Još nije ljubav, ali… Kecmanović o šljaci, „egzibiciji“…

Skener 23. maj 20228:45 > 9:06 0 komentara
Sport klub

Ove sezone je već ostvario 23 pobede i trenutno je na zasad najboljem rangu karijere – 31. mesto. Uz to, pred Miomirom Kecmanovićem je sve ravno: brani malo bodova do kraja godine, a sve se komfornije oseća i na šljaci, koja mu nije baš najdraža.

Ozmo na šljaci:

Nije najdraža, a zasad jedino titulu u karijeri osvojio je na zemlji (Kicbil), nedavno je igrao polufinale u Minhenu, a na mastersima je prvo ispao od Nadala u Madridu posle pobede nad Bublikom, da bi u Rimu propustio dve meč lopte i izgubio od Dijega Švarcmana.

To, naravno, nije uticalo na Kecmanovićevo samopouzdanje, s obzirom na brojne pobede i konstantnost u 2022. godini.

U Australiji se Miomir probio do osmine finala, a sada prvi put počinje grend slem kao nosilac. Ambicije su velike, ali Kecmanović ne leti. U subotu je trenirao s Lorencom Muzetijem, a prvi meč igra u ponedeljak oko 16.00 sa Tomasom Ečeverijem iz Argentine.

Po promenljivom vremenu u Parizu, uhvatili smo sunce tokom razgovora pred početak turnira.

Miomir Kecmanović
Mladen Lackovic LakoPress via Guliver

Mišo, kakva su osećanja sada prema šljaci, pitamo te to redovno (posle izjave još u Parizu 2019. godine da mrzi šljaku)?

I dalje su ista. Jeste da malo bolje igram, da sam se navikao i da više imam strpljenja, ali još mi nije baš omiljena.

U redu, šalimo se malo, ali sad ozbiljno – gde osećaš najveći napredak na šljaci?

U kretanju, dosta sam to poboljšao. Takođe, mnogo bolje gradim poene, ne lupam samo loptu, već ima više smisla to kako igram.

Ima igrača koji bi po svim karakteristikama trebalo da igraju dobro na šljaci, ali ne kreću se dobro na njoj. Po čemu se kretanje na šljaci razlikuje od onog na betonu?

Na betonu igrač može dosta da koristi jačinu lopte protivnika i podlogu. Šljaka je mnogo mekša i teniser mora sâm da kreira snagu, što znači da se više i umara. Izuzetno je važan balans, mora mehanika kretanja da se nauči tako da se manje trošiš, kako bi duže trajao.

Podigao si očekivanja, sada se već podrazumeva da si u trećem kolu. Osećaš li malo pritisak posle dobrih igara?

Iskreno – ne. Igram potpuno rasterećeno, jer ne branim ništa do kraja godine i već sam uradio dosta toga dobrog. Sada samo gledam da držim ovaj nivo igre koji imam i da probam da se probijem što više.

Sport klub

Prvi suparnik je Tomas Ečeveri, čelendžer šljakaš koji je trenutno 90. na ATP listi. Ne nužno lak, ali ni pretežak protivnik?

Ono što je sigurno jeste da će da bude dosadan, pogotovo na šljaci, da će vraćati dosta. Ipak, čini mi se da je dosta brzo ove godine, da lopta leti, što će meni odgovarati više nego njemu.

Jesi li primetio da te kolege i navijači drugačije gledaju posle niza odličnih rezultata?

Jesam. Pogotovo navijači, dosta me više gotive. I autogrami i fotografije, popunjenije su tribine kada igram, u Madridu i Rimu je bilo baš mnogo ljudi. Super osećaj.

Miomir Kecmanović
Photo by Michael Reaves/Getty Images

Sada je s tobom Johan Ertergren, o kojem se ne priča mnogo u svetlu toga što ti je trener i veliko ime poput Davida Nalbandijana. Možeš li malo da nam predstaviš Johana?

Radio je skoro celu godinu sa Grigorom Dimitrovom. Nudi zaista dobre savete i pred mečeve, lepo se uklopio sa Davidom. Izvrsno analizira protivnike i uvek izdvoji dve-tri važne stvari koje treba da imam u glavi, ali ne opterećuje me previše informacijama, ne može ni toliko da se razmišlja tokom meča realno…

Hoće li Nalbandijan dolaziti u Pariz?

Neće, ali biće tu za Majorku i za egzibiciju, ha-ha-ha (Vimbldon).

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!