Kafeljnikov za SK: Novaku nešto smetalo, Rafin govor tela…

Skener 1. jun 202211:56 > 11:57 9 komentara
Jevgenij Kafeljnikov
FedericoPestellini/Panoramic via Guliver

Nekadašnji prvi teniser sveta Jevgenij Kafeljnikov ističe za Sport klub da je publika uticala na Novaka Đokovića u meču sa Rafaelom Nadalom u četvrtfinalu Rolan Garosa.

Kako kaže, Rus je od prvog do poslednjeg minuta pratio meč koji je Nadal dobio sa 6:2, 4:6, 6:2, 7:6 (7-4), i još je bio pod utiskom kada smo razgovarali, kao i da se srpski teniser prerano opustio u četvrtom setu.

„Od prvog poena se po Nadalovom govoru tela videlo da će za Novaka biti teško da ga pobedi. Za pobedu nad ovakvim Rafom, morao je da igra ne na 100 posto, već na 150 posto mogućnosti. Od prvog gema u meču, Nadal je bio naoštren i spreman za bitku“, počinje Kafeljnikov za Sport klub.

Iz Nadalovog tima žalili su se na to što se igra večernji meč, ali ispostavilo se da to nije bilo tako loše za Španca.

„Da budem iskren, ne znam zašto su svi mislili da večernji meč odgovara Đokoviću. Meni se činilo suprotno, mislim da je veče pomoglo Nadalu – publika, hladniji uslovi, a lopta je odskakala onako kako odgovara Rafi, odskok je bio sporiji i tačno u zoni u kojoj on želi da udara. Uzevši u obzir Novakov trenutni način igre, definitivno bi voleo da su brži uslovi, kao što je tokom dana. Tada lopta brže putuje kroz vazduh. Uspevao je i sada da pravi vinere, da pomera Nadala, ali su teški uslovi bili takvi da nije uspeo do kraja da iskoristi svoju igru“.

Ryan Pierse/Getty Images

Za razliku od spomenutog Rafinog govora tela, utisak je da Novakov nije bio baš najbolji, pogotovo u finišu četvrtog seta.

Pročitajte i:

„Potpuno si u pravu. Od prvog poena se videlo da Novak… Ne znam šta, ali nešto mu je smetalo – nadam se da nije fizički i mislim da nije jer je dobro trčao i pokrivao teren. Možda je bilo mentalno, zbog toga što je ceo stadion Filip Šatrije navijao za Nadala. To je tačno, čovek je osvojio Rolan Garos 13 puta i definitivno su navijači emotivno naklonjeni njemu. Mislim da je to malo namučilo Novaka, ali bio je to epski meč, uživao sam u svakom minutu. Siguran sam da pariska publika voli i Novaka, ali s Rafom je to posebna priča. Razumem Novaka, ali razumem i simpatije publike prema Rafi“.

Na pitanje šta je drugačije Novak mogao da uradi, dvostruki grend slem šampion odgovara:

„Mislim da se Novak malo previše opustio na 5:2 u četvrtom setu, kao da je već pomislio da je odradio sve što je trebalo i da je izjednačio na 2-2. Otvorio je mali prozor Rafi, a ovaj je napravio brejk na 5:3. Kada je napravio brejk, Nadal se koncentrisao na to da apsolutno da sve od sebe kako bi završio meč u četiri seta. Nije želeo da ode u peti set jer je Novak veliki borac i ne bi ga bilo lako slomiti. Đoković je napravio grešku što se opustio…“

Clive Brunskill/Getty Images

Novak je napravio čak 30 neiznuđenih grešaka bekhendom, a Nadal samo 11.

„Morao je da igra na taj način ukoliko želi da pobedi – da bude u terenu, agresivan, da pokuša da diktira poene. Kada se tako igra, onda se i mnogo više greši. S druge strane, Rafa je fizički delovao izuzetno jako, što me je veoma iznenadilo. Neću reći da je bio svežiji, ali fizički na Novakovom nivou u tom meču. Đoković je shvatio da će morati da igra na gornjoj granici mogućnosti ako želi da pobedi“, kaže Kafeljnikov i dodaje:

„Možda je ovo poslednji put da igraju jedan protiv drugog. Možda Rafa u nedelju kaže da se povlači posle 22. grend slem titule, možda kaže ‘to je to, vidimo se u sledećem životu’. Očigledno je težinu duela Novak mnogo više osećao na svojim ramenima. Nadam se da će obojica nastaviti, ali nikad se ne zna“.

AP Photo/Christophe Ena via Guliver image

Nadal se u polufinalu sastaje sa Aleksanderom Zverevom, a u donjoj polovini žreba četvrtfinala su Rud – Rune i Rubljov – Čilić. Rafa je već viđen sa 22. grend slem titulom.

„Koliko god da volim Sašu Zvereva, mislim da nema šansu protiv Nadala. Jedini koji može da namuči Rafu – verovali ili ne – jeste Kasper Rud. Mislim da ima potreban stil igre i može da igra dug meč na tri dobijena seta. Sada je Rafa apsolutno favorit, a kada je tako, kada namiriše da je završnica i da je titula blizu, on igra na 150%“.

Za kraj, pitali smo 48-godišnjeg Rusa šta očekuje u budućnosti od Novaka.

„Siguran sam da će se vratiti, predobar je i igra veoma dobro. Sada je naleteo na najboljeg igrača na šljaci u istoriji. Novakovo telo nije toliko namučeno kao Rafino i siguran sam da će igrati još dve-tri-četiri godine, i da će imati još prilika da osvaja grend slem titule“, zaključuje Kafeljinkov za Sport klub.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare