počinje od Šardija, zatim mu idu Travalja ili Mute, tako da nije nemoguće da sa dva dobra meča dođe do samopouzdanja kojeg svakako ima u rezervi posle svih dobrih igara ove godine. Na putu su mu još Fonjini, ako Fabio dođe dotle, kao i Hubert Hurkač, tako da Beretinija ne čeka nimalo jednostavan put. Jeste da je Poljaka relativno lako savladao na Vimbldonu, ali to nije bio realan odnos snaga.

Uz to je Hurkač odigrao dva-tri odlična meča u nedeljama za nama. Na putu su mu Fučovič i verovatno Sonego, ali Poljak će biti favorit da dođe do osmine finala.

Zverev u naletu

Alexander Zverev
Dylan Buell/Getty Images

Aleksander Zverev ili Stefanos Cicipas u eventualnom polufinalu, bilo je pitanje pred žreb, a Novaku je upao Nemac koji je u seriji od 11 pobeda i koji mu je uskratio olimpijski san. Potom je Zverev osvojio i Sinsinati, a ako je suditi po prošlosti, nove optužbe za nasilje neće previše uticati na njegove nastupe na terenu.

#related-news_0

Dugo se Aleksander tražio na grend slem turnirima, i jeste da je igrao finale US opena prošle godine, ali put mu nije bio težak onako kako inače jeste. Posle dve titule, razumno je očekivati da Zverev sa velikim vetrom u leđa dolazi u Njujork, te da bi taj vetar mogao da eliminiše neke od oscilacija u igri i probleme s drugim servisom.

Počinje od Sema Kverija, koji je daleko od pretnje koja je nekada bio, ali svakako dovoljno iskusan da se ne uplaši ukoliko Zverev počne previše da poklanja, kao što to često zna da čini u ranim fazama slemova.

Dalje mu je na putu levoruki Albert Ramos, zatim nepredvidljivi Aleksander Bublik, a u četvrtoj rundi trebalo bi da ga čeka Janik Siner. Mladi Italijan je osvojio Vašington, potom je izgubio u Kanadi od Dakvorta bez pravog vremena za odmor, a poraz od Iznera u Sinsinatiju ne može mu se zameriti.

Igrački, utisak je da je Siner na putu da ponovo uspostavi kontinuitet posle kraće krize, a do trećeg kola Pursela, pa Čekinata ili Svajdu. Zatim bi ga čekao Gael Monfis, koji se izgleda u poslednje vreme podsetio kako se igra tenis.

Najneizvesniji deo žreba

Pablo Karenjo Busta
Grant Halverson/Getty Images

Ukoliko savlada Sinera ili Monfisa, Zvereva će u četvrtfinalu čekati preživeli iz verovatno najtežeg dela žreba.

Tu je Pablo Karenjo Busta, uvek „naporan“ suparnik protiv kojeg je Zverev preokrenuo 0-2 u polufinalu prošle godine. Međutim, Španca čeka trnovit put – verovatno Sebastijan Korda u drugom, a onda Rejli Opelka u trećem kolu.

Glavni nosilac u toj četvrtini je Denis Šapovalov, koji nije dobio meč od Vimbldona. Kreće Kanađanin od Delbonisa, zatim verovatno ide na Tomija Pola, koji svojim stilom igre može da prouzrokuje probleme ako Šapovalov previše greši, čemu jeste sklon.

Treće kolo bi Šapovalovu verovatno donelo Hačanova, koji sa svoje strane ima komplikovan posao na startu u vidu Lojda Harisa.

Finale je još daleko, ali Danil Medvedev svakako je prvi favorit da se tu nađe. Biće vremena da o tome govorimo i pišemo tokom turnira.

Može li Novak do titule?

Novak Đoković
Pete Staples/USTA

Jedno je sigurno – ukoliko želi da osvoji US open, Novak Đoković moraće da igra bolje nego na Vimbldonu. Glavnim rivalima beton mnogo više odgovara od trave, i neće biti dovoljna jedino jaka glava da se prođu nezgodne raskrsnice grend slem turnira.

Nemoguće je pretpostaviti kakav će nivo Novakove igre biti, ali prva dva meča daće nam mesa za diskusiju. Razloga za optimizam ima, a uprkos porazu na olimpijskom turniru, Đoković u Njujork dolazi sa ogromnom količinom grend slem samopouzdanja i sa jakim autoritetom u očima suparnika.

Može li Đoković četvrti put u karijeri da osvoji US open? Odgovor dobijamo počev od ponedeljka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare