Frustracija

Saša Ozmo 19. jan 202315:5531 komentara
Photo by Mark Kolbe/Getty Images

Frustracija predstavlja stanje lišenosti, osujećenosti čoveka da zadovolji neki, u dovoljnoj meri aktivan motiv koji je – po subjektivnoj ili objektivnoj oceni – za jednu ličnost veoma važan. U tom stanju je Novak Đoković proveo dobar deo večeri na Rod Lejver areni, ali je pobedio i nju, uzrokovanu nemogućnošću da igra kako ume. Pobedio je zatim i nervozu i Enca Kuakoa – 6:1, 6:7 (5-7), 6:2, 6:0.

Bilo je to mučno veče u životu Novaka Đokovića i njegovih navijača. Obično bismo na sudar sa rivalom renomea Kuakoa, uz sve uvažavanje, išli opušteni i bezbrižni, sigurni u ishod.

Pročitajte i:

Kada je Novak na zagrevanju pred meč skinuo bandažu, pomislili smo da je to povoljan znak. Uprkos nekim atipičnim greškama na početku meča, Đoković je prvi set dobio rutinski.

U drugom je već počeo da ulazi crv. Sećam se perioda kada se mučio sa laktom, baš posle poraza od Čunga u Melburnu – svom poslednjem u Australiji – Novak je govorio kako zbog jednog problema buba može da uđe u mozak i da utiče na apsolutno sve.

Da, Đoković se u finišu drugog seta – kada je zatražio medicinski tajm aut i vratio se sa još debljim zavojem oko zadnje lože – mučio sa kretanjem, i to je bio osnovni izvor problema. Ne i jedini, oni su došli kao logična posledica te bube: komunikacija s ložom, posle ironični aplauzi publici posle aplaudiranja protivniku, i očigledno lošije donošenje odluka u poenu, što je nešto na čemu je Novak umnogome izgradio svoje carstvo.

Iza nas je sela pijana grupica koja je čas urlala u korist jednog, čas u korist drugog. Neću nikada razumeti da je gušt u tome da budeš mrtav pijan gledajući neki sport, a pogotovo ne tenis. Ubrzo su ih redari oterali iz novinarske lože, a mi smo bili tmurni posle Đokovićevog izgubljenog drugog seta.

Novak Đoković
REUTERS/Carl Recine

Ne zato što je Kuako odjednom postao nesavladiva prepreka – mada i njemu treba odati priznanje za odvažnu igru, veliki broj pogođenih linija i preciznih servisa – već zato što smo samo mislili o toj prokletoj povredi.

Gledam ka Goranu Ivaniševiću u Novakovoj loži, nije ni njemu lako, šta je sve proživeo s Novakom u poslednje tri i po godine: nikad tačnija nije bila ona da „čašu meda još niko ne popi, što je čašom žuči ne zagrči“. Bilo je i najslađega meda i najnestvarnijih kriza.

Lekovi su počeli da deluju posle dvadeset-trideset minuta, od trećeg seta se Novak bolje kretao, mada je i dalje bilo jasno da je daleko od sto posto. Počeo je da se gosti na slabe druge servisa Kuakoa, u oba preostala seta stizao je do 3:0, i generalno je igrao sigurnije, tačnije.

Istovremeno, meč je polako prerastao u cirkus zbog pijanih navijača koji su urlali i između servisa. Komediju apsurda je do kulminacije dovela jedna ptica, koja je graknula taman kada je Đoković izbacio loptu za servis. Kako čovek da se ne nasmeje?

navijači Đoković
Photo by Darrian Traynor/Getty Images

Jedna grupica se posebno ostrvila na Đokovića, ekipa u crveno-belim kapicama, doterali su dotle da se i Novak žalio sudiji i traži da ih izbace.

„Da li vidiš ovo, da li se šališ? Čovek je očigledno mrtav pijan, nije došao da gleda tenis već da provocira, hoće da mi uđe u glavu. Samo te pitam – šta ćeš uraditi tim povodom? Ti si ga čuo najmanje deset puta. Ja sam ga čuo pedeset puta. Šta ćeš uraditi tim povodom. Da li ćeš ga izbaciti sa stadiona“, rekao je Đoković, između ostalog, sudiji Fergusu Marfiju.

Da se razumemo, Đoković i te kako ume da uđe u rat sa publikom, ali to se obično završi ironičnim poljupcima, dlanom na uhu ili nešto u tom stilu. To je ponekad i dobrodošao deo šoua, ali ovo je bilo nešto drugo, ovi su baš preterali. Toliko da je i ostatak gledališta aplaudirao kada su napokon izbačeni, a Đoković je bio besan kao ris kada je govorio o tome pred medijima, dugo ga nisam takvog video.

„Konstantno mi je dobacivao – uvrede, psovke, stvari vezane za povredu… Čovek ne može da ne odreaguje kada neko neprekidno radi to dva sata. Više puta sam pogledao njega, pa sudiju, davao znakove da se reaguje. Kada niko nije reagovao, otišao sam kod sudije, i sada ispada da sam ja loš momak. Smeta mi što mi moramo da reagujemo, a svi čuju šta se desilo. Sudija treba da anticipira mene – zašto ja moram da se bavim time… Zbog čega to dopušta, zbog čega, zbog koga? Kada su izašli posle pet minuta zahvalio sam se sudiji, ali je to trebalo da uradi ranije“.

Posle nešto više od tri sata, kraj, ali da sa optimizmom gledamo ka nastavku turnira… I ne baš.

„Nije uopšte dobro, da budem iskren. Bolje je bilo na prošlom meču… Ali idem dan po dan, molim Boga da pomogne, tu su i fizioterapeuti. Hajde da idemo dan za danom, nadam se da ću biti spreman“, rekao je Đoković u razgovoru sa Barbarom Šet posle meča, a detaljnije o povredi govorio nam je posle, u maloj sobi sa srpskim novinarima – pročitajte OVDE.

Novak Đoković
Photo by Darrian Traynor/Getty Images

Sledeći suparnik je Grigor Dimitrov, koji u ovim okolnostima deluje i jeste komplikovan zadatak.

Bio je to dan sa mnogo iznenađenja, ali Fric, Zverev i Rud bili su Novaku potencijalni rivali tek u polufinalu. Jedini koji mu se sklonio s neposrednog puta jeste Karenjo Busta, ali i dalje do polufinala izgleda isto kao što je bilo projektovano: Dimitrov-De Minor-Rune.

S obzirom na okolnosti, ne možemo sebi da dozvolimo da gledamo tako daleko. Ali, što kaže Amer, we live to fight another day!

Komentari

Vaš komentar