Iskorak „novog“ Miomira Kecmanovića

Saša Ozmo 28. mar. 202210:43 > 12:177 komentara
Podeli:
Miomir Kecmanović
Photo by Harry How/Getty Images

„Videćemo mogu li da zadržim ovakav nivo, nadam se da mogu“, rekao je srpskim novinarima Miomir Kecmanović posle Australijan opena u kojem je ostvario svoj zasad najbolji grend slem rezultat – osminu finala. Nešto više od dva meseca kasnije, Kecmanović je upisao dve pobede nad top 10 protivnicima, a na poslednja četiri turnira dobio je najmanje dva meča. Čemu se nadao, to je ispunio.

Posle poraza u pet setova od Roberta Bautiste Aguta na prošlogodišnjem Vimbldonu, Kecmanović je odigrao bezbroj tesnih setova i većinu izgubio. Od starta sezone, odigrao je mnogo tesnih setova i većinu dobio. Počev od Tomija Pola i Lorenca Sonega u Melburnu, do spasavanja meč lopti protiv Čilića u Indijan Velsu.

Sreća je faktor u vrhunskom sportu, to nije sporno, ali Kecmanović je uradio dosta toga kako bi smirenije i istovremeno odlučnije igrao najvažnije poene.

Konstrukcija poena i fizička sprema

Miomir Kecmanović
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Za početak, neuporedivo bolje konstruiše poene pod vođstvom trenera Davida Nalbandijana. Kecmanović nema najbržu loptu na Turu, ali ima dobre ruke i sposoban je da kreira uglove, da izbacuje rivala s terena i da na pravi način kombinuje udarce. U prošlosti se prečesto činilo da Miomir igra samo po dužini, pravolinijski, sada je više začina i svrhe u svakom njegovom udarcu.

„Ranije sam imao jednoličnu igru. Ako ne ide nešto, nisam imao ni na šta drugo da se osetim – plan A, B i C. Na dosta toga mogu da se oslonim“, kaže 22-godišnji Kecmanović.

Podloga je postavljena još tokom priprema, jer apsolutni preduslov za bilo koje dugoročno poboljšanje u igri jeste fizička sprema. Sećam se Miomirovog grend slem debija 2019. godine, u Melburnu sa Fernandom Verdaskom – izgubio je dobijen prvi set, ali nam je rekao da ne bi bilo šanse da fizički izdrži do kraja sve i da je taj set osvojio.

Sada je situacija u tom smislu posve drugačije, što se videlo i po nizu pobeda u Indijan Velsu. Bilo je to zrelo, kvalitetno četvrtfinale mastersa. Došao je već jednom Kecmanović do najboljih osam u Kaliforniji, ali to je bila dobrim delom posledica spleta okolnosti i otvaranja žreba. Ove godine, bilo je to muško četvrtfinale – Brodi, koji je imao solidne rezultate prethodnih meseci, iskusni Čilić, Botik van de Zandshulp koji igra tenis života u prethodnih godinu dana, i zatim Mateo Beretini.

Pao je tek od budućeg šampiona Tejlora Frica, i to u tri seta. Taj treći set jedini je u kojem je delovalo da Kecmanović možda pada fizički.

Emotivna stabilnost i servis

Miomir Kecmanović
Matthew Stockman/Getty Images

Kada sam prvi put gledao Miomira kao juniora, ono što je najviše upadalo u oči u njegovom ponašanju između poena jeste komentarisanje i, u nedostatku bolje reči, kukanje. Sada je Kecmanović to smanjio na najmanju moguću meru – i dalje ćemo od njega čuti na primer „da li je moguće?“, ali to neće uticati na naredni poen, kamoli na naredni gem.

Ta vrsta emotivne stabilnosti došla je i nagomilavanjem iskustva, sada i sa samopouzdanjem kao posledice dobrih rezultata. Ona omogućuje Kecmanoviću da u poslednje vreme igra sa manje oscilacija. U potpunosti nikada neće biti iskorenjene, to nikome nije pošlo za rukom, ali i u ovom nizu izvrsnih igara ima mečeva za kojima se može žaliti – dva uzastopna poraza od Fransiska Serundola, na primer, pogotovo onaj u četvrtfinalu „petstotice“ u Riju, i to posle dobijenog prvog seta.

Uprkos tome, Kecmanović već neko vreme ne beži od šljake i sve je komforniji na njoj, za razliku od rane faze profesionalne karijere. To insistiranje na južnoameričkoj šljaci u februaru, umesto na dvoranskim turnirima u Evropi, moglo bi da donese plodove uskoro, kada počne evropska sezona šljake.

„Ima još milion stvari koje mogu da uradim – varijacija, rastegljivost ramena, jačanje… Nadam se da ću još uspeti da poboljšam servis“, kaže Kecmanović.

U poslednje vreme, Kecmanović osvaja više lakih poena servisom. Što je jednako važno, drugi servis nije mu toliko ranjiv, a samopouzdanje se najviše možda i vidi po dubini drugog servisa – neke važne brejk lopte tako je spasao. Na servisu još ima prostora za napredak, biće i uspona i padova, ali trend je pozitivan, to je glavno.

Agresivnost i samopouzdanje

Miomir Kecmanović
Photo by Darrian Traynor/Getty Images

Generalno, Kecmanović pristup igri je dosta agresivniji – ume i dalje da se brani i da čeka grešku, ali sada je češće ideja da on bude taj koji završava poen. Izravnava forhende na način na koji nismo od njega navikli u prošlosti, pa i već u prvom udarcu posle servisa, a ne stidi se ni da izađe na mrežu ponekad.

Ono gde bi mogao da bude još za nijansu agresivniji jeste ritern na drugi servis protivnika. U pobedi nad Ože-Alijasimom, konstantno je vršio pritisak na drugi servis, riternirao je sa linije ili čak i iz polja. To je bio vidan kontrast u odnosu na okršaj sa Fricom, kada je neke bitne poene izgubio mlakim riternima na slabe druge servise Amerikanca.

Ono što je možda i najbolje u svemu jeste što deluje da je ovakva Kecmanovićeva igra održiva na duže staze. Ne radi on sada ništa ludo niti pogađa nešto što ne može da traje. Igra „within himself“, što bi rekli na engleskom, i to je dovoljno za vrlo dobre rezultate.

„Na terenu pokazujem veću energiju i želju, više grizem – uspeo sam mentalni deo da preokrenem u boljem smislu“, ističe Kecmanović.

Dokle god bude tako, Miomir će napredovati na listi i biti sve češće viđen u završnicama turnira.

Sada je pred njim treće kolo Majamija, a suparnik je neugodan – Sebastijan Korda. Meč počinje u ponedeljak oko 22 sata, uz direktni prenos na Sport klubu.

Mečeve iz Majamija možete pratiti na Sport Klubu uz SBB ili ukoliko još niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON pakete van SBB mreže koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji. EON sport paket dostupan je za 799 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana. (PROMO)

Komentari

Vaš komentar