Počinje plej-of Evrolige: Mogu li Micić i Lučić na F4?

Euroleague 20. apr 202112:00 > 13:31 0 komentara
Vasilije Micić
Photo by Tolga Adanali/Euroleague Basketball via Getty Images

Neobična i duga sezona Evrolige došla je u fazu pred kulminaciju. Da, vikend fajnal-fora jeste ono najatraktivnije i najuzbudljivije što evropska košarka može da ponudi, ali košarkaškim fanaticima možda je i zanimljivije ono što mu prethodi: četiri serije plej-ofa u kojima će se odlučiti ko ide na završni turnir.

U utorak se igraju prve utakmice u dve serije – od 19 časova Efes dočekuje Real Madrid, a od 20.45 u Milanu se sastaju Armani i Bajern Minhen.

*U sredu u isto vreme, čeka vas tekst o preostale dve serije: Barselona – Zenit i CSKA – Fenerbahče 

Sve utakmice plej-ofa Evrolige gledajte na kanalima Sport kluba.

Anadolu Efes (3) – Real Madrid (6)

Vasilije Micić
Photo by Angel Martinez/Euroleague Basketball via Getty Images

Prvi put od 2015. godine, Efes i Real Madrid sastaće se u plej-ofu. Tada je situacija bila znatno drugačija: Real je bio na putu više nego zaslužene desete titule prvaka Evrope, do koje su vrlo lako mogli da dođu i sezonu ranije, a Efes je bio tim za koji je, uprkos finansijskoj moći, i plasman u plej-of bio uspeh.

Sada je Efes favorit. Atamanov tim aktuelni je vicešampion Evrope i bio je prvi na tabeli u trenutku prekida prošle sezone. Uprkos promenljivom početku sezone, Efes je briljantnom igrom u nastavku uspeo da se probije u vrh: pobede u 14 od prethodnih 17 utakmica. S druge strane, Real je izgubio šest od poslednjih 11 mečeva u elitnom takmičenju.

Efes – prvi napad Evrolige, ali i poboljšana odbrana

Šejn Larkin
Tolga Adanali/Euroleague

Iako osnovne statistike često nisu pouzdan parametar, impresivno je to što Efes u drugom delu Evrolige prosečno beleži 90,4 poena. S obzirom na to da Efes igre brzo i da igrači kod Atamana imaju mnogo slobode u napadu, jednako je impresivno i što gube najmanje lopti u takmičenju. Ukoliko se gleda na sto poseda, samo je Armani ispred ekipe iz Istanbula u tom segmentu.

Od kraja januara do sredine marta, Efes je vezao osam pobeda, od toga čak šest sa 22 i više poena razlike. Atamanov tim je u naletu, igrači se već dobro poznaju i izgrađen je jasan identitet.

U napadu najviše zavisi od spoljne linije s Vasilijem Micićem na čelu – osim poenterskog učinka (16,1 poen po meču), srpski plejmejker je taj koji kontroliše ili ubrzava ritam Efesovog napada i koji prepoznaje ko je od saigrača u naletu. U njegovim rukama uglavnom leži ključ Efesovog uspeha ili neuspeha u završnici sezone, ali ne jedino u njegovim: Šejn Larkin je takođe konstantan u drugom delu sezone, izdvaja se igrom jedan na jedan, i njegov individualni kvalitet može da bude presudan ako Efes nekada izgubi nit utakmice i prepoznatljivu igru.

Za Krunoslava Simona važi da je sve bolji što je stariji, ali ove sezone se malo mučio i s povredom, pa je utoliko značajnija uloga Rodija Bobue, i više se akcija igra za njega. Efes mnogo polaže na šut i, sa izuzetkom Brajanta Danstona, svi su sposobni da pogode šut za tri poena. Sertač Šanli otkrovenje je sezone – ako Plajs i on budu u stanju da pogađaju spolja u predstojećoj seriji, to bi napolje moglo da izvuče Valtera Tavaresa, stub Realove odbrane, i da stvori više prostora u reketu za Efesove bekove. S tog aspekta, biće interesantno kako će Ataman raspodeliti minute svojim centrima, pošto je defanzivno Danston i dalje sila, i prva opcija.

Efes je prvi napad Evrolige, u to nema sumnje, ali s Danstonom na čelu, poboljšana odbrana u drugom delu sezone donela je timu konstantnije rezultate. Singlton i Moerman, uz doprinos u napadu, značajni su i defanzivno – Singlton i dalje može uspešno da preuzima, Moerman je čvrst na niskom postu, mada su obojica korisni u skoro svakoj vrsti odbrane. Preterao je Ataman kada je rekao da njegov tim igra najbolju odbranu u Evroligi, ali da je sve bolja, to stoji.

Real Madrid – sezona tranzicije

Real Madrid
Photo by Christina Pahnke/Euroleague Basketball via Getty Images

Čudno će zvučati da je u tranziciji tim koji trenutno ima samo jedan poraz u španskom šampionatu i koji igra plej-of Evrolige, ali pojedini potezi kluba idu tome u prilog.

Fakundo Kampaco, najbolji igrač Reala, otišao je u Denver Nagetse, a nedavno je i Gabrijel Dek prešao u Oklahoma Siti Tander. Istina je da bi Kampaco verovatno u NBA otišao između sezona da nije pandemije, ali ipak nešto govori i o stanju evropske košarke kada iz jednog od najvećih klubova dvojica važnih igrača odlaze usred sezone.

Prema defanzivnom rejtingu, Real je četvrti u Evroligi, i to je u izvesnom smislu promena identiteta u odnosu na prethodne sezone, kada je ipak napad bio razlog za strah od kraljevskog kluba. Nema više toliko poena iz tranzicije, ali u drugom delu sezone Real više pronalazi načina da poentira iz reketa – posle prodora i pik-en-rola. U poslednje vreme Lasov tim nešto slabije šutira za tri poena, ali ukoliko žele da zaprete Efesu, u tom aspektu moraće da budu na gornjoj granici – Kerol, Tompkins i Kozer imaju iskustva igranja najbolje kad je najpotrebnije, tu je i Abalde.

Međutim, među njima nema onih koji u kontinuitetu mogu da kreiraju sopstveni šut – najbliži tome je Kerol, kojem je posle bloka i akcije za njega dovoljno i minimalno prostora da se podigne na šut. S odlaskom Kampaca, Real je izgubio na inventivnosti, otuda i manje asistencija i otvorenih pozicija. Posle povreda, Serhio Ljulj nije ono što je nekada bio, a Nikolas Laprovitola ipak nije kapacitet igrača s kojim se gađa vrh Evrope. Mučio se Real i s povredama ove sezone, a odsustvo Entonija Rendolfa još će upadljivije biti u ključnim mečevima.

Tavares je jedini u timu sa prosečnim dvocifrenim brojem poena (11,5), oni dolaze uglavnom kao posledica saradnje s bekovima, ali uloga 220 cm visokog centra ipak je izraženija u odbrani – defanzivni skok, blokade, otežani prodori rivalskom timu, to je suština Tavaresove igre na koju se Real mnogo oslanja. Videćemo hoće li to uspeti i u seriji s Efesom, koji ima moćne igrače spolja, spomenutu pretnju za tri poena sa svake pozicije, i čiji je protok lopte brz i precizan.

Valter Tavares
Panagiotis Moschandreou/Euroleague Basketball via Getty Images

Uz superiornost u skoku, koja je preduslov da Madriđani imaju čemu da se nadaju, jasno je da bi Realu odgovao sporiji ritam i mečevi s manje poena – u Istanbulu su ove sezone pobedili 73:65, ali je zato Efes taj poraz naplatio s kamatom u revanšu u Madridu, kada je bilo 108:83.

Prognoza: Ako Efes bude šut služio, Real nema šta da traži. Čak i ako Real uspe da svede Efes na nešto niži procenat u šutu za tri, Atamanova ekipa opet je favorit. Jedna utakmica iz prošlosti Serhija Ljulja ili Rudija Fernandeza mogla bi da zakomplikuje seriju, ali Efes trenutno deluje nezaustavljivo: 3-1 za Atamanov tim.

Armani (4) – Bajern (5)

Serhio Rodrigez
Photo by Giuseppe Cottini/Euroleague Basketball via Getty Images

Armani već godinama mnogo ulaže, ali rezultati nisu bili na nivou tog ulaganja i na nivou rezultata iz nešto dalje prošlosti. Milanezi su prvi put u plej-ofu od 2014. godine i jure prvi plasman na fajnal-for u 29 godina. Favoriti su za prolaz dalje, ali Bajern je ove sezone veoma tvrd orah i može da bude rasterećen, s obzirom na to da je debitantskim plasmanom u doigravanje već ostvaren uspeh.

Obe ekipe imale su skor 21-13, a u poslednjem međusobnom meču, Milanezi su u januaru slavili sa ubedljivih 75:51. I prvi meč u sezoni dobio je Armani, 81:79 posle produžetka u Minhenu.

Armani – disciplina, uz individualni kvalitet

Etore Mesina
Photo by Giuseppe Cottini/Euroleague Basketball via Getty Images

Na prvi pogled, reklo bi se da Milanezi uglavnom napadom dobijaju utakmice ove sezone, ali to je samo delimično tačno – jesu ofanzivno moćan tim, ali tek kada u odbrani igraju do kraja odgovorno, beleže pozitivne rezultate u kontinuitetu. I u prošlosti je Armani znao da okupi velika imena, ali disciplina u igri retko kada je bila tako izražena kao sad pod Etoreom Mesinom.

Italijanski stručnjak, četvorostruki šampion Evrope, doveo je individualce koji već imaju iskustvo osvajanja trofeja, i uspeo je da ih ukomponuje u tim pri tom im dajuću priličnu slobodu u igri. Milanezi su dubok tim i to im je omogućilo da se izbore s povredama koje su ih zadesile tokom sezone.

Jedan od retkih koji je konstantno bio prisutan jeste Kajl Hajns – delovalo je kao da mu moći popuštaju prošle sezone, ali i u 35. godini, Amerikanac je u stanju da drži evroligašku odbranu. Od Zeka Ledeja je Mesina dobio i više nego što je očekivao – veoma je opasan kada se otvara u pop, ume da napadne leđima, a i defanzivno je sasvim solidan. Džeremi Evans se takođe uklopio na pravi način i upotpunio sliku o Armaniju kao dobrom atletskom timu.

Armani je peti napad i sedma odbrana Evroliga, dok je Bajern ekipa koja uglavnom odbranom dobija utakmice. Mesinin tim odlično šutira za tri poena (41,5 posto tokom sezone) i gubi najmanje lopti u takmičenju, pa je jasno šta će biti osnovni zadaci Trinkijerijevog tima – da ograniče otvorene šuteve za tri poena. To nije jednostavno, pošto su mnogi od njih sposobni da sebi kreiraju šut: uprkos tome što Armani ubacuje mnogo poena, tek je drugi po procentu asistiranih koševa u Evroligi ove sezone.

Kevin Panter je najbolji strelac Armanija sa 15 poena po utakmici. Odličan je u igri jedan na jedan, ali nije jedini koji ume da izmisli poene kada Mesininom timu ne ide u postavljenom napadu. Mnogo će zavisiti od Malkolma Dilejnija, koji se nedavno oporavio od povrede, a u Serhiju Rodrigezu ima Armani drukčiji tip plejmejkera – obojica su u karijeri igrali i dobijali važne utakmice, pogotovo Rodrigez.

Kažu da tim uvek iznedri pojedince, a ilustrativan primer ove sezone u Armaniju je Šavon Šilds – 13,5 poena po utakmici, uz odlične procente, čak i raznovrstan način poentiranja. Datome i Micov će svojim iskustvom i kvalitetom biti neprocenjivi u ovoj fazi sezone.

Neočekivano, defanzivni skok je segment u kojem se Mesinin tim mučio, znali su poeni iz drugog napada rivala skupo da ih koštaju. Na drugoj strani terena, Armani je tim koji kupi najveći procenat dostupnih ofanzivnih skokova.

Bajern – iznenađenje sezone

Vejd Boldvin
Photo by Christina Pahnke/Euroleague Basketball via Getty Images

Ekipi Andree Trinkijerija mnogi su predviđali pretposlednje ili poslednje mesto, ali Bavarci su sve demantovali. Bajern je jedna od onih ekipa koja živi frazu o neodustajanju svih četvrdeset minuta, po defanzivnom rejtingu su drugi tim u takmičenju.

Slično kao Panter, Vejd Boldvin je prvo, neuspešno evroligaško iskustvo imao u Olimpijakosu. U Bajernu je pronašao svoje mesto, najopasniji je sa poludistance, i prvi je strelac ekipe sa 15,2 poena u proseku. Za Vladimira Lučića ili njega uglavnom se crtaju akcije kada je gusto, a kada je Džejlen Rejnolds u igri, dosta se lopta gura i njemu da igra na niskom postu. To snažni centar koristi, prosečno ima 14,9 poena po meču.

Atletski je Bajern veoma spremna ekipa, što je bila i osnovna Trinkijerijeva zamisao. Kako je rekao Lučić u intervjuu za Sport klub, to timu omogućuje defanzivnu raznovrsnost – smol-bol, veliku postavu, preuzimanja, iskakanja, usmeravanja. U zavisnosti od protivnika, Bajern može da igra bilo koju vrstu odbrane, a tako nešto će biti potrebno u okršaju sa ekipom izraženog individualnog kvaliteta poput Armanija.

Armani teško gubi lopte, ali Bajern umnogome zavisi od poena posle ukradenih lopti i poenas iz kontre; time Trinkijerijev tim nadoknađuje ipak manji pojedinačni kvalitet u odnosu na elitne suparnike. I, dok su Milanezi briljantni u napadačkom, Bajern je među najboljima u defanzivnom skoku. Dve navedene dinamike biće verovatno i ključne za ishod serije.

Važan će biti i šut za tri poena, u kojem ni Bajern ne zaostaje mnogo za Armanijem – među igračima koji često šutiraju, na iznad 40 procenata su Cipser, Lučić i Sili.

Bavarci imaju hendikep što su za vikend igrali finalni turnir Kupa Nemačke. Osim fizičkog umora, na moral sigurno neće pozitivno uticati poraz od Braunšvajga u finalu (85:83). Ostaje da se vidi koliko je gasa ostalo Bajernu, pogotovo za prvu utakmicu.

Prognoza: U Armaniju su svi ozdravili na vreme, ove sezone mogu na razne načine da dobijaju utakmice, a ima ko i da ih vadi kada ne ide. Bajern se nikako ne sme potceniti, iako je utisak da to mnogi i dalje čine. Ako uspeju da se fizički oporave, namučiće Mesinin tim: 3-2 za Armani.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!