Kreće od Cicipasa: Može li Novak da izjednači rekord?

Skener 14. nov 202210:35 > 10:37 13 komentara
Novak Đoković
Photo by Julian Finney/Getty Images

Prvi utisak posle žreba za ATP finale u Torinu bilo je da grupe nisu ujednačene – u jednoj imamo sedam titula na završnom mastersu, a u drugoj nijednu.

Novak Đoković izvukao je Cicipasa, kojeg redovno pobeđuje, ali koji će sigurno imati samopouzdanja posle tesnog meča u Parizu. Zatim Medvedeva, koji tradicionalno protiv Đokovića izvuče ono najbolje iz sebe – videli smo to i nedavno u Astani.

Za kraj, i Rubljova, koji za Novaka ne bi trebalo da bude bauk na velikoj pozornici, uprkos porazu u Beogradu ove godine.

Sve mečeve iz Torina gledajte na Sport Klubu uz SBB, Total TV i EON platformu.

Raspored:

Ponedeljak

Danil Medvedev – Andrej Rubljov od 14.00
Stefanos Cicipas – Novak Đoković od 21.00

Stefanos Cicipas

Stefanos Cicipas
Photo by Julian Finney/Getty Images

Skor u sezoni: 60-22

Najbolje iz 2022: Titule – Monte Karlo, Majorka; finala – Sinsinati, Rim, Astana, Roterdam, Stokholm

Najbolji rezultat na završnom turniru: Titula – 2019.

Ako pitate prosečnog navijača kakva je bila Cicipasova sezona, teško da će iko dati bolju ocenu od „prosečna“. Na Australijan openu je stigao do polufinala, na preostala tri slema ni do četvrtfinala, ali sa svih pet pobeda u Torinu može da postane svetski broj jedan.

Kako? Još posle poraza od Runea na Rolan Garosu, Cicipas je obznanio svoj pakleni plan o tome da mesečno osvaja zacrtani broj bodova, što podrazumeva i da mnogo igra. Igrao je baš mnogo i dogurao do 60 pobeda – masters titula, još dva masters finala.

Zašto su onda utisci o njegovoj sezoni tako oprečni? Osim zbog kikseva na slemovima, nije bilo nekog velikog trijumfa koji bi uzbudio javnost, sa izuzetkom onoga nad Medvedevom u Sinsinatiju. Takav bi bio, recimo, trijumf nad Đokovićem u Parizu, ali Cicipas nije doterao stvar do kraja.

Probao je sa Enkvistom, probao i sa Filipusisom, a u teniskim krugovima se otvoreno govori da Stefanosu pravog iskoraka među onaj najuži vrh nema sve dok se tata Apostolos pita za sve. Pa, ipak, kada možeš da budeš broj jedan uoči poslednjeg turnira u sezoni, to nije bila baš sezona za bacanje?

Danil Medvedev

Danil Medvedev
Photo by Julian Finney/Getty Images

Skor u sezoni: 45-16

Najbolje iz 2022: Titule – Beč, Kabo; finala – Australijan open, Hale, Hertogenboš

Najbolji rezultat na završnom turniru: Titula – 2020.

Jednostavno je morao da osvoji Australijan open, imao je Nadala u nokdaunu, sudija je brojao do devet, ali se Španac ipak digao iz pepela. Uprkos svemu što je Medvedev govorio, taj poraz nije bilo lako preboleti. To se videlo i po ostatku njegove sezone, naročito po onom njegovom inače omiljenom delu – severnoameričkom letnjem betonu: poraz od Kirjosa na startu Rodžers kupa, od Cicipasa u polufinalu Sinsinatija, pa opet od Kirjosa u četvrtom kolu US opena, gde je bio branilac titule.

Stil igre Rusa zahteva spremnost da se svakodnevno kopa, da se mnogo trči, te da se to radi sa voljom, da ne kažemo radošću. U većem delu sezone, Medvedev nije bio spreman na rudarenje – prečesto je grešio i gubio strpljenje, te bi jednostavno odlutao s meča dovoljno dugo da protivnik stekne nenadoknadivu prednost.

Živnuo je posle US opena, osvojio Beč i imao u šakama Đokovića u Astani. Jeste poraz od De Minora u porazu bolan, pogotovo posle brejka prednosti u trećem setu, ali nikada nisam video Australijanca da igra bolje. Ne bih Medu tek tako otpisivao u Torinu, naprotiv.

Andrej Rubljov

Andrej Rubljov
Photo by Julian Finney/Getty Images

Skor u sezoni: 49-18

Najbolje iz 2022: Titule – Dubai, Marsej, Beograd, Hihon

Najbolji rezultat na završnom turniru: Grupna faza – 2020, 2021.

Još jedna sezona u stilu Rubljova: titule na manjim turnirima, ali bez onog pravog proboja na velikim. Rus je konstantan u onome što radi, ali moraće nešto da poboljša za iskorak kakav želi: mentalni aspekt, drugi servis, raznovrsnost u igri, nešto od navedenog ili sva tri.

Još nije probio barijeru grend slem četvrtfinala, u kojem se našao šest puta, a dvaput ove godine imao je rivale koji nisu spadali u red najjačih, pa tek zato izgovora nema – izgubio je od Čilića na Rolan Garosu i od Tijafoa na US openu. Uz to, imao je i samo jedno masters polufinale.

Nije 25-godišnji Rus teniser kojeg treba proceniti, ali očito je da još nije dorastao elitnim protivnicima, makar ne u kontinuitetu. To ilustruje i njegov učinak na završnom mastersu u poslednje dve sezone – dve pobede i četiri poraza.

Novak Đoković

Julian Finney/Getty Images

Skor u sezoni: 37-7

Najbolje iz 2022: Titule – Vimbldon, Rim, Astana, Tel Aviv; Finala – Pariz, Beograd

Najbolji rezultat na završnom turniru: Titula – 2008, 2012, 2013, 2014, 2015.

Nije mogao da igra Australijan open i US open, kao ni četiri severnoamerička mastersa, a bodovi sa Vimbldona koji je on osvojio nisu se nikome računali. Uprkos tome, Đoković nije morao da se poziva na grend slem titulu kako bi došao u Torino, bio je osmi – podvig, uzevši u obzir okolnosti.

Novak je tradicionalno jedan od glavnih favorita, ali tako je bilo i prethodnih godina, pa je već neko vreme bez titule, titule kojom bi se izjednačio sa Federerom po broju osvojenih završnih mastersa. Poslednji trofej osvojio je 2015, a otad je dvaput gubio u finalima (Mari 2016, Zverev 2018) i dvaput u polufinalima.

Jedan od razloga sigurno se krije i u iscrpljenosti posle duge sezone, jer su za Đokovića najčešće bile i duže od rivala. Ove godine to nije slučaj – drukčijih izazova jeste bilo, prevashodno onih van terena, ali Novak bi morao da ima još goriva u rezervoaru.

Prošle godine bio je vidno frustriran time što je pred polufinale igrao večernji meč, a njegova grupa i ove sezone kreće druga. Videlo se i protiv Runea u Parizu da Novaku više nije lako da igra tako naporne mečeve dan za danom.

Đoković igrački deluje odlično, a meč sa Cicipasom u prvoj rundi mogao bi da bude presudan i da odredi dalji tok turnira.

Ko će u polufinale iz crvene grupe?

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare