Holger Rune: Danska i svetska nada, prvi Novakov suparnik

Saša Ozmo 31. avg 20219:00 > 10:512 komentara
Podeli:
Holger Rune
Photo by Eric Alonso/Getty Images

Helerup, naselje nadomak Kopenhagena, moglo bi za nekoliko godina da bude poznato kao matično mesto dvoje vrhunski tenisera – Klare Tauson i Holgera Runea.

Danska nije zemlja sa velikom teniskom tradicijom. Kenet Karlsen, svojevremeno 41. teniser sveta, najbolji je Danac u Open eri, dok je u ženskoj konkurenciji neprikosnovena Karolina Voznijacki, uz veliku rupu posle nje.

Međutim, već neko vreme se u klubu u spomenutom Helerupu radi kvalitetno (Hellerup Idræts Klub), pa su tako iznedreni dvoje juniorskih svetskih brojeva jedan i potencijalno velike zvezde.

Dok je Klara Tauson promenila klub, 18-godišnji Rune svoje vreme deli između Helerupa i, od 2016. godine, Akademije Patrika Muratoglua. Sigurnim korakom mladi Danac krči svoj put u seniorskim vodama, a trenutno je u seriji od 13 pobeda – slavio je na dva turnira na šljaci, u San Marinu (64.000 evra) i Veroni (44.820 evra), a između ostalih je dobio Marka Čekinata i Salvatorea Karuza.

Zatim je u kvalifikacijama za US open bio bolji Lukaša Lacka, Krugera i Morainga, a kao nagradu je dobio okršaj sa svetskim brojem jedan – Novakom Đokovićem.

Tenis je Runeu u krvi

Privatna arhiva

Taj meč na programu je u utorak na sredu od 1.00 po srednjoevropskom vremenu, i idealna je prilika da se upoznate sa momkom kojeg ćete naredne decenije gledati na najvećim svetskim turnirima.

Idealna sagovornica je Tine Šojer-Larsen, svojevremeno 34. teniserka sveta kojoj je najbolji grend slem rezultat osmina finala Rolan Garosa 1985. godine. Tine radi kao trener baš u klubu u Helerupu, i iz prve ruke posmatrala Holgerov razvoj, a sada radi i kao komentatorka za TV2 Sport.

Sa sestrom Almom i trenerom Larsom Kristensenom, sa kojim i dalje radi, Holger je došao u klub u Helerupu sa deset godina.

„Sećam ga se kao dečaka koji voli tenis i koji je imao jasne ciljeve. Od starta je vrlo sistematično trenirao sa Larsom. Nije se baš najbolje kretao, ali njegov tajming na udarcima bio je neobično dobar. Odlične ruke. Veoma rano je mogao da trenira sa starijim momcima, a znao je i da ostane da gleda one najbolje kako treniraju“, počinje 55-godišnja Šojer-Larsen za Sport klub i dodaje:

„Tenis mu je u krvi. Pratim ga već dugo, vrlo interesantan put ima. Često je trenirao dvaput dnevno – s Larsom ujutru i u klubu popodne. Lars je njegov oslonac, uz vrlo dobar dodatak trenera u HIK“.

Holger je veliki radnik, sada je fizički jači

Privatna arhiva

U Danskoj su veoma uzbuđeni u vezi sa Holgerom, od njega očekuju velike stvari, a percepcija jeste da je Rune kompletan igrač. Ili „kompletan paket“, kako je rekla naša sagovornica.

„Uz to, dobra stvar je što svaki deo igre može da poboljša. Mnogo mu je pomoglo to što je sada znatno fizički jači nego ranije, a i mentalno je napredovao, lakše ostaje koncentrisan. Servis mu je dobar, forhend takođe kada napada, a posebno mi se dopada njegova bekhend paralela. Iako je izvrstan u odbrani, čini mi se da mora da se pozicionira malo bliže osnovnoj liniji, da napada i da ide napred. Ima dobre voleje, ali mora više da veruje u njih. Kako bi pobeđivao najbolje, mora da igra agresivnije“.

Van terena, Holger je fin dečko, iskren i svoj, potiče iz složne porodice, a njegova majka Aneke takođe je i veliki deo njegove karijere.

„Holger je veliki radnik i ima ispravan stav koji će mu pomoći da se poboljša, a i brzo usvaja nove stvari. Oduvek su u pripremi koristili mnogo video snimaka. Mislim da će biti šampion jer poseduje veliki potencijal da unapredi svoju i tako dobru igru. Važno je i to što mu se dopada život profesionalca, što voli veliku pozornicu, ali i što radi vredno kada niko ne gleda“, objašnjava Tine.

Đoković? I najgori i najbolji žreb

Ranije tokom godine, Rune je na instragamu pisao Đokoviću kako bi zajedno trenirali, a Novak je odgovorio potvrdno. Sada će biti jedan preko puta drugog u zvaničnom meču.

„To je najgori, ali i najbolji mogući žreb. Đoković već poznaje Holgera, jer su trenirali zajedno nekoliko puta. Poseban je osećaj igrati na najvećem stadionu u Njujorku, imala sam sreću da to iskusim. Igra se na tri dobijena seta, što je Đokovićeva specijalnost, ali biće to ostvarenje sna za Holgera – večernji meč, Artur Eš, i svetski broj jedan kao rival“.
Na pitanje šta njen zemljak mora da uradi kako bi imao šansu da napravi senzaciju, Tine odgovara:

„Moraće da igra agresivno i da izlazi napred, kako Đokoviću teren ne bi bio tako veliki. Servis i ritern moraju da budu vrhunski. I da se nada da Novaku neće biti dan. U svakom slučaju, biće to meč koji Holger nikada neće zaboraviti i koji će mu značiti za budućnost. On tu pripada“.

Sudar najboljeg na svetu i momka koji želi to da postane, sudar sadašnjosti i budućnosti – Novak Đoković na Holgera Runea, utorak na sredu od 1.00 po srednjoevropskom vremenu.

Komentari

Vaš komentar