Dva Đokovićeva lica: Da li je to „taj“ meč?

Saša Ozmo 7. jun 202120:49 > 21:004 komentara
Photo by Adam Pretty/Getty Images

„Zapravo sam bio nervozniji na početku meča kada sam zaostajao dva seta. Čak mi se i dopadala činjenica da je 0-2“. Tim rečima Novak Đoković započeo je konferenciju za medije posle duela sa Lorencom Muzetijem, posle kojeg ide u četvrtfinale Rolan Garosa – 6:7 (7-9), 6:7 (2-7), 6:1, 6:0, 4:0, predaja Muzetija.

Još nekoliko puta to je Đoković ponovio pred novinarima. Nije prvi put da se dešava da Novak zaigra onako kako ume tek kada je na konopcima. Kada je izašao sa terena, prvo što je rekao treneru Marjanu Vajdi bilo je to da mu je drago što je slavio na takav način.

*Sve epizode serijala Ozmo i RG21 pogledajte OVDE.

„U većini grend slem titula koje sam osvojio, obično u četvrtom kolu ili četvrtfinalu imam težak meč u kojem izgubim set ili dva. Kao da se probije led mentalno“, rekao je Novak.

Ne moramo mnogo da kopamo po prošlosti, dovoljno je da se vratimo nekoliko meseci unazad, onaj meč sa Tejlorom Fricom u Melburnu igran je u četvrtom kolu. Pa Žil Simon isto u Melburnu, Kevin Anderson na Vimbldonu, pa i onaj mučni duel sa Bautistom u Parizu 2016. Da navedemo samo neke.

Muzetijeva raznovrsnost na bekhendu

Lorenco Muzeti
Photo by Adam Pretty/Getty Images

Iako je Đoković, po sopstvenom priznanju, nervozno počeo meč, Muzeti je bio još nervozniji. Nije morao prvi teniser sveta ništa posebno da uradi, a imao je vođstvo od 3:1, uz 40-15 u narednom gemu. Verovatno bi i ceo meč tekao drugačije da je Novak uzeo taj gem, ali on ne koristi četiri gem lopte: tri poena u tom gemu bili su ilustrativni u pogledu onoga što smo gledali u prva dva seta.

Na 40-30 Đoković je izgubio razmenu bekhend slajsovima, a na trećoj gem lopti nije uspeo da izvuče spin opet posle niskog slajsa suparnika. Muzeti je demonstrirao veliku raznovrsnost na bekhendu – slajs, visoki spin, ravnjača po paraleli.

*SK sa psihologom šampionke RG: Slučaj Osaka, u Iginoj glavi

Svaki od tih načina imao je svoju primenu uglavnom u pravom trenutku, a Novak nikako nije uspevao da uđe u ritam i da generiše sopstvenu snagu udaraca. To mu i jeste problem kada igra s manjkom samopouzdanja pogotovo na šljaci. Upravo to videlo se na brejk lopti u tom petom gemu prvog seta – imao je Novak inicijativu, dobio tri lopte oko servis polja, lopte koje je mogao prodornije da napadne. Nije to učinio, poen se odužio, a Đoković poslao bekhend u mrežu.

Ritern najveće iznenađenje u prva dva seta

Novak Đoković
Photo by Adam Pretty/Getty Images

Ipak, ono što je bila najveća razlika u prva dva seta jeste ritern. Očekivalo se da bi Novak tu trebalo da ima prednost, ali to se nije obistinilo. I kada je čitao servise Muzetija, nije bilo onih karakterističnih udaraca pod noge rivalu, a Italijan je različitim vrstama rotacije uspevao da drži Đokovića u neizvesnosti. Čak i više nego na prvi, Novak je imao problema da vrati Muzetijev kik servis (obično ga je koristio na drugom servisu) – zato se Đoković u jednom trenutku još povukao, odigrao i poneki balon.

Đoković i Muzeti:

Sa druge strane, Muzeti je blok riterne vraćao uglavnom u poslednju trećinu terena, na kik je imao odgovore udaljavanjem i spinom, i nije davao Novaku mnogo lakih poena servisom (a, spomenuli smo, Novak je već na drugom udarcu bio stidljiviji).

„Nikada nisam igrao kao danas“, rekao je između ostalog Muzeti, koji ima mnogo razloga da bude ponosan na sebe posle debitantskog slema.

Imao je Đoković prilike u taj brejku prvog seta, ali podsećalo je na taj brejkove sa Timom na prethodna dva ATP finala. Novak je poveo sa 4-1, ali u tenisu ne može rezultat da se brani, mora i poslednji poen da se osvoji. Muzeti je odapeo dve bekhend paralele, za hrabrost nagrađen i srećom u poenu za 4-4, a na 5-5 Novak ponovo ne uspeva da iskoristi inicijativu, forhend u mrežu. Iako je propustio dve set lopte, na trećoj se Muzeti izvlači na insajd aut forhend i pogađa ga.

„Onaj“ poen kao znak Đokovićeve odsutnosti

Novak Đoković
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Mislio sam, čak i očekivao da drugi set prođe onako kako je posle prošao treći. Znao je Đoković često u karijeri da ranim brejkom posle izgubljenog seta ubaci sumnju u veru protivnika, po principu „džaba sam ginuo za prvi set“. I nudio se Muzeti, ali Novak nije poklone prihvatao.

Iako je vratio brejk zaostatka, Đoković kao da je ostao bez jasnog plana u igri. Prvobitno je želeo da napada u bekhend, a onda da otvara teren po forhend dijagonali, ili da zaigra oštrije kad dočeka kratku loptu. Međutim, sada je već neko vreme on bio taj koji reaguje na ono što Muzeti radi, umesto da on diktira uslove. Kasnio bi Novak pola koraka ili korak, to je najočiglednije bilo prilikom jednog izlaska na mrežu u završnici drugog seta – dobar prilazni udarac, idealan trenutak za izlazak, ali sporo je došao do mreže i ostao kratak. To je samo jedan od primera.

Onda taj brejk – jedan od lošije odigranih poslednjih godina. Loš drop šot, koji je inače solidno funkcionisao danas, u ranoj fazi, a onda bizaran poen na 0-2. Đoković dvaput propušta da završi poen iz zicer situacija, Muzeti nekako postavlja reket, a lopta u visokom luku završava na liniji. Novak je na njoj, ali misli da je aut, i pušta je. Ni delić sekunde kasnije shvata da je pogrešio, ali već je bilo kasno – bio je to školski primer nedostatka koncentracije.

Buđenje Novakovo

Već se stidljivo spominjalo iznenađenje, bio bi to prvi put da je Đoković ispao pre četvrtfinala Rolan Garosa još od 2009. godine i poraza od Filipa Kolšrajbera. Novakovi navijači prizivali su duel sa Sepijem iz 2012, kada je Novak po sporim uslovima preokrenuo 0-2. Tada je morao da se iscedi i emotivno i fizički, a sada to nije bio slučaj.

„Menjao sam gaće i sve ostalo, ako baš želite da znate. Nisam išao u toalet“, rekao je Novak uz osmeh posle meča, „Nekada nekoliko minuta van tog okruženja može da dovede do restarta na mentalnom planu. U prošlosti mi se to dešavalo“.

Desilo se i u možda najvažnijem meču Đokovićeve karijere, u finalu Vimbldona sa Federerom 2014. godine, a desilo se i sada. Uz očekivani Muzetijev pad, Novak je stvarno bio novi igrač. Smanjio je greške bekhendom, počeo ranije i sigurnije da napada kratke lopte, a najvažnije od svega – potpuno je ušao u servis Muzetiju i počeo da riternira dostojno svog renomea najboljeg riternera svih vremena.

„Malo su me mučili grčevi i boleo me je donji deo leđa“, rekao je 19-godišnji Italijan. I Đoković je primetio da se rival muči od početka četvrtog seta – to jeste olakšalo posao, ali na terenu je svakako već bio neki drugi Novak u odnosu na prva dva seta.

Kada je pritisnuto „on“, može i sa zemlje da se dobije poen

Novak Đoković
Photo by Adam Pretty/Getty Images

Koncentrisan do krajnje granice, sa izvrsnim anticipacijom i kretanjem, posledično i udarcima. Osvojio je prvih šesnaest poena u četvrtom setu, a kada je napravio brejk na startu petog, bilo je jasno da je kraj blizu. Sigurno će se neko vreme po TV-u vrteti ona razmena u kojoj je pao, sa zemlje odigrao i na kraju dobio poen.

U jednom trenutku gledao je Đoković u provaliju. „Ako i ne ispadne, sigurno će se mnogo potrošiti za preokret“, to je bio rezon, a umesto toga je Novak dobio test koji je želeo i fizički neće imati nikakvih problema da se oporavi, jer je leteo posle 0-2, i ponovo bio spremniji od znatno mlađeg protivnika.

Obično, kada se dobije meč na način na koji je Novak učinio danas, sledi mnogo bolje izdanje u sledećem okršaju. To će biti neophodno, pošto je Mateo Beretini sve samo ne naivan rival.

Komentari

Vaš komentar