Kakav je Đokovićev put i može li neko da sruši Nadala?

Skener 29. maj 202118:35 > 20:27 8 komentara
Nadal Đoković Rolan Garos 2013
REUTERS/Stephane Mahe

Te 2013. godine u Parizu Novak Đoković i Rafael Nadal odigrali su jedan od najdramatičnijih i najboljih mečeva u 21. veku, Znate, onaj u kojem se Novak pecao, a imao je brejk viška u petom setu. Na kraju je bilo 6:4, 3:6, 6:1, 6:7, 9:7 za Nadala, posle četiri sata i 37 minuta igre.

Bilo je to polufinale, a sada, osam godina kasnije, sudar dvojice teniskih gorostasa ponovo je moguć u istoj fazi takmičenja, a od novog susreta deli ih po pet pobeda. Na prvi pogled, Nadalov žreb je teži, mada nije retko da sve projekcije i predviđanja padnu u vodu posle dva ili četiri dana turnira.

Novak ne bi trebalo da se muči na startu

Clive Brunskill/Getty Images

Novak Đoković nije ispao u Parizu pre četvrtfinala još od 2009. godine i poraza u trećoj rundi od Filipa Kolšrajbera. Sada je rešio da igra turnir nedelju dana pre Rolan Garosa, što je izazvalo brojne reakcije. Igrao je Novak samo zato što je u pitanju njegov Beograd i na kraju nije ispalo loše – osvojio je titulu, imao četiri ne naročito naporna meča, pa se na ovu sedmicu može gledati kao na trening koji je usput krunisan 83. ATP titulom.

Rolan Garos:

Mnogo vremena za prilagođavanje na uslove u Parizu Novaku ne bi trebalo da bude potrebno. Imaće dan i po treninga pred prvi meč. Rival ne bi bio lak da je druga podloga u pitanju, ali Tenis Sandgren, kao i većina Amerikanaca, nije u ljubavi sa šljakom. Na šest turnira ove godine na zemlji, Sandgren je dobio samo jedan meč, Italijana Karuza u Ženevi.

U drugom kolu Novaka čeka ili rekonvalescent Luka Puj, koji je daleko od forme koja ga je nekada učinila top 10 igračem, ili veteran Pablo Kuevas, koji je u Ženevi dobio Dimitrova i stigao do polufinala. Urugvajac najviše voli šljaku, ali ne računajući spomenuti turnir, nije dobio mnogo mečeva.

Ono što važi za Sandgrena, važi i za potencijalnog suparnika u trećem kolu – Igoa Imbera. Levoruki Francuz bi bio teži rival na bržoj podlozi, mada mu ove sezone nigde ne ide baš najbolje. U istom delu žreba su Berankis, Karuzo i Dakvort, pa Novak zaista u prve tri runde ne bi trebalo da ima poteškoća.

Beretini najozbiljniji na putu do Nadala

REUTERS/Eric Gaillard

U osmini finala projektovani su ili Gofan ili De Minor, ali to bi lako moglo da ostane na projekciji. Činilo se da je Belgijanac najavio bolje dane plasmanom u četvrtfinale Monte Karla, ali od tada ponovo igra loše. Pri tom, rival u prvoj rundi mu je težak, talentovani Lorenco Muzeti, Italijan atraktivnog stila igre koji šljaku najviše voli i koji je u naletu.

De Minor nije u ljubavi sa šljakom, počinje od Travalje, a u tom delu žreba i je Marko Čekinato, senzacionalni polufinalista iz 2018, kada je dobio baš Đokovića u četvrtfinalu. Nestvarno zvuči, ali posle toga je Čekinato na osam od devet sledećih slemova ispadao u prvom kolu, uz treću rundu prošle godine u Parizu.

Četvrtfinale bi trebalo da donese ozbiljan test za Đokovića. Prema kosturu, osmi nosilac je Rodžer Federer, ali na osnovu dosad viđenog, teško je zamisliti Švajcarca u najboljih osam. Istomin, pa verovatno Čilić, onda i Fric, a čak i ako to prođe, u osmini finala čekao bi ga Mateo Beretini.

Italijan je slavio u Beogradu, igrao finale Madrida, povratio je samopouzdanje i favorit je da dođe u osam iz tog dela žreba (više o Beretiniju pisao sam posle Madrida, OVDE). Feliks Ože-Alijasim i dalje previše oscilira, saradnja sa Tonijem Nadalom tek treba da donese plodove.

Nadal na iskušenju od starta

Rafael Nadal
REUTERS/ Guglielmo Mangiapane

Rafael Nadal je 13 puta bio šampion na Rolan Garosu, poslednji put u oktobru prošle godine. Tada je, ne računajući perfektno finale sa Đokovićem, ipak prikazao nešto lošiju igru u odnosu na uobičajene standarde. Španac voli da igra danju i verovatno će tražiti od organizatora da ga previše ne uključuju u novitet zvani večernja sesija na Šatrijeu.

Rolan Garos:

Na njegovom putu nekoliko je rivala koji ne moraju nužno da ga eliminišu, ali mogu malo da mu oštete oklop. Počinje od Alekseja Popirina, koji ima snagu, ali nema konstantnost. Videlo se to u njegovom nedavnom okršaju u Madridu, mada je na terenu bilo neizvesnije nego što konačnih 6:3, 6:3 pokazuje.

Sledeće kolo donosi domaćeg tenisera – Rišara Gaskea ili Igoa Gastona. Mladi, levoruki Francuz nam je prošle godine priredio spektakl u okršaju sa Timom, na kraju je herojski izgubio, ali bio je to jedan od najboljih mečeva na turniru.

Gaske izgubi od Nadala i pre nego što kroči na teren, pa bi neutralnom posmatraču bilo draže da vidi može li 20-godišnji Gaston da trči i trči sa Rafom kao što je trčao sa Dominikom.

Treća runda Nadalu donosi Lorenca Sonega, koji je u Rimu bio briljantan, mogu ravnjače i na šljaci da budu efektne. Sada neće imati vetar u leđa publike, počinje od nepredvidljivog Harisa, a onda verovatno ide na Norija, levorukog igrača koji u poslednje vreme pokazuje, uz Evansa, da i Britanci umeju da igraju na šljaci. Pogotovo je popravio Nori forhend kada njime napada.

Siner i Rubljov, može li neko od njih da iznenadi Nadala?

Nadal Siner Rolan Garos
Photo by Julian Finney/Getty Images

U četvrtoj rundi bi stvari mogle da se zakomplikuju za Rafu, jer mu je projektovan Janik Siner. U poslednje vreme su im se dvaput ukrstili putevi. U četvrtfinalu Rolan Garosa prošle godine Italijan je bio vrlo blizu osvajanja prvog seta, servirao je za 1-0, a nedavno je u Rimu ponovo pružio jak otpor.

Siner je neustrašiv, neće se uplašiti Nadala, ali u prethodna dva duela gubio je sve ključne poene i zato nije uspeo da dođe makar do situacije u kojoj bi iznenađenje postalo realnije.

Uz to, ni Sineru put nije lak. Kreće od Erbera, kojem šljaka nije draga, ali protivnik takvog profila, sa odličnim servisom koji ne daje mnogo ritma, nezgodan je za nervozom nabijeni start slema. Monfis je u slobodnom padu, pa je do osmine finala Sineru najnezgodniji levoruki Albert Ramos, nekadašnji četvrtfinalista i izraziti šljakaš.

Alexander Hassenstein/Getty Images

Jedan od dvojice igrača koji su ovog proleća dobili Rafu na šljaci, sada je ponovo na putu – Andrej Rubljov. Taj duel Nadal je opisao kao svojim jedini slab ove sezone na šljaci. Rusa čeka neugodno prvo kolo sa Štrufom, koji je baš u Parizu igrao izvrsno 2019. pre nego što je naleteo na Đokovića.

Posle toga se otvara Rubljovu – pitanje je da li je mladi Alkaraz već dovoljno zreo za jači otpor, Basilašvili ne igra ništa, a ni Švarcman nije onaj igrač koji je bio prošle godine na šljaci, mada bi tu u četvrtu rundu mogao da se ušunja Karacev.

Dakle, Nadalu do Đokovića ne predstoji nimalo lak put, ali ako je suditi po tome kako je dizao formu u Rimu, Rafa je i dalje prvi favorit, kao što je uvek slučaj na Rolan Garosu.

Ko će u finale: Cicipas, Zverev, Tim ili neko četvrti?

Stefanos Tsitsipas
Alexander Hassenstein/Getty Images

„Konačno, jednom i to da se desi“, prokomentarisao je Stefanos Cicipas to što su Nadal i Đoković u istom delu žreba. Nema sumnje da maštanje ide po sledećem šablonu: „Njih dvojica ‘poginu’ u polufinalu jedan protiv drugog, a onda ih sačekam u finalu“. Ta misao verovatno se stidljivo mota u glavi nekoliko igrača, a na osnovu viđenog u prethodnih mesec i po dana, upravo je Cicipas najbliži tome.

Jedna lopta delila ga je od trijumfa nad Nadalom u Barseloni i Đokovićem u Rimu, nedostajalo je i malo sreće. Titulom u Lionu, Cicipas je isprao gorčinu zbog propuštenih prilika. Na putu su mu Šardi, Korda, Izner i Karenjo Busta – zamislive su komplikacije u svakom od tih okršaja, ali je još zamislivije da će se Cicipas sa svakom izboriti.

Ono što Cicipasu dodatno podgreva nadu jeste što je u četvrtini žreba sa Danilom Medvedevom. Obično Rus ima prednost u tom rivalstvu, zasad, ali šljaka mu se ne mili, to već znaju svi, i videćemo hoće li uopšte i dogurati do četvrtfinala.

Clive Brunskill/Getty Images

Osim Cicipasa, kao kandidati za finalistu iz donje polovine žreba izdvajaju se Dominik Tim i Aleksander Zverev. Tim je u očajnoj formi, ali dve nedelje jesu dug period – ne bi bilo prvi put da igrač dođe sa lošom pripremom i da postepeno diže formu. Dominik je dvostruki finalista u Parizu i tradicionalno igra dobro na Garosu. Kreće od šljakaša Anduhara, posle Delbonis ili Albot, pa Fonjini ili Fučovič – ako to pregrmi, Austrijanac bi mogao da dobije vetar u leđa, mada mu u četvrtoj rundi najverovatnije dolazi Kasper Rud, koji je na šljaci ozbiljna pretnja i sve više veruje da može da pobeđuje najbolje na svetu.

Zverev se ne stidi velikih ambicija, još pre žreba je rekao da želi titulu u Parizu. U redu, osvojio je Madrid i tamo pobedio Nadala, ali krhki drugi servis i dalje mu stoji nad glavom. Žreb mu je naklonjen u startu, Evans mu je prvi nosilac na putu, ali bi četvrto kolo moglo da donese dug meč – Bautista Agut najverovatnije, pre potencijalnog četvrtfinala sa Timom.

Srbi u krizi

Laslo Đere
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Pre dve godine, Rolan Garos bio je jedan od najuspešnijih grend slem turnira za srpske tenisere poslednjih godina – čak četvorica dogurali su do trećeg kola. I ne samo to, nego su i namučili favorite, a pravo je čudo da niko osim Đokovića nije prošao u osminu finala.

Filip Krajinović je ispustio dobijen prvi set protiv Cicipasa, posle je i servirao za peti set, pa izgubio 3-1. Još bliže je bio Laslo Đere, koji je ispustio dva brejka viška u petom setu sa Nišikorijem – pri tom, njemu ni četvrtfinale nije bilo nedostižno, sledeći bi bio Per. Konačno, i Dušan Lajović je oterao Aleksandera Zvereva u pet setova, ali nije ni on uspeo prvi da prođe kroz cilj.

Sada je situacija znatno drugačija. Jedini koji je u iole pristojnoj formi jeste Đere, koji ima iza sebe finale Sardinije i četvrtfinale Ženeve. Na startu se sastaje sa Korentanom Muteom – levoruki Francuz takođe nije u idealnoj formi, ali i on je pre dve godine igrao treću rundu u Parizu.

Lajović je u Beogradu prekinuo niz od šest poraza, ali je izgubio od Andreja Martina, 118. na svetu. Šteta što nije u malo boljoj formi Duci, pošto na startu igra sa Basilašvilijem, koji je verovatno najpoželjniji nosilac u ovom trenutku. Krajinović je, uprkos svemu, favorit u duelu sa kvalifikantom Martererom, a daleko od svoje najbolje igre je i Miomir Kecmanović, koji se na startu sastaje sa Danom Evansom.

Šta gledati u prvom kolu?

Danil Medvedev
Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

Za kraj, ostaje mi samo da vam preporučim mečeve prvog kola koje vredi gledati, a koji bi možda prošli ispod vašeg radara. Možda pogledati Žo-Vilfreda Congu sa Nišiokom, pitanje je još koliko će igrati harizmatični Francuz, a duel sa oznakom „ne propustite“ jeste onaj Lorenca Muzetija i Davida Gofana – možda i svih pet setova.

Amerikanci polažu fine nade u Džensona Bruksbija, 20-godišnjaka koji je prošao kvalifikacije. Sastaje se sa Aslanom Karacevom, a Rusa je uvek lepo gledati. Ako uspete, uhvatite malo i 18-godišnjeg Karlosa Alkaraza, mada ćete ga se sigurno nagledati u budućnosti.

Duel Rubljova i Štrufa ima potencijal da se zakomplikuje, ukoliko Nemac uspe da održi koncentraciju, a i Anduhar bi mogao da izmuči Tima, pogotovo ako Dominik ne digne drastično nivo igre u odnosu na lionsko izdanje.

I, naravno, okršaj Aleksandra Bublika i Danila Medvedeva – biće svega tu i u poenima, ali bogami i između njih.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare