Incroyable: Novak, Zverev, Karlitos – kako se teleportovati?

Skener 25. maj 202221:08 > 22:45 5 komentara
Novak Đoković
REUTERS/Yves Herman

„Joooj“, uzviknuo je Novak Đoković posle jednog promašaja u drugom setu. U istom gemu je napravio brejk, ubrzo vodio sa 2-0, a onda prošao prvi blaži test na ovogodišnjem Rolan Garosu, na putu do pobede nad Aleksom Molčanom 6:2, 6:3, 7:6 (7-4).

Bio je to jedan od onih grend slem dana kada sam želeo dve stvari: da mogu da budem na više mesta istovremeno i da me neko samo malo odmeni u poslu koji najviše na svetu volim, da do daske uživam u tenisu i ludilu.

Ozmo na šljaci:

Ipak, dužnost je bila jasna, pogotovo kada su mi stigle brojne poruke iz domovine mi da Đokovićev meč nema gde da se gleda. Krajinović je požurio u četvrtom setu (o Olgi i njemu će ići poseban tekst, materijala ne manjka, videćete), tako da smo stigli u pola drugog gema na stadion Suzan Lenglen.

Bio je taj stadion nekoliko puta baksuzan za Novaka, najsvežije u onom okršaju sa Čekinatom, ali od svih velikih zdanja na slemovima, ima ubedljivo najlepši pogled za nas novimare. Direktno iza igrača, a nisko, u ravni sa ložama, toliko da me od Gorana Ivaniševića deli dva metra i jedna džinovska kamera.

Novak Đoković
REUTERS/Yves Herman

Žalili su nam se i Filip i Olga da je vetrovito, a znamo koliko i Đoković zna da kuka na vetar, pa sam sa posebnom pažnjom gledao početne gemove. Pomoglo je i to što Novak igra na većem stadionu, a i to što je Molčan bio malo stegnut i učestalije grešio nego inače – njemu se igra zasad prevashodno zasniva na dobroj defanzivi i trčanju.

Nezavisno od toga, i Novak je udarao čisto, prolazio kroz loptu, na vreme pravio brejkove i činilo se da će to biti ekspresan trijumf, prvi put sa Marjanom Vajdom kao protivnikom. Vajda je sedeo nekih petnaestak mesta od nekadašnjeg tima, a svi iz novinarske lože barem su jednom ustali u pokušaju da ga fotografišu.

Kada je Novak poveo sa 5:2 u drugom setu, morali smo da otrčimo nazad do Šatrijea kako bismo razgovarali sa Krajinovićem. Posle toga sam se zatekao kako stojim i kako hipnotisano pratim dva meča simultano, i povremeno uključujem i treći – poslužio sam se ekranom rumunskog kolege pored.

Baez i Zverev
REUTERS/Dylan Martinez

Radio sam nedavno intervju sa Sebastijanom Baezom, oduševio me njegov način razmišljanja, a sada je imao na konopcima Zvereva. Dobio prva dvs seta, druga dva lako izgubio, ali znao sam da neće tiho odjezditi u noć kao Muzeti protiv Cicipasa – drugačija je glava Seba i tek ćete ga gledati.

Ispustio je brejk prednosti u petom, onda je na 5:4 došao do meč lopte, ali je servis od 208 km/č poslao malo u aut. Druga prilika neće se ukazati, a Zverev se provukao do trećeg kola i poštedeo brata Mišu beskonačnog prozivanja na društvenim mrežama. Ako niste videli, Miša je prognozirao da njegov brat osvaja titulu…

Novak Đoković
REUTERS/Yves Herman

Paralelno sa time, gledam i Molčana kako se oslobađa stega, lepše otvara uglove i sve češće prelazi i u ravnije napade. Nije bilo bojazni da bi moglo da se okrene, ali znao je Novak u ranim fazama slemova da izgubi treći set, pa da prozuji kroz četvrti.

Vetar je sve jače duvao, Đoković se žalio na to i svojoj loži, a ušao je i u kratku raspravu sa sudijom koja mu je dala onu „predopomenu“. Još na promeni strana u taj brejku, klince su pustili da se spuste do tačno uz teren – na užas jednog redara koji je pokušavao da ih dovede u red – ali nije bilo baš mnogo vere u to da Molčan uzima set.

Đoković je u u jednom trenutku igrao nešto stegnutije poene, a već u sledećem se šalio sa Marion Bartoli u intervjuu na terenu. „Lepo je videti te“, želeo je Novak da kaže, a u prevodu se malo izgubilo, jer je Đoković iskoristio reč koja znači „zgodna“ na francuskom. Usledila je reakcija publike.

„A, ne-ne“, zajahao je Novak na talasu šale, „Znam joj muža, a znam i da je ovde. Jelena, ne brini ništa“.

Novak Đoković
REUTERS/Yves Herman

Trk do pres-sobe da čekamo Noletovu konferenciju, a tako sam želeo da produžim do Simon Matjea i gledam kako Ramos muči Alkaraza. Umesto toga, malo vama kucam tekst, a malo na ekranu pratim sudar Španaca. Onda i odlazim kod Novaka na konferenciju: izdvojiću samo jedan deo njegovog odgovora o društvenim mrežama, pogodio je u središte.

„To je deo života u današnje vreme, nemoguće je od toga se potpuno odseći, i izazov je kako pristupiti svemu tome. Otac sam dvoje dece koje imaju sedam i četiri godine, taj period nam uskoro dolazi. Moja žena i ja mislimo o tome i razgovaramo o tome, neće biti lako“, rekao je Novak i osvrnuo se na mlade tenisere:

„Nekada je usamljen ovaj život, mnogo se putuje. Provodi se mnogo vremena na kompleksu i kada se ne trenira – većina igrača koji ovde vidim su na telefonima. To nije idealno, naravno. I ja budem na telefonu, ali uspevam da se kontrolišem do neke mere. Svaki čovek mora da pronađe formulu koja mu prija. Moramo da naučimo kako da kontrolišemo i kako da koristimo to vreme koje provodimo onlajn“.

Karlos Alkaraz
REUTERS/Gonzalo Fuentes

A i ja se vraćam onlajn, pred ekran. Moja hrabra prognoza pred turnir – bold prediction, što bi rekli Ameri – bila je ta da će se Karlos Alkaraz namučiti u prvoj nedelji i da možda neće ni stići do četvrtfinala.

Koliki god bio… Pa ne talenat, nego već ozbiljan kvalitet, nemoguće je da bar malo Karlitos ne oseti pritisak toga što ga mnogi vide kao prvog favorita za titulu. A preko puta je imao iskusnog Alberta Ramosa, bivšeg četvrtfinalistu koji se neće sâm pobediti. Servirao je Ramos za meč i stigao do meč lopte, ali je stegnuto poslao loptu u mrežu i izazvao talas uzdaha u pres-sobi.

Rolan Garos:

Slično kao sa Baezom, takva prilika se nije ponovila, ali uspeo je Ramos da prospe i 3:0 u petom setu. Kapa dole Alkarazu, a pogotovo za brejk na 4:4 – šta je sve stigao u tom poenu, toliko je to delovalo fizički nemoguće, jedino su još Nadal i Đoković činili takve stvari.

Već Alkaraz ima i one koje drže glavu u dlanovima za njegove mečeve i koji s mešavinom očajanja i uzbuđenja čekaju ishod njegovih mečeva. Posle ovoga, verovatno će ih biti još nekoliko u Parizu.

Bio je “incroyable“ ovaj četvrti dan Rolan Garosa, to nam je reč na francuskom za danas – neverovatan.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare