Kafeljnikov za SK: Novak je predator, namirisao je trofej!

Skener 17. feb 202120:18 6 komentara
Clive Brunskill /Allsport/Getty Images

U susret predstojećim polufinalima Australijan opena, nekadašnji svetski broj jedan Jevgenij Kafeljnikov smatra da Cicipas ne može da stvori probleme Medvedevu i veruje da će Đoković postajati sve bolji sada kada je trofej na vidiku.

Jevgenij Kafeljnikov zna kako je to osvojiti titulu u Melburnu, 1999. godine podigao je trofej posle pobede nad Tomasom Enkvistom u finalu. Sa Maratom Safinom, on je najbolji ruski teniser u istoriji i sada je srećan što njegovi zemljaci opet vode glavnu reč na nekom grend slem turniru.

Prvi put posle skoro petnaest godina Rusija ima dvojicu predstavnika u polufinalu – Danila Medvedeva i Aslana Karaceva – i Kafeljinkov je ubeđen da ćemo Medvedeva gledati i u finalu.

U intervjuu za Sport klub legendarni Rus govorio je o Nadalovom porazu od Stefanosa Cicipasa, šansama Karaceva protiv Novaka Đokovića i važnosti Novakovog obaranja Federerovog rekorda po broju nedelja na prvom mestu na svetu. Takođe, Kafeljnikov je prokomentarisao slabu tačku Andreja Rubljova, međusobno rivalstvo ruskih tenisera…

„Ne znam kako Cicipas može da napravi problem Medvedevu“

Cicipas Nadal
Photo by Cameron Spencer/Getty Images

Nadal i Cicipas odigrali su neverovatan meč, Stefanos je preokrenuo i pobedio sa 3:6, 2:6, 7:6 (7-4), 6:4, 7:5. Da li ste mogli da predvidite takav ishod?

Australijan open

Posle prva dva seta naravno da nisam očekivao pobedu Cicipasa, šokantno mi j da Rafa izgubi tri seta u nizu. Cicipas je definitivno odličan igrač, nema dileme – veoma je talentovan i dovoljno vešt da bude jedan od najboljih. Servira dobro, jako dobro se kreće i sposoban je na mreži, a sve navedeno čini ga dobrim za tenis. Nisam iznenađen njegovom serijom pobeda, ali jesam ovim trijumfom jer sam očekivao da Rafino iskustvo bude ključni faktor. Ipak, ovoga puta je mladost pobedila.

Sledeći protivnik Cicipasu jeste vaš zemljak Danil Medvedev, koji je bio bolji u pet od šest međusobnih susreta. Koji će biti ključni faktori za taj duel?

Medvedev sigurno veruje da će pobediti jer mu leži stil igre Cicipasa i ne vidim kako bi Stefanos mogao da mu uzrokuje probleme. Po mom mišljenju, Cicipas ne poseduje neko “ubistveno“ oružje koje bi moglo da baci Medvedeva u nevolju. Danilu se sviđa kada igra s rivalima sa jednoručnim bekhendom, Cicipas neće moći da mu naškodi s te strane. Takođe, ritern je jedna od vrlina Medvedeva, Cicipasov servis jeste dobar, ali ne servira bombe i ne može da ima dva asa po gemu kao Izner i još neki igrači. Sve u svemu, međusobni skor je ilustrativan, Medvedev je veliki favorit da prođe u finale.

„Rubljov prestaje da veruje kada izgubi prvi set od najboljih“

Medvedev Rubljov
Photo by Quinn Rooney/Getty Images

Video sam da ste očekivali znatno neizvesniji okršaj Medvedeva i Rubljova, ali Danil je slavio sa 7:5, 6:3, 6:2. Šta mislite da je osnovni Andrejev problem?

Na Andrejevu žalost, fizički je i dalje vrlo slab. Kada izgubi prvi set, ne veruje da može da se vrati i da dobije tri seta protiv najboljih igrača. To mu je slabost, a suprotni primer je Novak – izgubio je prvi set od Zvereva, ali uvek se oseća da može da preokrene jer je fizički jak i spreman. Taj segment je Rubljovljev glavni problem – ne znam kako će da ga reši, ali ako se nastavi ovako, biće mu teško da pravi zapažene rezultate na slemovima, pogotovo protiv najboljih.

Videli smo da se Medvedev mučio sa grčevima posle meča, čak ga je i fizioterapeut masirao pre izjave na terenu. Da li bi to trebalo da zabrine njegove navijače pred polufinale?

Ne. Mislim da to neće biti problem. Bilo je veoma vruće, više od 30 stepeni, a suparnik poput Rubljova oduzme mnogo energije. Medvedev je bio vrlo čvrst, nije dao nikakvu šansu Rubljovu posle prvog seta, bio je to jednostran meč.

„Što je Đoković bliže tituli, to će bolje igrati“

Novak Đoković
Photo by Cameron Spencer/Getty Images

Novak Đoković možda nije na 100 posto mogućnosti, ali pobedio je Aleksandera Zvereva u četiri seta. Na osnovu svega što ste dosad videli, na kojem nivou mislite da je Đokovićeva igra trenutno?

Australijan open

Setio sam se odlične izjave našeg prijatelja Stefana Edberga: „Ne možeš da očekuješ da odigraš sedam savršenih, divnih mečeva i da tako osvojiš grend slem titulu“. Odigraćeš možda jedan-dva vrhunska meča na turniru, a kod Novaka je osnovno to što je njegov prosečni nivo igre toliko visok i ne može da padne ispod određenog nivoa – taj nivo dovoljan je da pobedi većinu rivala i to je ono što ga izdavaja od ostalih. Čak i uprkos tome što nije odigrao blistavo do sada, siguran sam da će odsad biti na maksimumu. On je predator i kada namiriše nešto veliko, želi to da uzme. Cilj mu je da bude teniser sa najviše grend slem titula i što je bliže trofeju, to će bolje igrati.

Sada kada ste spomenuli taj rekord, hajde da se dotaknemo još jednog. Posle Nadalovog poraza, sigurno je da će Đoković oboriti Federerov rekord po broju sedmica na prvom mestu. Koliko je taj rekord značajan?

Svakog sportistu pokreće misao o obaranju rekorda. Kada počinjemo karijeru, sanjamo o tome da budemo na prvom mestu makar i jednu nedelju, a ne 300 i više, tako da je taj rekord naravno veoma značajan. U Novakovom umu postoje dva velika cilja – istorijski broj jedan i najviše grend slem titula. Ne zaostaje mnogo i čini mi se da ima najveću šansu od sve trojice da završi s najviše slemova (trenutno Đoković ima 17, po tri manje od Federera i Nadala). To je nasleđe koje želi da ostavi, ta dva dostignuća.

„Đoković će pobediti Karaceva, ali videćemo koji će rezultat biti“

Aslan Karatsev
Photo by Matt King/Getty Images

Aslan Karacev je senzacija turnira, prvi igrač koji je na grend slem debiju došao do polufinala, a pobedio je neke veoma dobre tenisere poput Švarcmana, Ože-Alijasima i Dimitrova. Karacev sada igra s Đokovićem i jasno je da je autsajder, ali šta treba da uradi kako bi imao šansu da pobedi (četvrtak, 9.30)?

To će Aslanu biti prvi put da se sastaje sa jako sličnim igračem, ali s igračem koji ima znatno bolju igru s aspekta ostajanja na osnovnoj liniji i kreiranja poena. Novak je ekstremno spreman teniser i neće ga zaplašiti fizički stil igre Karaceva i snažni udarci s osnovne linije. Definitivno će Novak pobediti, ali videćemo kakav će rezultat biti. Definitivno ću gledati, veoma sam ponosan na Aslana. Najvažnije za njega jeste što može opuštenije da igra ostatak godine jer će upadati u glavne žrebove, neće morati da se bori u kvalifikacijama.

Dakle – ko osvaja titulu u nedelju?

To je pitanje od milion dolara. Mislim da će finale biti Đoković – Medvedev, ali ne mogu da predvidim ko uzima trofej.

„Hačanov, Medvedev i Rubljov čine jedni druge boljima“

Safin Kafeljnikov
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Pre nekoliko godina razgovarali smo o tome kako ima mnogo ruskih teniserki blizu vrha, a da tenisera praktično nema. Situacija se otad umnogome promenila i prvi put u petnaest godina gledaćemo dvojicu ruskih tenisera u grend slem polufinalu (Južni i Davidenko na US openu 2006). Šta se dogodilo?

Smena generacija. Devojke koje su bile odlične već su pri kraju karijera ili su se povukle, tako da mlađe nemaju na koga da se ugledaju. Kod muškaraca je suprotna situacija i čini mi se da oni guraju jedan drugog i da jedan drugog čine boljima. Počelo je Hačanovom, Medvedev i Rubljov pokušali su da ga prate i sada je to veliko takmičenje među njima.

Marat Safin i vi dvostruki ste grend slem šampioni i bivši prvi teniseri sveta. Mislite li da će Medvedev, Rubljov i Hačanov ostvariti više od vas?

Nadam se da hoće! Bio bih ponosan ako osvoje više titula, budu duže na mestu broj jedan itd. Biću veoma srećan zbog njih i nadam se da će sva trojica imati divne karijere.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare