Jeste, deda, sad je Novak šampion sveta

Saša Ozmo 8. mar. 20219:00 > 11:2177 komentara
Podeli:
Đoković doček 2011.
REUTERS/Ivan Milutinovic

U snu, neposredno po buđenju, za trpezarijskim stolom ili u ćaskanju posle ručka u dnevnoj sobi, moji baka i deda česta su tema u mojoj porodici. Bili su divni ljudi, ništa manje nisu ni zaslužili.

Uglavnom su posredi anegdote, uzrečice, neki stariji životni principi na kojima smo odrasli, koje živimo, ali koje sada prepričavamo u šali.

Istorijska nedelja

Za razliku od ostatka porodice, baka i deda nisu baš voleli sport. Ipak, bili su svesni da je nama ostalima veoma važan i da je sport moj posao, a naravno da su znali i za Novaka Đokovića.

Znala je baka i da ishodi njegovih važnih mečeva utiču i na raspoloženje u kući, gledala je da ne zove tokom mečeva, a posle bi upitala: “Je l’ pobjedio Đole?” Na potvrdan odgovor, rekla bi: “E, dobro je, da se ne sekirate. Mnogo mi se sekirate, sine”.

Privatna arhiva

Kasnije, kad se izveštila, umesto svog omiljenog gledanja pesama – Bila je tako lijepa uvek me seća na nju – čak je i pratila mečeve uprkos tome što je pravila jako teško savladati. “I to je ozbiljno gledala – dođem do njih, ona u onoj svojoj fotelji i prati”, podsetio me je brat.

Deda je bio još pragmatičniji i posle neke Đokovićeve titule upitao bi: “I, je l’ sad šampion svijeta?”

ATP lista, grend slemovi i mastersi, komplikovano je to za nekoga ko sport ne prati i ko je već bio u dubokoj starosti. “Nije još, deda”, odgovorili bismo.

Đoković doček 2011.
REUTERS/Ivan Milutinovic

I tako smo odgovarali sve dok Đoković nije postao – šampion sveta. Završio sam ispit na fakultetu, taksijem doleteo kući (propustio samo pet gemova jer je pre ispita televizor bio uključen i na fakultetu) i video kako Đoković četvrti set polufinala Vimbldona rešava u svoju korist.

Tom pobedom nad Žo-Vilfredom Congom obezbedio je prvo mesto na svetu, a dva dana kasnije ostvario je svoj dečački san i osvojio Vimbldon trijumfom nad Nadalom. Može li lepša zastava da se zabode kada se osvoji teniski vrh?

Znate već, 100.000 ispred skupštine, bio je to početak Đokovićeve nadmoći u narednoj deceniji, a moj tata sa zadovoljstvom je mogao da odgovori tastu na ono pitanje:

“E, jeste, deda, sad je šampion sveta!”

Privatna arhiva

Od tog Vimbldona prošlo je skoro deset godina, mojih bake i dede više nema, ali svaki put kada Đoković osvoji titulu, s osmehom se prisećamo dedinog pitanja i zadovoljstva kad smo konačno mogli da mu damo odgovor koji smo želeli i koji je on želeo. Po tome se nije razlikovala ni nedavna titula na Australijan openu.

Sada je mart 2021. godine i pitam se kako bih dedi objasnio ovaj 8. mart i Đokovićevu rekordnu, 311. nedelju na prvom mestu. Apsolutni prvak sveta, najbolji u istoriji, najduže vremena najbolji na svetu…

Nekako bismo se deda i ja sporazumeli, kao što je uvek u nas bivalo, ali u osnovi je isto kao pre deset godina: “Jeste, deda, Novak je šampion sveta”.

Komentari

Vaš komentar