Đokovićeva rutina i Kecmanovićevo ohrabrenje

Skener 4. jul 20219:40 2 komentara
Photo by Mike Hewitt/Getty Images

Novak Đoković je bez većih problema došao do druge nedelje, Miomir Kecmanović može da napusti Vimbldon sa vetrom u jedrima uprkos porazu, a Dušan Lajović i Laslo Đere ispunili su očekivanja jednom pobedom, pogotovo na travi. Filip Krajinović i Nina Stojanović izgubili su na startu – Filip se nije dugo spremao, a Ninu ni žreb nije pogledao.

To je rezime nastupa srpskih predstavnika prve nedelje Vimbldona. Hajde sada da pogledamo pobliže.

*Sve epizode serijala Ozmo i W21 pogledajte OVDE.

Lagana sedmica za Novaka

Toby Melville, Reuters

Novak Đoković prošao je prvu nedelju bezbolno – izgubio je doduše prvi set na turniru, ali njegov trijumf nad Džekom Drejperom nijednog trenutka nije dolazio u pitanje. Koncentrisan, siguran i na riternu moćan meč, odigrao je u duelu sa Kevinom Andersonom, a najviše se mučio sa Denisom Kudlom.

Rekao je Novak da je osetio, čim je izašao na teren, da će biti „mučenja“ i da se ne oseća najbolje. I to je neverovatno – od amatera na basketu do jednog od najboljih sportista svih vremena, prisutan je fenomen „dana“, neki su jednostavno bolji ili gori od drugih bez pravog objašnjenja.

Bilo je nervoze, psovanja, bio je Novak i zreo da izgubi set, ali Kudla nije iskoristio svoje prilike, pogotovo se stegao u taj brejku trećeg seta, kada je poslao dva nerezonska i vrlo loša drop šota.

Na kraju, Đoković je i te kako pozitivno završio meč. U meču je ubacivao samo 54 posto prvih servisa, ali je sa dva vinera servisom omogućio sebi drugu meč loptu (naročito slajs sa djus strane pogađa i kada mu servis inače ne ide). Za kraj, briljirao je u defanzivi i pokazao koliko mu je kretanje prednost, a naročito na travi.

Nadamo se da klizanja više neće biti, a Đokovićev sledeći protivnik je Kristijan Garin. Igrali su jednom, Novak je manje-više lako dobio 6:3, 6:3 na ATP kupu 2020, a Čileanac je do ove godine izgubio sva tri svoja vimbldonska meča.

Sada ga je pogledao i žreb: Zapata Miraljes, Polmans i Pedro Martinez. Uz sve poštovanje, nije baš zastrašujući put. Iako ume da odigra ravno i agresivno, Garin je pri kretanju mnogo komforniji na šljaci, i Đoković je veliki favorit.

Miomir Kecmanović – vetar u leđa

Miomir Kecmanović
Photo by Julian Finney/Getty Images

Od ostalih srpskih predstavnika, Miomir Kecmanović ostavio je najpozitivniji utisak. Posle trijumfa nad Bagnisom u prvom kolu, u pet setova ispao je u drugom od Roberta Bautiste Aguta – 6:3, 6:3, 6:7 (3-7), 3:6, 6:3.

Vimbldon:

Imao je ove sezone 21-godišnji srpski teniser nekoliko gustih mečeva koje je gubio, ali u prošlosti je bilo i poraza koji su, osim žala, ostavljali i gorčinu zbog načina i ubedljivosti poraza – recimo, od Švarcmana prošle godine na Rolan Garosu ili od Manarina u Melburnu ove sezone.

Sada smo, napokon, videli na delu Kecmanovićev potencijal, a ne treba zanemariti ni uticaj Nalbandijana, koji je taktički uticao na Mišu, ustanovio šablone za otvaranje terena i za angažovaniju, agresivniju igru.

Meč sa Bautistom Agutom trajao je dva dana, zbog mraka, a po povratku na teren, Kecmanović je od zaostatka 1-2 i brejka u četvrtom setu uspeo da veže četiri gema i da izbori peti set. Servis, što je udarac na kojem Miomir najviše treba da radi, sada se pojavio u nekim situacijama u kojima ranije nije: kada je servirao za 2-2, ali i u jednoj neugodnoj situaciji u ranoj fazi petog seta.

U finišu, Bautista je napravio brejk zahvaljujući briljantnom riternu, a njemu su prethodile dve greške Kecmanovića forhendom. Možda jeste malo požurio, ali ne može mu se ništa zameriti: takvi udarci uglavnom su ulazili, ostao je dosledan i – promašio. Mnogo bolje nego da se takvi poeni gube stegnutošću, što je znalo da se dešava.

U uspešnom pronalaženju ravnoteže između agresivnog stila igre i defanzive (imao je Kecmanović i nekoliko vrhunskih poena iz kontre) nalazi se ključ za kvalitativni iskora, uz spomenuti servis.

U finišu, kada je Bautista napravio brejk, Kecmanović nije poklekao, došao je do 0-30 u sledećem gemu, ali je Španac ipak priveo meč kraju. Jeste to fraza, ali sada je primenjiva: odlučilo je iskustvo.

Ako nastavi da igra i da se ponaša kao u meču sa Bautistom, očekujem da u skoroj budućnosti Kecmanović počne da dobija ovakve mečeve.

Lajović i Đere – po pobeda, a sad nazad na šljaku

Dušan Lajović
Photo by Matthias Hangst/Getty Images

S obzirom na formu u kojoj se već neko vreme nalazi, vimbldonska pobeda je i te kako uspeh za Dušana Lajovića. Jedina je šteta što je Žila Simona dobio u pet setova, a vrlo je lako mogao u tri: imao je 2-0 i brejk, plus brejk loptu.

Otišlo je na kraju u pet, a već sutradan je igrao sa Danom Evansom. Po sopstvenom priznanju, Lajoviću je nedostajalo eksplozivnosti na servisu, ali videlo se i zašto je trava omiljena podloga Britanca: mučio je Dušana slajsovima i terao ga da igra na veoma niske lopte, a iz toga su se rađale greške. Takođe, napravio je Lajović i nekoliko propusta na mreži u važnim momentima, što se Evansu nije dešavalo.

Duci će sada ići na šljaku – Kicbil, Hamburg, Umag itd, i to je pravo rešenje, potraga za samopouzdanjem najbolja je na mestima na kojima su se ranije pravili dobri rezultati.

Laslo Đere je odigrao sličan Vimbldon kao 2019: tvrda pobeda, pa relativno lak poraz. Dobio je Kuevasa u prvoj rundi, a u drugoj je izgubio od Fabija Fonjinija u četiri seta. Jeste Laslo dobio treći set sa 6:0, pružio je jak otpor i u četvrtom, ali ritern ga je najviše mučio tokom celog meča, kao i nameštanje na loptu na travi, tako da preokret nije bilo realno očekivati.

I Laslu sledi povratak na šljaku, to je podloga za koju je specijalizovan, i treba to iskoristiti maksimalno, kada se već pruža opcija turnira na zemlji posle Vimbldona.

Filip i Nina – porazi na startu

Nina Stojanović
Photo by Mike Hewitt/Getty Images

Filip Krajinović kratko se spremao za travu, spomenuo je i privatne probleme, tako da poraz od Aleksa Bolta nije bilo iznenađenje. To je bila prva grend slem pobeda za Bolta van Melburna, ali prethodno je osvojio čelendžer na travi. To provedeno vreme na terenu dodatno je značajno kada je reč o travi, zbog specifičnosti te podloge, a to je bilo jasno i u njihovom okršaju.

Imao je Krajinović šanse, ali Bolt je u ključnim situacijama po pravilu odigravao sa više samopouzdanja. Filip još nema trijumf u glavnom žrebu Vimbldona, retko, skoro uopšte ne igra pripremne turnire na travi, tako da je jasno da mu taj deo sezone nije prioritet.

Nina Stojanović izgubila je od Anđelik Kerber sa 6:4, 6:3, iako je vodila sa 3:0 u prvom setu. Žao mi je što je Nina olako ispustila prednost, praktično je poklonila brejk sa tri dvostruke greške.

Nina trava odgovara, razmene su kratke, a isplaćuju se ravni i agresivni udarci. Do kraja se Stojanovićeva borila, odigrala neke odlične poene, ali nije bila blizu brejka. Šteta i za težak žreb, ipak je Kerber šampionka iz 2018. godine, a evo i sada je ušla u drugu nedelju.

Bio je to Ninin debi u glavnom žrebu singla na Vimbldonu. Za nju je sada prioritet da reši fizičke probleme koji joj onemogućuju i da se spremi na adekvatan način. Ukoliko u tome uspe, Stojanovićeva ima igru za top 50.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare