Jovanović za SK: Želim dopadljivu Zvezdu, pritisak prihvatam

Intervjui 30. sep 20229:001 komentar
Podeli:
Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Već sa 28 godina bio je asistent u FMP Železnikum, vodio je tim Crvene zvezde do 16 godina, potom bio glavni trener FMP-a i Cibone, da bi letos seo na klupu Zvezde. Reč je o Vladimiru Jovanoviću, nasledniku Dejana Radonjića na mestu trenera crveno-belih.

Pred start nove sezone, Jovanović za Sport klub govori o svom timu, ambicijama, svojoj trenerskoj filozofiji, učenju i brojnim drugim temama.

Pročitajte i:

„Mnogi timovi se sreću sa tom situacijom – nema mnogo vremena za trening, za period adaptacije za igrače među sobom i sa stručnim štabom. Pripremni period je kraći nego inače, ali trudili smo se da ga iskoristimo na najbolji mogući način. Prijateljske utakmice pokazale su nam i dobre i loše stvari, mislim da je to dobro za moj tim jer ima mnogo prostora za napredak i u odbrani i u napadu. Siguran sam da ćemo za dva meseca izgledati bolje, to je normalno i očekivano“, rekao je Jovanović za Sport klub i dodao:

„Ovo je tim koji ima karakter i iskustvo – mnogo je igrača od prošle godine i onih koji već u genima imaju osvajanje trofeja i znaju šta znači osvajanje trofeja. Trudićemo se da igramo dobru i dopadljivu košarku, ali i da ostvarimo ciljeve koji su ispred nas. Imamo potencijal da igramo dobro u oba pravca, iako smo imali kadrovskih problema – Nemanja Nedović, koji je veoma važan za naš sistem, praktično nije odradio nijedan trening s ekipom. Iz odbrane ćemo gledati da stvaramo lake poene“.

Vladimir Jovanović
Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Na pitanje koje su osnove njegovog pogleda na košarku, trener Zvezde odgovara:

„Trener sam koji voli da igra brzu i modernu košarku, sa mnogo opcija iz tranzicionog napada. To treba da krene iz čvrste odbrane. Ipak, svaki trener treba da bude dovoljno pametan da može da se prilagodi svom timu, i da iskoristi sve prednosti igrača koje ima, a da sakrije njihove slabosti, i da to uklopi u paket. Moji timovi ne igraju uvek isto, iako svi mi imamo neku ideju i želju – nije uvek moguće sprovesti ih“.

Jovanović ističe da nema konkretnog trenerskog uzora, ali…

„Mnogo sam posećivao seminare, i naše i strane, edukovao sam se. Kao u svakom poslu, u trenerskom poslu je bitna svakodnevna edukacija. Od svakog trenera sam pokušao da uzmem nešto što mi se sviđa, a i kada vidim da nešto nije dobro, i to mi je pomoglo. Imao sam sreće da sarađujem sa sjajnim stručnjacima, neću da nabrajam da ne bih nekoga zaboravio“.

Vladimir Jovanović
Starsport

Trener Zvezde kaže da će u Evroligi njegov tim ići utakmicu po utakmicu.

„Želimo da stignemo što dalje možemo, da u svakom meču idemo na trijumf. Nemamo zacrtan cilj u smislu broja pobeda ili mesta na tabeli, ali želimo da pobedimo svakog protivnika“.

S obzirom na to da je Jovanović mlad stručnjak, tek mu je 28 godina, mnogi se pitaju hoće li moći da se nosi sa svime što klupa Crvene zvezde podrazumeva.

„Onog trenutka kada sam prihvatio ovaj posao, bio sam spreman da prihvatim i pritisak. Verujem u ovaj tim, verujem u rad – kada čovek daje sve od sebe, ne treba da se brine bar u tom smislu, zna da je uradio sve što je do njega i da može mirno da izađe pred ogledalo. Crvena zvezda je jedan od najvećih klubova u državi, mnogo je fenomenalnih navijača koji uvek očekuju pobede, a mi ćemo dati maksimum da stvari uradimo na najbolji mogući način“.

Jovanović je govorio i o prilagođavanju Džejlena Adamsa, mladom Nikoli Topiću, zgusnutom rasporedu, punom Pioniru, stvaranju hemije u timu…

Kompletan intervju pogledajte na snimku:

Komentari

Vaš komentar