Gofen za SK: Set lopta, blato, kad se setim tog meča…

Skener 28. maj 20229:00 > 30. maj 2022 16:29 1 komentar
David Gofen
REUTERS/Dylan Martinez

„Izgleda da smo samo ti i ja“, rekao sam Davidu Gofenu u najvećoj konferencijskoj sali na Rolan Garosu.

„Polako, sad će“, odgovorio je. I stvarno, posle tri-četiri minuta, desetak novinara se našlo pred njim i konferencija je trebalo da počne.

„Biće sve na francuskom“, rekao mi je.

„Sačekaću, šta da radim“, odgovorio sam uz osmeh.

Završio je poduži razgovor sa frankofonim novinarima, zatim je još desetak minuta govorio za radio, ali svejedno je Gofen seo i sa mnom i izdvojio još nekoliko minuta. Ispričao sam mu priču o tome kako je on prvi igrač od kojeg sam dobio uživo intervju na svojim grend slem putovanjima.

„O, pa onda mora da sam poseban igrač za tebe“, nasmejao se.

Belgijanac se lansirao u tenisku orbitu na Rolan Garosu 2012. godine. Ušao je u žreb kao srećni gubitnik, a zatim je pobedio Radeka Štepaneka, Arnoa Klemona i Lukaša Kubota, a u četvrtom kolu je uzeo prvi set Rodžeru Federeru pre nego što je izgubio sa 5:7, 7:5, 6:2, 6:4.

David Gofen
REUTERS/Dylan Martinez

Tada je prvi put ušao u top 100, a otad je Gofen igrao tri grend slem četvrtfinala, uzeo šest titula i bio je sedmi na svetu.

Ozmo na šljaci:

Međutim, u poslednje dve sezone se 31-godišnji Belgijanac mnogo mučio sa povredama. Nije bilo malo onih koji su prognozirali i konačni kraj, ali ovog proleća na šljaci, videli smo stare pokrete i stare udarce u penjanju – osvojio je Marakeš, imao meč lopte protiv Nadala u Madridu, a sada je u trećem kolu Rolan Garosa pobedama nad Jiržijem Lehečkom i Frensisom Tijafoom.

„Osećaj je stvarno divan, pošto sam konačno zdrav, ne osećam bol, nema povrede koja mi stoji u zadnjem delu mozga. Kada igraš i osećaš smetnju u kolenu, znaš da nisi na sto posto, onda je teško igrati najbolje što umeš i osećati se slobodno na terenu“, počinje Gofen za Sport klub i dodaje:

„Meč po meč, igrao sam sve bolje, došle su i pobede. Onog trenutka kada sam vezao neke pobede, osetio sam i da sam mentalno stabilniji, te da imam više samopouzdanja. Važna je svaka pobeda na Rolan Garosu i to dokazuje da sam ponovo na svom nivou“.

„Kad sam vezao pobede, vratio sam se i mentalno“

David Gofen
REUTERS/Dylan Martinez

Vratili smo se još jednom na dugu pauzu, a Gofen kaže da se mentalna kriza nadovezala na fiziku.

„Mučio sam se mesecima sa kolenom, i nisam znao da li mi je potrebna operacija ili nije. Odmarao sam se pet meseci prošle godine, nije bilo lako ni mentalno tokom pandemije, ali ipak je ključ bio u tome da se osetim slobodno na terenu. Onog trenutka kada nije bilo bola,  brzo sam se i mentalno vratio“.

Niko od nosilaca nije želeo Gofena u svom delu žreba u ranoj fazi, a Tijafo je osetio i zašto. Ipak, 180 cm visoki Belgijanac ne razmišlja o sebi kao o iznenađenju koje može daleko.

„Uh, ne znam. Ne želim da razmišljam o tome, samo se koncentrišem na sledeći meč i da igram što bolje. Mentalno i fizički je mnogo zahtevnije na tri dobijena seta, videćemo koliko mogu da doguram“.

Još je daleko od povlačenja Gofen, ali način na koji igra – sa mnogo razmišljanja i taktički svesno – ostavlja utisak da bi se i te kako snašao kao trener.

„Zašto da ne? Ako mogu nekome da pomognem i ako bude projekat u koji verujem. Ipak, trenutno ne razmišljam o tome, nadam se da su preda mnom dobre godine na Turu. Posle ćemo videti šta će iskočiti“.

„Taj meč sa Dominikom…“

Dominik Tim
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Zaronili smo malo u prošlost i pitali smo Davida koje bi mečeve želeo da dobije priliku ponovo da ih odigra. Nije dugo razmišljao, tačnije nije uopšte.

„Mislim da bi to bilo četvrtfinale Rolan Garosa sa Dominikom Timom (2016. godine). Dobio sam prvi set i imao sam set loptu u drugom. Stigao sam drop šot, a on je odigrao pasing ili lob, ne mogu da se setim… Da sam dobio taj poen, vodio bih sa 2-0, i mislim da bi on potpuno pao, pošto u tom periodu nije voleo da igra protiv mene. Posle toga je počela kiša, teren je postao blato i nisam mogao jedan viner da napravim posle toga… Taj poraz mi je teško pao, bilo bi to moj prvo slem polufinale, to bih ponovio“, kaže Gofen i ističe još jedan:

„Osim toga, možda bih opet odigrao finale ATP završnog turnira 2017. godine, kada sam imao dve brejk lopte da protiv Dimitrova povedem sa 2:0 u trećem setu. Ipak, on je bio bolji na kraju“.

Posle ružnih uspomena, prešli smo na lepe – emocije koje pobede bi David želeo opet da proživi?

„Dejvis kup verovatno, mnogo je tu bilo mečeva. Pobeda nad Kirjosom u polufinalu je bila posebna. Zatim finale sa Francuskom – mečevi sa Pujom i Congom – bilo je apsolutno ludilo na tribinama. Toliko emocija, stadion sa 25.000 ljudi. Fantastično bi bilo opet doživeti te osećaje“.

„I dalje sanjam o nečem velikom“

David Gofen
Antoine Couvercelle Panoramic via Guliver

Za kraj, pitali smo Gofena koji su mu ciljevi do kraja karijere.

„Nemam ništa određeno. Želim da se opet popnem na listi, mislim da imam kvalitet za to, pogotovo kada igram kako umem. Mogu da budem više. Prevashodno želim da ostanem zdrav i da odigram nekoliko dobrih godina. Uvek verujem u sebe, zato i nastavljam da igram, kako bih doveo sebe u priliku da igram na velikim stadionima sa najboljim igračima. I dalje sanjam o nečem velikom, nadam se da će biti lepih emocija narednih godina“, zaključuje Gofen za Sport klub.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare