Hvala, Novače, ipak mogu bez rizika nazad u Srbiju

Saša Ozmo 27. jun 202219:444 komentara
Podeli:
Novak Đoković
REUTERS/Paul Childs

U petom gemu trećeg seta, Novak Đoković suočavao se sa brejk loptom po sparnom i za njega mrgodnom popodnevu pod krovom Centralnog stadiona Vimbldona. Pogodio je liniju drugim servisom i doterao do cilja posle dva sata i 27 minuta meča sa Son-voom Kvonom – 6:3, 3:6, 6:3, 6:4.

Meč za zaborav, ali pobeda se računa. Tako se u najkraćem može opisati Novakova partija kojom je postao prvi igrač u istoriji sa barem 80 pobeda na svakom grend slem turniru.

Na vreme smo se smestili na svoja mesta – nisko i iskosa, skoro pa idealan pogled na teniski teren. Kakva god da su mesta, osećaj je uvek jedinstven u teniskom hramu.

„Možete li, molim vas, da se pomerite jedno mesto udesno, ne vidim ništa od ovog čoveka“, nasmejala mi se dobroćudno starija žena crvene kose. Poslednji put je na istom stadionu bila pre četrdeset godina.

„Tačno se sećam – za jednu funtu sam bila na mestima za stajanje i gledala Virdžiniju Vejd“. Gledala je i dublove – Mekinroa i Fleminga, a otad nije imala sreće sa kartama. Sada je dobro prošla, samo 75 funti, i to za tridesetogodišnjicu braka – nije moglo lepše.

Novak Đoković
REUTERS/Paul Childs

Na terenu je Novak počeo odličnim servisima i verovao sam da nas čeka brz meč. Kvon je vezao četiri poraza, od toga jedan od 300. tenisera sveta (Vatanukija), na travi u karijeri ima pet pobeda (od toga dve nad igračima bez ranga u Dejvis kupu), a nedavno je u Hertogenbošu uzeo tri gema Igou Gastonu.

Međutim, sada je krenuo rasterećeno i pogađao, napravio brejk, ali to nije bio razlog za brigu. Novak je video da ne može da probije čvrstog Korejca, počeo je malo više da igra po širini i da traži uglove, i dočekivao je greške na ključnim poenima. Pet vezanih gemova, prvi set – pomislio sam da će Novak malo da pusti ruku i da slomi otpor žilavog Kvona.

Ipak, nije to bio Đokovićev dan – često je kasnio pola koraka, taktički mu je malo ponestalo rešenja, pa je uleteo u niz grešaka. Ako je u prvom setu pretrpljeni brejk bio posledica izvrsnih udaraca Korejca, sada je Novak poklonio brejk, opet za 3:1. Publika, koja je Đokovića dočekala aplauzom, sada je jasno bila na strani autsajdera.

„Bio sam prijatno iznenađen. Osećao sam podršku, publika je bila uključena u meč i navijali su za obojicu. Mislim da su bili korektni prema meni“, rekao je Novak.

Želeo je Kvon da pokloni ribrejk, bilo je 0-40 u petom gemu, ali Novak uzvraća poklon, sa kamatom. Nedostajao je Korejcu završni udarac, u zagušljivom vazduhu je nekome pozlilo, a Đoković je stigao do 0-30 u gemu u kojem je Kvon servirao za set. Međutim, Korejac vezuje četiri blistava poena i osvaja set – muke, potpuno neočekivane.

„Ako izgubi, ti komotno možeš da ostaneš u Londonu još tri meseca dok se ne slegne bura“, kažu mi kolege Luka i Miodrag aludirajući na moju prognozu o trajanju meča. Oni su bili pristojni, ali dobio sam i neke drugačije poruke dok je bilo gusto, ha-ha-ha. Tačnosti radi, rekao sam između sat i po i dva – a ne sat i po – ali svakako jesam očekivao lakši meč.

Korejac je ostajao u poenu čak i kada bi Novak uradio kako želi neke od svojih šablona – paralela, pa kratka dijagonala forhendom, na primer – a pouzdan znak da se Đoković ne oseća komforno bili su i dva izgubljena poena posle smeča u prvom gemu trećeg seta.

Novak Đoković
REUTERS/Paul Childs

Na momente je teško i disao, energija se dizala u gledalištu, duele slajsovima dobijao je Kvon, koji je češće i ubrzavao forhendom. Bacani su prvi pogledi na nezamislivo – jedina dva branioca titule koji su ispali u prvoj rundi su Manolo Santana (1967) i Lejton Hjuit (2003).

Novak je vrlo lako mogao da zapadne u još dublje probleme, ali je na brejk lopti u petom gemu smestio drugi servis na liniju. Bilo je to batrganje i mentalno sve teži meč, ali Đoković je nekako zadržao nerve i u osmom gemu, na krilima dva rano uhvaćena i duboka riterna, napravio ključni brejk.

„Idemo, Novače“, uzviknula je jedna zagrižena Novakova navijačica. Bila je sama na tribinama i na prvi pogled je bilo jasno koliko je emotivno investirana u ishod.

Nije bilo jednostavno ni u četvrtom setu, spasao je Đoković tri brejk lopte, ali je posle brejka završio posao bez dodatnih potresa.

Đoković Kvon
EUTERS/Paul Childs

Ne zaboravite, i prošle godine je izgubio set u prvom kolu, i to prvi od Džeka Drejpera, tako da slabije izdanje sada ne znači ništa. Prvo kolo slema uvek donosi posebnu nervozu, a dodatno je složenije i zbog specifičnosti trave.

To se, uostalom, pokazalo već i prvog dana na raznim terenima – zato je i bilo važno da Novaku ne upadne „mina“ na startu turnira poput Kirjosa, Kresija, pa čak i Marija, kako bi sebi mogao da priušti ovakav meč i da prođe neokrnjeno.

Hajdemo dalje ovde još dve nedelje, a ja ću izgleda moći nazad u Srbiju bez rizika.

Komentari

Vaš komentar